10 év börtönre ítéltek egy párt Iránban, amiért táncoltak

Egyre kegyetlenebb büntetés jár egyre csekélyebb „bűnökért”.

Már többször beszámoltunk mi is a szeptember óta zajló iráni tüntetésekről, és a brutális büntetésekről, amivel a hatóságok megtorolják mindezt, de a legfrissebb hírek szerint már nemcsak azoknak van tartanivalójuk, akik ezeken részt vesznek, hanem a békés módon véleménynyilvánítóknak is.

Egy húszas éveiben járó pár összesen 10 év börtönre ítéltek, amiért közzétettek egy videót, amin az utcán, a teheráni Azadi (Szabadság) toronnyal a háttérben táncolnak, ami az iráni főváros egyik fő ikonja. Az utolsó sah, Mohammad Reza Pahlavi uralkodása idején, az 1970-es évek elején nyílt meg, akkor még Shahyad (A sah emlékére) torony néven, új nevét akkor kapta, amikor a sahot 1979-ben, az iszlám köztársaság megalakulásával megbuktatták. Építésze, aki a mai Iránban nem elismert bahá’í hitet gyakorolja, ma száműzetésben él.

Egy forrás megerősítette a BBC Monitoringnak, hogy a pár letartóztatására azután került sor, hogy a kisfilmet feltették Instagram-fiókjukra, amelyet összesen közel kétmillióan követnek. Az ítélet szerint mindezzel elősegítették a korrupciót, prostitúciót és a propaganda terjedését, bár a 21 éves Astiazh Haqiqi és vőlegénye, a 22 éves Amir Mohammad Ahmadi tagadta, hogy a táncuk összefüggésben lenne az Iránban zajló tüntetésekkel. Ettől függetlenül a pár videóját a tiltakozó mozgalom által követelt szabadságjogok szimbólumaként üdvözölték.

A „bűnös” videóból a BBC közölt részleteket (a tánc 0:11-től látható):

A divattervezőként dolgozó Haqiqi családi házában a letartóztatás előtt házkutatást is tartottak. Az egyelőre nem világos, hogy mennyi is a külön-külön rájuk kiszabott büntetés, illetve a különböző vádak is más-más büntetési tételekkel járnak. A BBC szerint ha az ítéletüket helybenhagyják, akkor a leghosszabbat kell letölteniük ezek közül. A börtön mellett pedig két évre eltiltották mindkettejüket a közösségi média használatától, és tilos elhagyniuk az országot is (nem világos, hogy mennyi ideig). A családtagjaik szerint a hatóságok megtagadták tőlük, hogy ügyvéded fogadjanak, és hogy azok segítsenek nekik a tárgyalás során, mint ahogyan az óvadék ellenére való szabadul engedésüket is elutasították. Jelenleg Haghighi a Teherán melletti Qarchak női börtönben van, amelynek körülményeit aktivisták rendszeresen elítélik, adta hírül a Guardian. Az extrém szigorú ítélet nem egyedi: nemrég egy iráni bokszoló, Ahmad Shirazi készített egy fotót a családjával, amelyen a felesége nem visel hidzsábot, mindkettőjüket 16 év börtönre és 74 korbácsütésre ítélték kicsapongás és prostitúció miatt. 

A tánc (főleg a nyilvános helyen történő, és ha nők az „elkövetői”) több mint 40 éve illegális az országban vallási okokra hivatkozva, miután az 1979-ben hatalomra jutó rezsim szerint elősegíti a nemek keveredését. Emiatt sokan a táncot választják a tiltakozásuk kifejezésének eszközéül.

A szeptemberben kezdődött iráni tiltakozó mozgalom az egyik legkomolyabb kihívássá vált. Ahogy korábban írtuk, a zavargások azután robbantak ki, hogy a huszonkét éves Mahsza Aminit az erkölcsrendészet (amit azóta állítólag feloszlattak) letartóztatta, majd egy úgynevezett „átnevelési” központba szállították, ahol tisztázatlan körülmények között életét vesztette. A tüntetők szerint a lányt agyonverték, de a hivatalos álláspont szerint spontán szívinfarktus miatt halt meg. A halála körülményei miatti tüntetések során több százan haltak meg és ezreket tartóztattak le, akik közül sokakat úgy ítéltek halálra, hogy mindössze 15 percet kaptak a védekezésre, akik közül legalább négyet ki is végeztek január elején és tavaly decemberben. Bár Amini halála volt a katalizátora a szélesebb körű iráni zavargásoknak, azokat a szegénység, a munkanélküliség, az egyenlőtlenség, az igazságtalanság és a korrupció miatti régóta tartó elégedetlenség is vezérelte.

Kiemelt kép: Tüntetés az iráni konzulátus előtt 2022. október 31-én İsztambulban (Omer Kuscu/ dia images via Getty Images)