Egy testben két lélek: mi történt a „kétfejű” sziámi ikrekkel?

Nem sok esélyt adtak az orvosok Abbynek és Brittanynek születésükkor, de ők mindenre rácáfoltak.

Abby és Brittany Hensel története a 90-es években bejárta a világsajtót, hiszen szinte egyedülálló az állapotuk. A két lány ugyanis sziámi iker, abból is az egyik legritkább, és talán az, amelyik a legtöbb előítélettel szembesülhet. Az állapotuk pontos orvosi neve dicephalic parapagus ikrek, ami azt a látszatot kelti, mintha két fejük és egy testük lenne. Ez egy nagyon ritka állapot, és csak néhány ilyen ember éli meg a felnőttkort, és úgy tartják, hogy jobb, ha nem próbálják szétválasztani az ikreket.

Mindkettejüknek saját szíve, gyomra, gerince és tüdeje van, és ők irányítják az egybeforrasztott test egy-egy lábát és karját. Az ikertestvérek képesek külön-külön enni, írni és más feladatokat elvégezni, bár más feladatok, amelyekhez több végtag egyidejű használatára van szükség, nagyon pontos koordinációt igényelnek a páros között, hiszen azt külön-külön irányítják (Brittany a jobb oldalt, Abby pedig a balt). A testvérek együttműködve képesek autót vezetni, zongorázni, biciklizni és sportolni, és már felnőttként közös hivatást is választottak: tanárok lettek. Mindkettőjüknek saját jogosítványa van, a vizsgát pedig külön-külön kellett letenniük, mivel Minnesota állam megköveteli, hogy mindketten saját jogosítvánnyal rendelkezzenek, bármennyire is abszurdnak tűnhet ez kívülről.

Egy testben két lélek

A lányok 1990. március 7-én születtek az Egyesült Államokban, és többször szerepeltek a médiában és televíziós műsorokban is. Először 1996-ban Oprah Winfrey show-jában, majd a Joined for Life és a Joined at Birth című dokumentumfilmekben. Majd már kamaszként megjelentek az Extraordinary People című brit tévéműsorban is, 2012-ben pedig saját valóságshow-t kaptak a TLC-n Abby & Brittany címen, ami nyomon követte az utolsó évüket a főiskolán, a diplomázásukat, és hogy tanárként kezdtek el dolgozni. (Az ezt létrehozó igény azonban sok kérdést felvet, például, hogy miért is szeretünk ennyire az átlagostól eltérő testűeket nézni; az ehhez hasonló reality-k nem valamiféle 21. századi szörnycirkuszok?)

Bár esetükben is felmerült a szétválasztás kérdése, a műtét akkora kockázatot jelentett volna (hiszen több szerven is osztoznak), hogy az orvosok szerint abba az egyikőjük mindenképpen belehalt volna, de elválasztás nélkül sem jósoltak túl nagy esélyt számukra. A szüleik ennek ellenére – vagy éppen ezért – nem vállalták a műtétet, hanem a sors akaratában bíztak. Az, hogy a lányok nemcsak megérték a felnőttkort, hanem teljes életet élnek, ez olyasmi, ami már-már csodaszámba megy. Szerintük egyáltalán nem rosszabb az életminőségük, mint másoknak. Egy dolog az, amire még nagyon vágynak: hogy férjük legyen, akivel családot alapíthatnak, de a részletekről és randizási szokásaikról mindig szemérmesen nyilatkoztak.

