Kvíz: Mennyire ismered a magyar közmondásokat?

A szólások és közmondások nemcsak színesítik a nyelvet és változatossá teszik a nyelvhasználatot, de lehetővé teszik azt is, hogy bizonyos jelenségeket hosszas körülírás helyett néhány szóval is mindennél élesebben világítsunk meg.

Ennek ellenére egyre kevesebben használjuk, és még kevesebben használjuk helyesen a szólásokat és közmondásokat, azok meg tényleg maroknyian vannak, akik a frappáns mondások (apropó híres mondás, jöhet egy szállóige kvíz?) eredetével is tisztában vannak. A legjobban talán a most felvételiző középiskolások vannak képben, az ő felvételi feladatsoraikban ugyanis évről-évre tesztelik, mennyire mozognak otthonosan a képletes kifejezések között. A mi életünkben szerencsére kevesebb múlik azon, naprakész-e a tudásunk, de nem árt átismételni az alapokat. Például azt, hogy szólás és közmondás nem ugyanaz!

Mindkét kategória az állandósult szókapcsoltok közé tartozik, de míg a szólások olyan rövid kifejezések, amiket nem szó szerinti értelmükben használunk (például lóvá tett vagy kővé vált), addig a közmondások inkább mondatok formájában megfogalmazott bölcsességekként, sűrített élettapasztalatokként értelmezhetők. 

 Tudtad például, hogy a Ne fesd az ördögöt a falra…! honnan ered? Szinte egész Európában megtaláljuk a magyar szólás megfelelő változatát, ami nem is csoda. Alapja ugyanis egy középkori latin legenda volt, amely a következőképpen hangzott. Egy szegény szerzetes gyönyörű Mária-képet festett – annál csúfabb volt festményén az ördög. Amikor a festő a templom magas falán létrára állva éppen e faliképen ügyködött, megjelent neki az ördög, és kikérte magának, hogy a festő ilyen rondának ábrázolja. Követelte, hogy a szerzetes szépítse meg a vonásait. A jámbor és hithű szerzetes azonban nem engedelmeskedett a patás kívánságának, aki aztán iszonyú dühbe gurult: bosszúból kirántotta a festő alól a létrát. Szegény férfiú zuhanás közben kinyújtotta a kezét, Máriához fohászkodva. Szerencsére Mária karját már megfestette, így az megelevenedett, és a magasban tartotta a festőt, amíg szerzetestársai egy másik létrával a segítségére nem siettek…

Mai kvízünkben ez utóbbiakról, a közmondásokról lesz szó, melyekből a magyar nyelv sok százat ismer, mi viszont csak néhánnyal kapcsolatban hívunk tesztelni magad! Vágj bele, hiszen a puding próbája az evés!  

Mennyire ismered a magyar közmondásokat?

Addig jár a korsó a kútra, amíg...? Sok beszédnek sok az...? Képben vagy a magyar közmondásokkal, vagy utoljára általánosban tudtál üzembiztosan néhányat? És vajon jól is használod őket? Most kiderül!

Kiemelt kép és a kvíz borítóképe: Getty Images