Salma Hayek szerint túl szexi ahhoz, hogy vígjátékokban szerepeljen

Salma Hayek elég szokatlan indokra gyanakszik, amiért nem jött össze neki a komika karrier.

Nem sok mindenkit hallottunk eddig arra panaszkodni, hogy túlzott szexissége tette volna alkalmatlanná valamilyen munkára – pláne Hollywoodban nem szokás ilyesmiről reklamálni. Salma Hayek azonban most megosztotta a nagyvilággal, hogy bizony a túl szexi lányok élete sem fenékig tejfel.

A mexikói színésznő a brit GQ-nak adott interjút, amelyben azt mondta, hogy Hollywoodban éveken át „a szexi nő” skatulyájában tartották, emiatt pedig nem tudott művészileg kibontakozni. „Egész életemben vígjátékot akartam csinálni, de nem adtak nekem ilyen szerepeket. Egészen addig, amíg nem találkoztam Adam Sandlerrel, aki végre egy vígjátékba (a 2010-es Nagyfiúkba) tett, de hát addigra már negyvenes voltam! Azt mondták: »Szexi vagy, szóval nem megengedett, hogy humorérzéked legyen«. A kilencvenes években nemcsak az nem volt megengedett, hogy okos, hanem az sem, hogy vicces legyél” – ecsetelte az őt ért dühítő igazságtalanságokat.

Hayek az 1995-ben bemutatott Desperado (amiben Antonio Banderas mellett domborított), majd a 1996-ban a Rodriguez-Tarantino páros Alkonyattól pirkadatig című akció-horrorfilmjének köszönhetően vált szexszimbólummá, amelyben egy sztriptíztáncos-vámpírkirálynőt alakított. Nos, ebből a fájdalmas skatulyából kellett volna valahogyan kitörnie a színésznek, és egy ideig úgy tűnt, ez menni is fog neki: 2002-ben élete eddigi legelismertebb szerepében Frida Kahlót alakította a művész életét bemutató filmben. A Fridáért azonban, úgy érezte, hiába nyerte el a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, továbbra is csak ugyanolyan szerepeket ajánlottak neki, mint azelőtt. Ráadásul még a Frida producere, a kegyvesztett Harvey Weinstein sem volt képes komolyan venni színészi teljesítményét.

„Azt mondta nekem, hogy az egyetlen dolog, amiben jó vagyok, az a szexuális vonzerőm, és hogy ebben a filmben ebből semmi sincs”

– emlékezett vissza korábban Hayek.

„Akkoriban szomorú voltam, de manapság jelen vagyok minden műfajban, életem egy olyan időszakában, amikor egyesek szerint már lejárt a szavatossági időm, és elvileg az elmúlt 20 évben már is kellett volna a pályán lennem. Szóval nem vagyok szomorú, nem vagyok dühös. Nevetek” – összegezte.

És ami azt illeti, minden oka megvan rá, hogy jókat hahotázzon: az utóbbi években valóra váltotta szakmai álmait, és több vígjátékban is szerepelt (Mint egy főnök, Sokkal több mint testőr-filmek), de a magánéletben sincs oka nagy szomorúságra: Salma Hayek 2009 óta a világ harmincegyedik leggazdagabb emberének, François-Henri Pinault-nak a felesége; lányuk, Valentina Paloma Pinault 2007-ben született. Salma Hayek férje a Kering luxusdivat-csoport elnök-vezérigazgatója, azé a cégé, amelyet anno az ő édesapja, François Pinault alapított, és amelyikhez többek között olyan márkák tartoznak, mint a Balenciaga, a Bottega Veneta, a Gucci, az Alexander McQueen vagy az Yves Saint Laurent.

Kiemelt kép: Salma Hayek a Cannes-i Filmfesztiválon 2015. május 14-én – Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images