Lehet, hogy egy testen osztoznak, de ettől függetlenül mindkét nővérnek megvan a saját stílusa, bár ez olyasmi, ami kompromisszumokat igényel, elvégre „teljesen különböző embereknek” tekintik magukat. Abby kicsit visszafogottabb, Brittany pedig nagyszájú, és egyikőjük sem szeret korán kelni. Ilyenkor ha lehet, sokáig nem szólalnak meg, még egymással sem beszélgetnek, hanem csendben elkészítik a reggelit és kávéznak, majd 7:50-kor dolgozni indulnak. Bár kívülállóként hihetetlennek tűnik, de sportolni is szoktak: iskolásként a röplabdacsapatban játszottak, mégpedig nagyon is jól, több bajnokságon is részt vettek. Mint ahogy elmondták, nagyon sok dolog önkéntelenül jön nekik, nem tudatosan gondolkodnak azon, hogy akkor most a jobb kézzel vagy lábbal mit kellene csinálni, mintha ismernék egymás gondolatát is. Jellemző, amikor Londonban járva fényképezték a látnivalókat, és a bal oldali Abby nézett az objektívbe, ő állította be az élességet is, de Brittany kezelte a kioldót, és egyszerűen csak „tudta”, mikor kell megnyomni a gombot. (Egyébként ez gyakran észrevehető a velük készült interjúkban is, amikor a legtöbbször szikronban beszélnek, és befejezik egymás mondatait.)

Az élet iskolája

Bár egy időben kifejezetten élvezték a rivaldafényt, manapság már teljesen visszavonultan élnek, és teljes mértékben az oktatásnak szentelik az életüket (az Instagram-fiókjukat például 2015-ben frissítették utoljára, akkor, amikor még a műsoron volt a valóságshow-juk). A hírek szerint azóta is negyedikes és ötödikes gyerekeknek tanítanak főleg matematikát, és a kollégáik és saját elmondásuk alapján sosem volt gondjuk a beilleszkedéssel. A diákok az első napon feltehették a kérdéseiket számukra, és onnantól kezdve teljesen természetesen, az osztály részeként kezelték az ikreket.

„Kettős torzok”

A köznyelvben összenőtt (valójában szét nem vált) egypetéjű ikrek akkor alakulnak ki, ha a barázdálódó csíra kettéválása nem tökéletes. Az embernél maga az ikerképződés is rendellenességnek számít. A hivatalosan kettős torzok nevű jelenség lényege, hogy az egypetéjű iker-képződés során a kezdetben egy, de aztán két darabra szétváló embriócsomó osztódása nem fejeződik be teljesen időben, embernél a terhesség 15. napjáig. A sziámi ikrek megnevezést Csang és Eng Bunker miatt terjedt el, akik a 19. század elején születtek Kínában, és bár a hasfaluknál voltak összenőve, valójában egyetlen szerven sem osztoztak. 40 ezer ikerszülésből egynél jelentkezik valamilyen összenövési rendellenesség, ezek viszont általában halálosak, de ha mégis élve születnek meg, a gyermekek, az egyéves kort nagyon ritkán érik meg. 

A többi tanár és az igazgató szerint pedig fontos, hogy a gyerekek személyesen is találkozzanak az átlagtól eltérő személyekkel, Brittany és Abby pedig lenyűgözően kedves természetüknek köszönhetően remek példaképek számukra. Érdekesség, hogy – csakúgy, mint a jogosítvány esetében – a lányok külön diplomát szereztek 2013-ban a Bethel Egyetemen, és mindketten rendelkeznek tanári engedéllyel, de csak egy fizetésen osztoznak, mivel egy ember munkáját végzik. Abby 2013-ban a BBC-nek azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy talán a későbbiekben ez tud változni. „Ha több tapasztalatra teszünk szert, szeretnénk egy kicsit alkudozni, tekintve, hogy két diplománk van, és két különböző nézőpontot tudunk adni, és két különböző módon tanítunk.” „Az egyikünk tanít, a másikunk pedig a megfigyel és a kérdésekre válaszol – tette hozzá Brittany. – Tehát ilyen értelemben többet tudunk csinálni, mint egy ember.”

Eilish Holton 2014-ben:

Hozzájuk nagyon hasonló rendellenességgel (egy testtel és két fejjel) született Katie és Eilish Holton 1988-ban Nagy-Britanniában. Őket 1992-ben műtéttel szétválasztották, a beavatkozást azonban Katie nem élte túl. Eilish bal lábát nem tudták megmenteni, protézist kapott, de az elérhető információk szerint átlagos gyerekként járt iskolába. Állítólag ő inspirálta Billie Eilish művésznevét is. 1995-ben az életben maradt kislány a családjával Amerikába utazott, ahol találkoztak Abigaillel és Brittanyvel.

Kiemelt kép: YouTube/OMG Stories