Ezekkel árulod el magad: 3 dolog, amire figyelj fontos beszélgetések alatt

Szavak nélkül is küldhetünk rossz üzenetet.

Bizonyára neked is feltűnt már többször, hogy a tested képes önálló életre kelni – és a saját őszinte, kendőzetlen nyelvén kommunikálni. Ami sajnos az esetek többségében nem túl célravezető, és nem szolgálja az érdekeidet. Ezért különösen fontos, hogy megtanuld értelmezni azokat a finom, tudatalatti jelzéseket, információkat, amiket a testbeszéddel közvetítünk mások felé, és amik miatt mások – szintén tudat alatt – ilyen-olyan következtetéseket vonhatnak le rólunk. Ha meggyőzőnek, szimpatikusnak, megnyerőnek szeretnél tűnni, szavaid mellett tanuld meg kontrollálni az alábbiakat is!

1. A lábak tartása

Ha el szeretnéd nyerni beszélgetőpartnered bizalmát, vagy rá szeretnéd venni valamire, fontos, hogy a testtartásod odaadásról, nyitottságról árulkodjon. Nem elég, hogy felső testtel felé fordulsz: az is lényeges, hogy lábaid ne legyenek keresztbe téve egymáson, és a lábfejeid az illető felé nézzenek. Ez akkor is érvényes tanács, ha állva beszélgettek. Figyeld csak meg a következő vállalati mítingen: hány kollégád ül féloldalasan a széken, mintegy ugrásra készen, arra várva, hogy mikor hangzik el a megváltó „köszönöm, innen folytatjuk legközelebb” elbocsátó jelzés a vezető részéről… Kérdezés nélkül is meg tudod mondani róluk, alig várják, hogy szabadulhassanak. Ha hatékony beszélgetést szeretnél folytatni valakivel, ez nem a legcélravezetőbb tudat alatti üzenet.

2. A fejtartás szöge

Amikor valaki biztonságban érzi magát, természetesen megdönti a fejét. Ha legközelebb a szeretteiddel vagy együtt, figyeld meg, hányszor dönti valaki a fejét anélkül, hogy észrevenné. Azt is észreveheted, hogy gyakran döngetjük a fejünket, amikor a csecsemőkre vagy kisállatokra „gügyögünk”. Ez a viselkedés a limbikus agyi működésünk része: állítólag az, hogy felfedjük és védtelenül hagyjuk a nyakunkat, nyaki verőeret, a tisztelet és a bizalom tudatalatti jelévé alakult ki az evolúció során.

Ezt a sebezhetőséget mutatjuk ki a csecsemők körül, hogy megnyugtassuk őket. Ezt az üzenetet küldjük azoknak is, akiket szeretünk.

Ha valakit meg akarunk győzni, nagyobb valószínűséggel veszi át a mi nézőpontunkat, ha biztonságban érzi magát.

A fej enyhe oldaltartásával könnyen megteremthetjük ezt a biztonságos, bizalmas aurát magunk körül. Ezzel szemben ha mereven, egyenesen vagy esetleg a vállaid közé behúzva tartod a fejed, a mozdulat megfélemlítő lehet, vagy épp az ellenkezője: azt közvetítheti, hogy félsz a beszélgetéstől.

3. Nyugtalan babrálás

Ha nem tudsz nyugton maradni, rázogatod a lábad, piszkálod a körmöd, a hajaddal vagy a tolladdal játszol, ez először is rendkívül idegesítő, másodszor pedig azt az üzenetet sugározza, hogy ideges vagy, türelmetlen, vagy egyenesen unatkozol. Ha a beszélgetésnek tétje van a számodra, a fentiek közül egyik sem olyan jelzés, amit küldeni szeretnél a társadnak. Ez a fajta viselkedés gyakori lehet például a dohányosoknál, ha nem tudnak rágyújtani. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy a fentiekhez hasonló kényszermozgásokra, időnként csekkold magad – tartsd nagyobb kontroll alatt a testedet. Jó módszer például, ha a két kezedet lefekteted magad előtt az asztallapra, egymás mellé, vagy lazán összefonva az ujjaidat, és kikötöd magadnak, hogy nem emelheted fel onnan őket, csakis „vészhelyzet” esetén.

Kiemelt kép: Kellemes társaságban – Katalin hercegné testbeszéde bizalomról árulkodik, miközben David Beckhammel és Vilmos herceggel beszélget egy bostoni esemény alkalmával (Fotó: Samir Hussein/WireImage/Getty Images)