Az autó sok helyen egyfajta családtag, nevet, személyiséget társítanak hozzá, ami nem is csoda, hiszen a négykerekű mindig ott van, amikor szükség van rá: cipeli a bevásárlást, segít iskolába juttatni a gyereket, kabátként funkcionál a legnyákosabb napokon, és sokaknak az autóban töltött idő a nap legnyugisabb része. De ha állott szag lesz benne, nem tud magán segíteni.

Valahogy mégsem tudunk rá úgy vigyázni, ahogy megérdemelné. Bár vannak kifejezetten pedáns autósok, a legtöbb kocsi – pláne, ha kisgyerekes család üzemelteti – olyan, mintha most söpört volna végig rajta egy tornádó, és ez még a jobbik eset. A rosszabbik az, amikor hiába a wunderbaum, vagy az, hogy kedvenc parfümünkkel permetezünk beszállás előtt, az autó bizony büdös. Mit lehet tenni makacs, sőt idült bűz ellen? Összefoglaljuk az autó tisztán és jószagúan tartásának legfontosabb elemeit. 

A legfontosabb a megelőzés: igyekezzünk eleve tisztán tartani az autót, hogy ne tornyosuljon elénk megoldhatatlannak tűnő feladat havi rendszerességgel. Téli, sáros időben például legyen alap, hogy mielőtt beszállunk, letopogjuk, rázzuk cipőnkről a sarat, havat, latyakot, ezzel máris jelentős mennyiségű piszkot sprórolunk meg. Ezzel a módszerrel ráadásul nemcsak, hogy nem áztatjuk el a szőnyeget, megakadályozva, hogy ázott kutyaszagúvá váljon, de könnyebben észrevehetjük azt is, ha netán valami olyasmibe léptünk, aminek a bevitele nem tenne jót az autó pedigréjének. Érdemes átgondolni az étkezéssel és ivással kapcsolatos szabályokat is, mert a legnagyobb felfordulást és a sokszor maradandó szennyeződést és bűzt ételeink és italaink okozzák.

Ha nem akarjuk kitiltani az ennivalókat az autóból, legalább igyekezzünk minimalizálni a károkat:

ne a kávézós papírpohárba, hanem saját, jól záródó repohárba kérjük az italunkat, gyerekeinknek is jól záró kulacsokat adjunk, ha pedig például gyorséttermi ételt eszünk, álljunk meg addig, míg a hátsó sor is végez az étellel, máskülönben szinte biztos, hogy mindenhol kecsöp és üdítő fog folyni. Legyen a kocsiban egy kis szemeteszacskó is, ahová a lerágott csutkák és más, pillanatok alatt bűzössé váló ételek kerülnek. Ha rendszeresen szállítjuk háziállatunkat, rendszeresítsünk egy jól tisztítható plédet vagy takarót is, amit alá, illetve hordozója alá teszünk. És végül: ne hagyjuk felgyűlni a szemetet. Este hazaéve 20 másodperc alatt felkaphatjuk a napi blokk, parkolócédula és kekszestasak adagot, ami így nem halmozódik fel, és kisebb eséllyel lesz később büdös. Ne dohányozzunk a kocsiban: nemcsak rettentően egészségtelen, de a rossz szag egyik fő felelőse is a zárt térben elpöfékelt bagó. Minden óvintézkedésed ellenére megátalkodott bűz van az autódban? Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

1. Kezdjük a nagyobb szemetekkel!

Először is ints búcsút a szemétnek! Vegyél magadhoz egy nagyobbacska szemeteszacskót, és tüzetesen nézd át a kocsit szemét után kutatva, azzal a hajthatatlansággal, ahogy a landolásra készülő repülő légiutaskísérői igyekeznek begyűjteni a hulladékot. Vizes palackok, zsebkendők, félig megevett kekszek és zacskóik, és ez még csak a felszín: az ülések vagy épp a gumiszőnyeg alá nyúlva érdemes óvatosnak lenned, mert könnyen lehet, hogy almacsutka-múmiára vagy még ragadós rágóra bukkansz. A folyamatnak ez a része segíthet, hogy legközelebb ne fajuljon el ennyire a helyzet, mert felismerve például, micsoda mennyiségű szemét keletkezik pusztán az autóban való étkezéssel, tényleg fontolóra veheted, hogy az ennivalót úgy, ahogy van kitiltsd a kocsiból, vagy legalábbis a maradékok megfelelő tárolására alkalmas zacskókat (a bútorboltos villámzáras például tökéletes a már felbontott rágcsák elcsomagolására) helyezz el a kocsiban, illetve rendszeresíts egy szemeteszacskót is, ahová az ipari mennyiségű hulladék elhelyezhető. 

