Hiba a Mátrixban? Videóra vettek egy „mozdulatlanul” lebegő repülőgépet

Milliók nézték meg a TikTokra nemrég felkerült rövid videót, amiben – látszólag – mozdulatlanul lebeg egy óriási utasszállító a levegőben.

Mivel ilyesmi nyilvánvalóan nem lehetséges, a kommentelők egyből arra gyanakodtak, hogy itt bizony valami hiba van a Mátrixban.

Égi tünemény

Egy Tania nevű TikTok-felhasználó nemrég rövid a klipet tett közzé a következő szöveggel: „Hiba a Mátrixban? És már nem is az első eset, hogy ilyen látok Chicagóban”. A videót rengetegen megnézték, és néhányan ugyanúgy értetlenül álltak a dolog előtt, mint Tania.

@tania.draws Glitch in Matrix? This isn’t the first time I’ve seen this in Chicago either #glitchinthematrix #fyp ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Az egyik néző például így kommentálta a videót: „Azta, ha ez velem történik, én biztos leállok, megdörzsölöm a szemem és megnézem, hogy tényleg jól látok-e. Huhh, ez durva.” Egy másik azt írta: „Jó ég, én is láttam már ilyet és amikor mondtam másoknak, teljesen hülyének néztek.” A videó alatt rengeteg ember beszámolt arról, hogy hasonló zavarba ejtő látványt figyeltek meg vezetés közben, és úgy tűnik, a jelenség okaival egyikük sem volt tisztában, ezért keltett ilyen óriási érdeklődést a videó. Nézzük meg, mi lehetett valóban a jelenség mögött!

Miért repül a repülő?

Kezdjük azzal, hogy miért nem „lebeghet” mozdulatlanul egy többtonnás utasszállító a levegőben. Nos azért, mert éppen a mozgás tartja a magasban! Repülés közben a repülőgépre négy erő hat. A felhajtóerő és a tolóerő, melyet a légcsavar biztosít juttatja a repülőgépet a levegőbe, majd a gravitáció és a légellenállás igyekszik lefelé húzni a repülőgépet, és lassítani a sebességét. Mivel minden erőhatásnak van egy egyenlő és ellentétes ellenhatása, a repülőgép úgy repül a levegőben, hogy folyamatosan lefelé nyomja levegőt, a lefelé mozgató erő hatására pedig a levegő felfelé nyomja a repülőgépet. Minél gyorsabban halad egy repülőgép, annál nagyobb felhajtóerő keletkezik, a repülőgépeket pedig úgy tervezik, hogy a felhajtóerő és a tolóerő éppen a megfelelő mértékben legyen erősebb, mint a gravitáció és a légellenállás vonzása.

Az tehát, hogy a repülő a mozgás által kifejtett ereje nélkül a repülő fennmaradjon, nem lehetséges.

De hogy akkor miért tűnhetett az autóból videózva mégis úgy, mintha mozdulatlanul állna a levegőben? 

Úgy tűnik, a jelenségben több dolog is közrejátszik, de nem Mátrix-béli hibáról, hanem fizikai törvényszerűségekről van szó. Az egyik tényező, ami miatt a repülő mozgását eleve lassabbnak látjuk, hogy a tőlünk távolabb lévő tárgyak pozícióeltolódását mindig kisebbnek érezzük, mint a hozzánk közel lévőkét: egy messzebb futó úton elhaladó autót lassabbnak látunk, mint egy ugyanolyan sebességgel a közelünkben elhaladót.

(Nem mozgó tárgyon, de hüvelykujjunk segítségével jól megfigyelhetjük, hogy nem mindegy, milyen messzire nézünk, amikor tárgyakat figyelünk meg. Ha orrunk előtt feltartjuk hüvelykujjunkat, majd felváltva nézzük jobb és bal szemünkkel, érzékelni fogjuk, hogy attól függően, hogy melyik szemünkkel nézzük, ujjunk mintha 1-2 centivel elmozdulna, Ha ugyanezt távolabbi tárggyal próbáljuk ki, az elmozdulás csökken, majd észrevehetetlenné is válik.)

Közrejátszik az is, hogy a felvételen látható repülő épp leszáll, sebességét ezért folyamatosan csökkenti: ilyenkor akár 200 km/óra sebesség körülre is lassulhat, ami a távolság és a gép óriási mérete miatt eleve még lassabbnak tűnik. És végül: a repülő mozgását itt nem fix pontból nézzük, hanem a szintén mozgó autóból, miközben a mozgást a fix tereptárgyakhoz (jelen esetben a villanyvezetékek oszlopaihoz) képest vizsgáljuk, és mivel nagyjából olyan ütemben változik a mi nézőpontunk, mint hogy a gép helyzete, a fix tárgyhoz képest mozdulatlannak tűnik a repülő. 

Kiemelt kép: Getty Images