Hétköznapi hős: Így bánt el a fiatal nő a férfival, aki meg akarta erőszakolni

Felkavaró videót rögzített nemrégiben egy floridai lakópark edzőtermének biztonsági kamerája. A felvételen jól látható, amint a néptelen teremben edző nőt megtámadja egy a szintén a lakóparkban lakó férfi. A térfigyelő kamerák nemcsak a támadást rögzítették, de azt az hősies küzdelmet is, amivel a nő végül megmenekült szorult helyzetéből.

Hillsborough megye bűnüldözési hivatala szerdán tette közzé a videót a még január 22-én történt incidensről. Chad Chronister seriff „undorítónak” nevezte a támadást, és kifejtette azt is, hogy nagyon hálás a megtámadott fiatal nőnek, a 24 éves Nashali Almának, hogy történetével a nyilvánosság elé állt.

A nyomozók elmondták, hogy egy a West Waters Avenue-n lévő lakóparkba a nő telefonhívása nyomán érkeztek nem sokkal az őt ért támadás után. Alma elmondta a rendőröknek, hogy aznap este egyedül edzett, és este 22:40 körül ő maga engedte be a gyanúsítottat az edzőterembe, mivel az a házból már ismerős volt neki. A férfi először hosszasan bámészkodott a teremben, lassan egyre közelebb telepedve a lányhoz, aki  éppen súlyokat emelt, amikor támadója odament hozzá, és megpróbálta megragadni a derekát. A nő ekkor ráordított:

„Hé, mégis mi a fenét csinálsz? Ne próbálj hozzám érni!”

majd megpróbált elmenekülni, de a férfi üldözőbe vette, és kergetni kezdte az edzőterem eszközei között. A terem másik részében utolérte, megragadta Almát és a padlóra szorította. A biztonsági felvételeken látható, ahogy Alma megpróbálja letolni magáról a gyanúsítottat, miközben mobiltelefonjáról hívja a 911-et is, hogy segítséget kérjen. Kitartó küzdelmének hála, Alma sikeresen kiszabadította magát a férfi szorításából, majd kifutott az edzőteremből.

A rendőrök néhány perccel ezután értek a helyszínre, de a támadó, Xavier Thomas-Jones ekkorra már bemenekült az apartmanházba, ahol nem sokkal később megpróbált egy másik nő lakásába is bejutni. Kevesebb mint 24 órával ezután végül a rendőröknek sikerült elfogniuk. Őrizetbe vétele után Thomas-Jones elismerte, hogy azért támadt a fiatal lányra, mert meg akarta erőszakolni, a később, a házban célba vett másik nőhöz pedig azért próbált betörni, mert az csinos volt. 

Igazából nem féltem

Az eset nyilvánosságra kerülése után Almát több médium is megkereste, hogy beszéljen róla, hogy volt elegendő testi és lelki ereje, hogy megszabaduljon a támadójától. Mint mondta, valójában nem félt. Mivel komolyan sportol, tudta, hogy jó erőben van, és már a támadás elején megérezte, hogy a férfi nem sokkal erősebb nála, azért azt a taktikát választotta, hogy fáradhatatlanul ütött, rúgkapált, megtörve a férfi lendületét.

Számított rá, hogy ellenállása egy idő után sikerre visz majd, és így is lett, pár perc dulakodás után sikerült magáról leküzdenie a támadót.

A személyi edzőként is dolgozó, nemrég sporttudományból diplomázó fiatal nő igazi sztár lett, történetét rengetegen osztották meg, és közösségimédia-felületeit is elárasztották a támogató kommentek, melyekben igazi hősnek, példaképnek nevezik, és gratulálnak neki bátorságáért és lélekjelenlétéért. Egy férfi például így írt neki: „Nemrég olvastam az edzőtermi incidensről, és hallottam, hogy a rendőrfőnök azt mondta, igazi motiváció vagy a nők számára. Nem is tévedhetett volna nagyobbat. 49 éves férfi létemre még engem is motivál a történeted, ami férfiak és nők számára is bátorítás lehet. El tudom képzelni, milyen rémisztő volt a támadás, és lenyűgöz, hogy nem adtad fel. Csak remélni tudom, hogy a lelkeden nem hagyott túl mély sebet az ügy, és hogy tudod, igazi példakép vagy.”

Erőszak esetén

Évente itthon is több ezer esetben (akár saját otthonukban) ér nőket valamilyen erőszak, szexuális kényszerítés vagy akár zaklatás, ezekben a helyzetekben jellemzően testi erőfölényüket és a megtámadott áldozat rémületét használják ki a támadók, de sok olyan történetet hallhattunk, amikor jó fizikai állapotban lévő, sportoló nőket ért támadás. Abban, hogy nagyobb biztonságban érezhessük magunkat akár későn hazafelé tartva, vagy este sportolva is, a különféle nyomkövető applikációk, vagy akár a hazakísérő telefon is segíthet, magabiztosságunkat fokozhatja, ha elvégzünk egy kifejezetten nőknek szóló önvédelmi tanfolyamot.

A legtöbbet persze az segít, ha folyamatos edukációval és a támadók elleni határozott fellépéssel egy idő után mindenki számára világossá válik, hogy az erőszak minden formája elfogadhatatlan. 

Kiemelt kép: Getty Images