Ezeket a hírességeket utálják a legjobban a vendéglátósok

Mondjuk, meg is érdemlik...

Azt mondják, hogy a valódi természetünkről rengeteget elárul az, hogy hogyan bánunk a minket kiszolgáló többi emberrel. Alapvetően erre az elméletre építettek a korábbi évtizedben azok a nagyon népszerű műsorok is, amelyekben kandi kamerák segítségével igyekeztek leleplezni a civilben végtelenül nagyképű és arrogáns hírességeket; és ami azt illeti, nem kevés esetben valóban meglepő felvételek születtek. A titokban megrendezett, kellemetlen helyzetekben néhányan teljesen kivetkőztek önmagukból: szitkozódtak, flegmán viselkedtek, gyermeteg módon hisztiztek olyan sztárok, akiket sokan példaképüknek tartanak – és az ilyen hírességek népszerűsége az adások után bizony jócskán bezuhant.

Persze történtek olyan emlékezetes lelepleződések is, amelyeket nem a ravasz műsorkészítők provokálnak ki. Ilyen volt az is, amikor Reese Witherspoon az őt ittas vezetés miatt letartóztató rendőrrel próbált kötözködni (amit a férfi egyébként igen profi módon kezelt), majd azt hajtogatta, hogy „tudja egyáltalán, hogy hívnak engem? Most meg fogja tudni, ki is vagyok én” – a teljes jelenetet pedig a rendőrautó fedélzeti kamerája rögzítette. Nem kevés esetben azonban az is előfordul, hogy egy-egy botrányos megnyilvánulás után maguk az érintettek tálalnak ki a sajtónak az adott celeb elfogadhatatlan viselkedéséről.

Így jártak az alábbi sztárok is, akikről éttermi dolgozók mesélték el a nagyvilágnak, milyen borzasztóan viselkedtek velük egykoron.

Meghan Markle azt hiszi, neki mindent lehet

A listát az egyik legmegosztóbb hírességgel, a sussexi hercegnével kezdjük, akiről a New York-i Michelin-csillagos Le Coucou étterem főpincére árulta el, hogy 2017-ben micsoda felfordulást okozott náluk. Michael Cecchi-Azzolinának a foglalásokat intéző munkatársa adott át egy üzenetet, amely arról szólt, hogy egy „dühös” nő  megpróbálta kijátszani a „királyi családtaggal jövök”-kártyát, és erre hivatkozva privát asztalt követelt a helytől – amit sajnos pont nem állt módjukban biztosítani számára. Ahogyan az a történetből kiderült, a nő Meghan Markle-lal tervezett együtt vacsorázni, tehát a királyi családtag kifejezés rá vonatkozott – jóllehet Meghan akkoriban még nem volt a királyi család tagja, hiszen Harry-vel még nem voltak házasok. (A párról, a párral készült enyhén szólva is megosztó dokumentumfilmről mi is írtunk korábban.)

A munkatársa azt mondta Michael Cecchi-Azzolinának, hogy „olyasvalakinek kell asztal, aki egy herceggel jár” – emlékezett vissza a férfi, aki a New York Postnak elmondta, hogy a nő eléggé felkapta a vizet, amikor a munkatársa közölte vele, hogy nem tudják teljesíteni a követelését: „Azt mondta neki, hogy »Akkor sem tudunk privát asztalt adni önöknek«, és helyette egy boxot ajánlott fel, amibe a nő végül belement”.

De ez nem volt minden: Meghan és kísérője állítólag nagyon arrogánsan viselkedtek az étteremben: 20 perccel a foglalásuk előtt érkeztek, majd miután felajánlották nekik, hogy amíg várakoznak, fogyasszanak el egy italt az étterem bárjánál, látványosan megsértődtek.

„»Tisztában van vele, hogy a vendégem Harry herceggel jár, és hamarosan hercegné lesz?! Nincs egy privát részlegük, ahol várakozhatunk?«

– emlékezett vissza az akkor elhangzottakra Cecchi-Azzolina a Your Table Is Ready című könyvében. – Az ösztönös reakcióm az volt, hogy majdnem kinevettem őket. Totál hidegen hagy, hogy Harry herceg kivel jár, és abból ítélve, ahogyan a bárpultnál ülő vendégek viselkedtek velük, senki mást sem érdekeltek”.

Cecchi-Azzolina felidézte, hogy Markle mindeközben egy szót sem szólt, kísérője azonban szabályosan dührohamot kapott amiatt, hogy nem ülhettek le hamarabb. „A világ legbefolyásosabb emberei járnak hozzánk, senki sem törődik veled igazán” – fogalmazódott meg Cecchi-Azzolinában az eset kapcsán.

