Lesz mitől félni halloweenkor: 6+1 horror, amit imádnak a filmes fórumokon

Az internetes értékelések alapján ezek a mozik ígérik a legtöbb borzongást.

A filmforgalmazók a legfélelmetesebb horrorfilmek és a leginkább vérfagyasztó thrillerek megjelenését garantáltan októberre időzítik, a halloween közeledtével ugyanis mintha többen vágynának a borzongásra. Idén például október 13-án mutatták be A halloween véget ér című mozit, amely a filmtörténet legismertebb és legkedveltebb horrorsorozatának befejező része – Jamie Lee Curtis utoljára tér vissza Laurie Strode-nak, a horror műfaj első „utolsó lányának” szerepében. A Disney+ kínálatában pedig október 26-tól elérhető a régóta várt, Georgina Campbell és Bill Skarsgård főszereplésével érkező Barbár, valamint a Matriarch című brit horrorfilm is.

De mi is a jó horrorfilm receptje? Kell bele valamilyen brutális vágóeszköz (balta, fűrész vagy bárd), sok vér és néhány nagy nevű színész? A dolog nem ilyen egyszerű, ez már a legnevesebb filmkritikai oldal, a Rotten Tomatoes felhasználói értékeléseiből is tisztán látszik. Ha túl vagyunk a tökfaragáson és a pumpkin spice latté elkészítésén, oltsuk le a lámpákat, zárjuk kulcsra az ajtókat, és indítsuk el minden idők legjobb értékelést kapó horrorfilmjeinek egyikét. Soroljuk is – értékelésük szerinti sorrendben –, mely félelmetes alkotásokban nem tudott hibát találni az internet népe.

1, Kinek a háza? (100%)

Fotó: iMDb

Nincs olyan film, ami mindenkinek tetszene, de a 2020-as Kinek a háza? című horrornak sikerült a lehető legjobb értékelést összehozni a portálon. A BAFTA-nyertes brit rendező, Remi Weekes történetében egy fiatal pár elmenekül Dél-Szudán háborús övezetéből, és egy angol kisvárosban kezd új életet. Ez az új élet azonban nem sok jót ígér, hiszen a gonosz továbbra is leselkedik rájuk. A film a Netflix kínálatában máig elérhető.

2, Az utolsó rítus (100%)

Fotó: iMDb

A koronavírus-járvány kitörésének évében még a horrorfilmek középpontjába is a Zoom-meetingek kerültek – talán ezért is aratott a nézők körében osztatlan sikert ez a 2020-as film, amely teljes egészében videóhíváson keresztül játszódik. Egy hatfős baráti társaság rendszeresen kommunikál egymással a Zoom applikáción keresztül, egy alkalommal pedig online szeánszot tartanak egy médium segítségével. Arra  viszont senki sem számított, hogy egy démon is megjelenik a Zoom-hívásban…

3, A kör (98%)

Fotó: iMDb

Miután megnézett egy kísérteties VHS-kazettát, amelyen egy kócos hajú lány szerepel, Rachel Keller (Naomi Watts) újságíró kap egy telefonhívást. A vonal másik végéről azt az üzenetet kapja, hogy hét nap múlva meghal. A 2002-es A kör klasszikusnak számít a horrorkedvelők körében, ha horrorfilmes maratont tartunk, nem maradhat ki a repertoárból!

4, A Babadook (98%)

Fotó: iMDb

Van félelmetesebb dolog az ijesztő gyerekeknél? Amelia egyedül neveli kisfiát, a súlyos viselkedési problémákkal küzdő Samuelt. Az özvegy anyuka egy nap egy különös mesekönyvet talál a bejárati ajtajuk előtt, de mivel kedves ajándéknak véli, beviszi a házba. A Mr. Babadook című könyv hatására azonban Samuel állapota egyre csak romlik… A 2014-es ausztrál–kanadai film 93 perc heves szívdobogást ígér.

5, Tűnj el! (98%)

Fotó: iMDb

Chris és Rose öt hónapja járnak, így elérkezettnek látják az időt, hogy a férfi találkozzon a barátnője szüleivel. Chris kissé aggódik, hogy a szülők hogyan fogják fogadni, hiszen Rose nem mondta el nekik, hogy párja fekete. A „minden idők talán legokosabb és legfelkavaróbb” horrorfilmjeként aposztrofált 2017-es Tűnj el! egy, a műfajtól szokatlan témát, a rasszizmus kérdését boncolgatja.

6, Halloween – A rémület éjszakája (96%)

Fotó: iMDb

Természetesen az 1978-as film, amely újtára indította Jamie Lee Curtis karrierjét, nem maradhat le a legjobb halloweeni filmek listájáról. Curtis már több mint négy évtizede alakítja Laurie-t, ez az egyik leghosszabb színész-karakter párosítás a filmtörténetben. A legjobb értékelést kapó első részben 1961. október 31-én a hatéves Mike Myers brutálisan meggyilkolja a nővérét. 15 év raboskodás után a gyilkos kitör az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére.

+1: A cápa (97%)

Steven Spielberg klasszikusa kicsit talán kilóg a fenti filmek közül, hiszen nem egy beteg elme ámokfutása, vagy valamilyen misztikus esemény kelt borzongást, mégis itt a helye a listán, mert félni pont olyan jól lehet tőle, mint a többitől. A klasszikust talán nem kell bemutatnunk senkinek, a film címének hallatán nagy valószínűséggel még a zenéjét is elkezdjük dúdolni. Azért elevenítsük fel a sztorit: amikor egy idilli turistaparadicsom, Amity szigetének partjain felbukkan egy fehér cápa, Martin Brody (Roy Schneider) rendőrfőnök azonnal a fenevad nyomába ered, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne essen több fürdőző a ragadozó áldozatául. Igaz, a speciális effektek közel ötven év távlatából néhol kissé komikusan hatnak, a film után még a fürdőkádban sem esik jól elmerülni.

Kiemelt kép: Getty Images