Hollywood aranykorának egyik legnagyobb sztárja, Gina Lollobrigida 95 évesen hunyt el.

Gina Lollobrigidát a világ egyik legszebb nőjeként emlegették: 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, különleges szépségét és ragyogó tehetségét 19 évesen fedezték fel. Hollywood egyik legnagyobb sztárjaként ünnepelték a most elhunyt színésznőt, aki olyan nagyokkal szerepelhetett együtt, mint Humphrey Bogart, Rock Hudson, Yul Brynner és Frank Sinatra, és olyan világhírű olasz rendezők rendezték, mint Vittorio De Sica, Mario Monicelli, Pietro Germi. Számos európai filmben játszott, köztük a Kenyér, szerelem, féltékenység című Bafta-díjas filmben, majd az Ördögi kör című film hozta meg számára a világhírnevet, de a filmjeinél már csak a személyisége és a magánélete volt izgalmasabb.

Az 1950-es és 1960-as évek mozijának leghíresebb szépsége volt, akinek szexepilje elbűvölte a férfiakat, amit ő büszkén vállalt. Ennek ellenére mindig is úgy tartotta, hogy „ami bent van, az sokkal fontosabb, mint ami kint”.Halálát az Ansa olasz hírügynökség jelentette be, de a halál oka egyelőre ismeretlen. Valószínűleg azonban köze van négy évvel ezelőtti balesetéhez, ami miatt rendszeres kezelésre szorult, ráadásul tavaly szeptemberben pedig elesett otthonában, és combnyaktörést szenvedett.

Gina Lollobrigida a 95. születésnapján 2022 júliusában (Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images)

Bevallottan imádta a fiatalabb férfiakat: utolsó feltételezett szerelme a nála hat évtizeddel fiatalabb menedzsere, Andrea Piazzola volt, aki a 2010-es években teljesen a befolyása alá kerítette a színésznőt, és állítólag a teljes vagyona felett is ő rendelkezett. Gina viszont váltig tagadta a vádakat, és jogi úton szakította meg vérszerinti családjával a kapcsolatot. Ami biztos, hogy az isteni Lollo szerette a luxust, a szép holmikat, de emellett rengeteg jótékonykodott is: egy árverésen az 5 millió dollárért elkelt ékszereiből származó bevételét teljes egészében őssejtkutatásra fordította. 

Kiemelt kép: Gina Lollobrigida az amerikai Jules Dassin által rendezett, a francia Roger Vailland regénye alapján készült La Legge (A törvény) forgatásán 1958-ban – Fotó: les Films Corona/Roger Corbeau/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images