2. Használj megfelelő tisztítótermékeket!

Jó tudni, hogy ezek nem minden esetben azok a szerek, amiket kifejezetten az autók tisztítására fejlesztettek ki, a segítség néha a legváratlanabb helyről érkezik. Hogy csak egy kicsit extrább példát mondjunk: a macskaalom nagyon jó szolgálatot tesz, amikor valamilyen folyadékot kell felszednünk földről. A törölgetésnél sokkal hatékonyabban szívja ugyanis magába a nedvességet, ráadásul még a kellemetlen szagokat is magába zárja. Ha vagyunk olyan vakmerők, hogy az autónkban dohányozzunk, a macskaalom segíthet legalább a kellemetlen szagon enyhíteni: ha az utóban, egy lyukacsos fedelű edényben kevés macskaalmot tartunk, az magába szívhatja a cigarettafüst kellemetlen szagának egy részét. Vagy ott a ragasztószalagos lifehack is: egy széles, erős ragasztószalag kiváló szolgálatot tehet, ha épp szőrszálakat vagy apró morzsákat szeretnénk felszedni olyan helyről, ahová a porszívóval nem érünk el. Ja a porszívó: igen, ha minden szemetet kidobtál, mindent nedvességet felitattál, akkor az alapos porszívózás következik minden olyan szegletben, ahová csak elérsz. Alaposan porszívózd át az üléseket is, az ülések alatti részt, a csomagteret, a kalaptartót, azaz minden porszívózható felületet, mert a por, állatszőr, morzsa kombó is felelős lehet a kellemetlen, állott szagért. 

3. A szennyeződések eltávolítása

Most, hogy megszabadultál az összes morzsától és szeméttől, itt az ideje a felületek áttörésének, ápolásának, és ez az a pont, ahol már érdemes nagyon figyelned arra, hogy adott felületnek megfelelő tisztítószert használd: bőrbevonataidat kifejezetten a bőrnek megfelelővel, és így tovább. Bár egyes kendőket speciálisan erre a célra terveztek, mindig érdemes egy kisebb, kevésbé feltűnő helyen kipróbálni, nem veszi-e ki az anyag színét vagy nem tesz-e benne más módon kárt a kendő. A műszálas anyaggal bevont ülések esetében a mikroszálas kendő és a mosószeres víz megteszi a kellő tisztítóhatást, de ügyeljünk arra, a mosószeres után menjünk rá tiszta, kiöblített és kicsavart ronggyal is a felületre. A műszerfalat gyengéd fertőtlenítőszerrel érdemes áttörölni, de itt is érvényes, hogy a hatóanyagot először egy kisebb részen próbáljuk ki. Ha nem okoz kárt, jöhet is a pucolás, hiszen a baktériummentesség fontos, mert az autód kormánya csaknem annyi kórokozó telephelye, mint a telefonod. 

4. Speciális szegletek

A nagyobb felületek tisztítása nem ördöngösség, de a kisebb, szabálytalan formájú rekeszek, fiókocskák tisztítsa már kihívás lehet. Itt is a megelőzés a legjobb módszer: autóid pohártartóinak tisztításán például úgy spórolhatsz, ha azokba kis muffinsütő papírkát helyezel és időről -időre azt dobod ki, ha elpiszkolódott, így kevesebbszer kell majd nyakatekert mozdulatokkal a piszkot vakarnod. Óvatosnak kell viszont lenned, ha a biztonsági öv csatházát tisztítod: ennek például nem szabad bő vízzel nekiesni, mert ezzel károsíthatod magát az eszközt. Ide elég egy kis porszívózás, majd a nedves törlőkendő. 

5. Cseréld ki a légszűrőt!

Alaposan kitisztítottad az autód, mégis büdös maradt? Lehet, hogy itt az ideje kicserélni a légszűrőket. A piszkos szűrők ugyanis kellemetlen szagot terjesztenek az autó szellőzőnyílásain keresztül. Míg a szellőzőnyílások külső felületeit egy ronggyal is letörölheted, hogy távol tartsd a port, a szűrők cseréje már nem ilyen egyszerű feladat, és nem is otthonra való barkácsmunka. Amikor legközelebb szervízbe viszed a kocsid, nézesd meg ezt is, kérd meg, hogy szakszerűen tisztítsák meg, vagy cseréljék ki őket, ha szükséges.

6. Tisztítsd meg a szélvédőt!

Az autó ablakainak tisztítása legyen az utolsó simítás remekműveden. Mivel az ablakpucoló folyadék nem biztos, hogy jót tesz bőr- és műanyagbevonatainknak, érdemes úgy munkához látni, hogy először letakarod a csepegésnek kitett felületeket papírtörlővel vagy ronggyal. Érdemes keresni a kifejezetten az autók üvegeire kifejlesztett tisztítószereket, mert ezekkel megúszhatod a csíkozódást, ami a balesetmentesség miatt különösen fontos. 

Kiemelt kép: Getty Images