Felejtsd el a Wednesday-táncot: itt az új őrület, ami letarolta a fél világot

Decemberben kattant rá a fél világ a Tim Burton által rendezett Wednesday című sorozatra, amiben a címszereplő Jenna Ortega különös táncot jár – ezt azóta milliók utánozzák. A többek között a gothic rock rajongók, Lady Gaga és Michael Jackson mozdulatai által ihletett jelenetnek azonban kihívója akadt, amit már most ikonikusnak tartanak.

Még csak most kezdődött az év, de máris az év horrorának kiáltották ki a M3gan című filmet, ami tarol a moziban. A mesterséges intelligenciával ellátott, gyilkossá vált babáról szóló művet azonban nem feltétlenül a története vagy a briliáns alakítások miatt emlegetik a TikTok-generáció kedvenceként, hanem az egyik, máris ikonikussá vált jelenete miatt.

Mozik, bevásárlóközpontok, hálószobák, edzőtermek – lehetetlen olyan helyet megnevezni, ahol nem adták még elő a mozdulatsort. TikTok-felhasználók ezreit inspirált a horrorfilm bizonyos jelenete, amit saját verziójukban teremtettek újra – az őrület gyakorlatilag az egész közösségi videómegosztón végigsöpört, a Wednesday-tánchoz hasonló mániát generálva. Mint a legtöbb vírusos táncos kihívásnál, a variáció lehetősége itt is végtelen. Vannak, akik leutánozzák a karakter bézs ruháját és szőke haját, de vannak, akik megelégednek az üveges tekintettel is. Az aláfestő zenék között is van szórás: sokan Lady Gaga Just Dance-ének alapját, megint sokan Bella Poarch Dolls című dalát keverik alá, míg mások Taylor Swift It’s Nice to Have a Friend című számát választják, míg egyesek Beyoncé America Has a Problem című dalát találták a legmegfelelőbbnek. A közös bennük, hogy nagyon viccesek.

Íme egy összeállítás a legjobbakból:

Véletlen ikon

Bár a táncjelenet kiemelkedő pillanata a filmnek, valójában nem szerepelt az eredeti forgatókönyvében, mondta el Gerard Johnstone rendező az Entertainment Weeklynek. „Ez egyike volt azoknak az őrült, álmatlan, hajnali 3 órás gondolatoknak – magyaráta. – Vicces lett volna, ha a filmzene hirtelen valósággá válna, és M3gan elkezdene arra a zenére mozogni, ami a jelenet alatt szól.” A táncot Kylie Norris koreográfus állította össze, és a mindössze 12 éves Amie Donald – aki a film egyes részeiben fizikailag is megtestesítette M3gant – táncolta el.

Amie Donald

Amie Donald (Fotó: Leon Bennett/Getty Images)

„Nagyon izgatott vagyok, ez az első filmem” – nyiltkozta Amie a The Spinoff magazinnak. Az új-zélandi lány számára nem idegen a képernyő, szerepelt már reklámokban, nemrég pedig a Netflix Sweet Tooth: Az agancsos fiú című sorozatában, amelyben egy majmot, egy baglyot és egy szurikátát is megszemélyesített. De a tánc az első számú szenvedélye: kilencévesen részt vett a portugáliai tánc-világbajnokságon, és ezüst- és bronzérmet szerzett – ő az első új-zélandi, akinek ez sikerült. Erre a tánctudására pedig kétségkívül szüksége is volt a film forgatásán. Ráadásul már most rebesgetik, hogy folytatás készül a horrorhoz, mi pedig elkezdhetünk bizakodni, hogy az is hasonlóan hátborzongató táncjelenettel fog megajándékozni bennünket. (Ha addig sem bírjuk ki horrorfilmek nélkül, akkor korábbi cikkünk összeállításából lehet szemezgetni.)

A film előzetesében 2:01-nél látható egy rövid részlet az ikonikus mozdulatokból:

Kiemelt kép: Universal pictures