Így emlékezett meg Madonna a nemrég elhunyt testvéréről

A sztár testvére, Anthony Ciccone a múlt héten, 66 éves korában hunyt el.

Madonna (teljes nevén Madonna Louise Ciccone, aki nemrég kiosztotta a plasztikázott arca miatt őt kritizáló kommentelőket), Anthony és hat testvérük, Martin, Paula, Melanie, Christopher, Jennifer és Mario Detroit külvárosában nőttek fel. Közülük Anthony volt a szülők, Silvio Anthony Ciccone és Madonna Ciccone legidősebb gyermeke.

Anthony életéről nem sokat tudni azon kívül, hogy alkoholizmusa következtében éveket töltött hajléktalanként, és legalább kétszer tartóztatták le – ezek közül az egyik esetben állítólag kórházi ellátásra is szorult, miután részegen összeverekedett a rendőrökkel. Anthony először a kilencvenes évek végén vált hajléktalanná Los Angelesben, de 2005-ben jobbra fordult a sorsa, mikor munkát kapott egy az apja tulajdonában lévő michigani szőlőbirtokon. 2010-ben, miután onnan kirúgták, ismét az utcára került: zord időjárásáról is ismert területeken, a Nagy-tavak környékén élt fedél nélkül.

Az évek során több interjúban is kritizálta a családját, amiért állítólag nem kapott tőlük elegendő támogatást, ugyanakkor bizonyos források szerint épp Madonna fizette ki azt az alkoholelvonó-kúrát is, amire Anthony 2017-ben vonult be. Úgy tudni, életének utolsó éveiben újra felvette a kapcsolatot a szüleivel. Anthony elhunytát a sógora, Joe Henry zenész jelentette be vasárnap. A halál okát nem hozták nyilvánosságra.

A közzétett fotón a fiatal Madonnát és testvérét láthatjuk barátaik társaságában egy asztal körül ülni.

A közzétett fotón a fiatal sztárt és testvérét láthatjuk barátaik társaságában egy asztal körül ülni. (Fotó: Instagram / @madonna)

Madonna egy Instagram-sztoriban emlékezett meg néhai testvéréről, amelyben megköszönte neki, hogy megváltoztatta az életét, amikor fiatalkorában megismertette vele Charlie Parker, Miles Davis, Charles Bukowski, Richard Brautigan és Jack Kerouac munkásságát. Ezen kívül kiemelte, hogy a buddhizmus és a taoizmus tanaival is néhai bátyja hatására találkozott először, továbbá megköszönte, hogy tágította a látókörét és nyitottabbá tette őt a világ dolgaira.

Van segítség

A WHO adatai alapján a férfiak átlagosan háromszor annyi italt fogyasztanak itthon (a magyar férfiak mintegy 37 százaléka számít orvosi értelemben is alkoholistának), mint a nők, bár a legutóbbi felmérések szerint kezdenek ők is felzárkózni (az anyák különösen érintettek), korosztály tekintetében pedig leginkább a fiatalok és a 60 év felettiek veszélyeztetettek. Ráadásul Magyarország 2022-re világelső lett az egy főre jutó alkoholbetegek számában: a legfrissebb kimutatás szerint a magyar társadalom 21,2 százaléka számít alkoholbetegnek, ugyanez az arány a második helyezést elért Oroszországban 20,9, míg a bronzérmes Fehéroroszországban 18,8 százalékos.

A WHO bizonyos ajánlásai szerint felnőtt nők és férfiak esetében a heti 14, illetve 21 egység alkohol fogyasztása még nem jelent gondot, de ezzel érdemes óvatosnak lenni. A szakemberek szerint nem a mennyiség vagy a gyakoriság a fontos elsősorban, hanem a sóvárgás a pszichoaktív szer után, és hogy mennyire befolyásolja az életét, mennyire e körül forognak a mindennapjai. Ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, azt már kockázati ivónak kell tekinteni, hiszen ha látványos hatása még nincs is rövidtávon, ez a magatartás hosszútávon a toleranciaszint növekedéséhez, végül a függőség kialakulásához vezet.

Az alkoholizmus veszélyeiről mi is gyakran írunk, legutóbb például annak kapcsán, hogy egy frissen megjelent kutatás eredményei azt mutatták, hogy ha valaki ittasan elég súlyosan megsérül ahhoz, hogy az kórházi kezelést igényeljen, ötször nagyobbá válik a kockázata annak, hogy a következő évben meghal.

Ha úgy érezzük, hogy nekünk vagy szerettünknek meggyűlt a baja az alkoholfogyasztással, tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül, és létezik segítség. Az egyik legfontosabb dolog azonban az, hogy merjünk beszélni a témáról, ne tabusítsuk – ez az egyik első lépés. Az alábbi helyekhez bizalommal fordulhatunk:

Kiemelt kép: Madonna Jimmy Fallon The Tonight Show című műsorában 2017. szeptember 25-én – Fotó: Andrew Lipovsky/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images