Mit nem szabad az autóban hagyni, ha röpködnek a mínuszok?

Ezek a dolgok éppen úgy utálják a csípős hideget, mint mi magunk.

Múlt héten megdőlt a hidegrekord, a Bükkben –35,5 fokot is mértek. Amikor tehát azt mondjuk, hogy szibériai hideg van, abban nincs semmi túlzás. Az autótulajdonosok számára rémálom ez az időszak: befagyott szélvédő, csúszós utak, nehezen felmelegedő motor…

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy arra is oda kell figyelni, mit hagyunk az autóban, ha röpködnek odakint a mínuszok. Bizonyos dolgok ugyanis nemcsak tönkre mehetnek, de akár kárt is okozhatnak, ha a jéghideg autóban felejtjük őket.

Gyógyszerek

Ha munkából hazafele tartva útba ejtjük a patikát, ne felejtsük el bevinni magunkkal a gyógyszereket a házba – a legtöbbet ugyanis 20 és 25 Celsius-fok között ajánlott tartani. Bizonyított tény, hogy a túl alacsony hőmérsékleten tartott gyógyszerek nemcsak a hatékonyságukból veszítenek, de akár ártalmasak is lehetnek. Az ilyen módon sérült antibiotikumok például gyomor- vagy vesebántalmakat okozhatnak.

Hangszerek

Érdemes kétszer végiggondolni, hogy éjszakára a csomagtartóban hagyjuk-e a gitárt vagy a hegedűt, az extrém hideg ugyanis nagy ellensége a hangszereknek. A legtöbb könnyen elhangolódhat, a fából készültek pedig az alacsony hőmérséklet miatt összezsugorodhatnak és megrepedhetnek.

Tojás

Nem szokás a tojásokat a fagyasztóba tenni, ezért ne is hagyjuk kint az autóban őket, ha fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Ha a tojás megfagy, megnő a térfogata, ezáltal megrepedhet a héja. Ha a héj megreped, nem biztonságos a fogyasztása. Egyébként ha ép héjjal meg is ússzák a tojások a kinti hideget, nagy valószínűséggel az ízük és az állaguk már nem lesz az igazi.

Dobozos italok

Sokan tartanak egy-egy palack vizet vagy dobozos kólát az autójukban arra az esetre, ha útközben megszomjaznának, de a szénsavas italokat jobb nem az autóban tárolni a hideg hónapokban. Ahogy az üdítő megfagy, nyomás keletkezik a fémdobozban, ami akár szét is feszítheti azt, vagyis felrobbanhat.

Majdnem üres tank

Egy hosszú nap után szinte az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy még a benzinkútra is betérjünk, mielőtt hazafelé vesszük az irányt – pláne most, amikor még arra is oda kell figyelnünk, hogy időben leparkoljunk a ház előtt. Hazáig elérünk vele, majd holnap tankolunk, gondoljuk, másnap reggel pedig szentségelhetünk, ha belefagyott az üzemanyag az autóba. Minél kevesebb ugyanis az üzemanyag a tankban, annál hamarabb le tud hűlni. A benzines autóval rendelkezőknek kevésbé kell aggódni emiatt, mínusz 40-60 fokig nagyjából rendben vannak, ám a dízelmotoros járművek esetében mínusz 20-25 Celsius-fok körül már kiválhat a paraffin a gázolajból – ez pedig akár a motort is tönkre teheti. 

(Fotó: Getty Images)