Naomi Campbell, akitől mi sem vártunk mást

Szintén a már említett könyvben további sztárokat is név szerint említ a férfi, visszaemlékezik például arra is, hogy a 2000-es években, amikor a Raoul’s Sohóban dolgozott, Naomi Campbell szupermodell törzsvendégnek számított a helyen pasijával, a U2 basszusgitárosával, Adam Claytonnal.

„Naomi Campbell szinte minden alkalommal, amikor eljött hozzánk, goromba volt, és panaszkodott az ételre” – írja Cecchi-Azzolina hozzátéve: az, hogy egy celeb bejelentés nélkül besétál, asztalt követel, majd visszaküldi az ételt, elég jellemző húzás, de a gorombaság királynőjét senki sem überelhette ebben. „(Naomi Campbell) volt az, akitől rettegtünk, nehogy felbukkanjon. Sok figyelmet követelt magának, elég sokszor visszaküldte az ételét” – emlékezett vissza Cecchi-Azzolina a Postnak.

Anna Wintour általában türelmetlen és szigorú

De a Vogue főszerkesztőjét, Anna Wintourt (akinek legendás bob frizurája a stílusos nők kedvence) sem kell félteni ilyen értelemben: a férfi úgy emlékszik, hogy a híresség „abszolút borzalmas” volt, „foglalás nélkül masírozott be, és asztalt követelt”, ezen kívül pedig mindig nagyon nyersre kérte a steaket, és „követelte, hogy azt azonnal szolgálják fel” neki.

„Csak úgy besétált, vagy felhívott és annyit mondott: »Jövök«. Egyszer felbukkant, amikor éppen zártuk a hátsó termet, és ragaszkodott hozzá, hogy ott ülhessen, és saját pincér is kellett neki” – mondta Cecchi-Azzolina hozzátéve, hogy Wintour a személyzettel sem igazán beszélgetett, gyakorlatilag levegőnek nézte az őt kiszolgálókat. A séfek azonban még így sem úszhatták meg felesleges bonyodalmak nélkül a látogatását: „Isten ments, hogy egy kicsit is túlsütött legyen (a steakje). Olyankor úgy nézett a pincérre, mintha patkányt szolgált volna fel neki, és visszaküldte a fogást a konyhára, hogy készítsék el újra”.

A lista a végtelenségig folytatódik

Az éttermi világ tapasztalt veteránjai szerint a fenti példák nem egyedüli esetek, azaz a probléma általánosnak mondható, ezért pedig minél több hírességet kellene nyilvánosan számon kérni az elfogadhatatlan viselkedése miatt. „Vagy olyan hírességeket kapsz, akik nagyon megközelíthetőek és lazák, vagy olyanokat, akik egyszerűen őrültek.

Vannak olyan emberek, akik a saját életükben szerencsétlenek, és úgy döntenek, hogy ezt (a bosszúságot) a kiszolgáló személyzeten töltik ki”

– vélekedik Jason Kaplan éttermi tanácsadó.

Legutóbb James Cordent hurcolták meg nyilvánosan amiatt, hogy a New York-i Balthazar étterem egyik alkalmazottjával üvöltözni kezdett, miután a felesége kizárólag tojássárgájából készült omlettjébe tojásfehérje került. Keith McNally, az étterem tulajdonosa a brit komikust a legdurvább vendégnek nevezte, akivel a Balthazar étterem személyzete valaha is találkozott 25 év alatt.

De egy hamptonsi étterem dolgozója is beszámolt korábban arról, hogy egy profi sportcsapat társtulajdonosa a legcsúnyább dolgoknak nevezte az őt kiszolgáló pincérnőt, amiért nem tudtak pont ahhoz az asztalhoz leülni őt, ahová szerettek volna. A forrás szerint a pincérnő sírva fakadt a szóbeli bántalmazás közepette, és még az étterem vezetőségének is közbe kellett lépnie, és meg kellett szidnia az ismert vendéget a trágárkodásáért.

De valóban léteznek üdítő kivételek is: a népszerű komikus, Conan O’Brien például nemrég amiatt rúgta ki stábjának egyik tagját, hogy az türelmetlen és durva volt a pincérrel egy közös vacsorájuk alkalmával… Mennyivel jobb hely lehetne a világ, ha többen követnék az ő példáját, és zéró toleranciát hirdetnének a bunkósággal szemben – történjék az bármilyen környezetben, bármilyen emberek között.

Kiemelt kép: Christopher Furlong/Getty Images