Férfiak nadrág nélkül, kimonóban: a fél világ megőrül ezért a japán imázsfilmért

Biztosan láttál már egy-egy várost vagy épp országot reklámozó imázsfilmet. A forgatókönyv a legtöbb esetben hasonló. Drónfelvételek, amikből lassan kirajzolódik a város, lelkesítő és emelkedett zene szól, mialatt egymás után látjuk az adott település vagy ország leghíresebb jellegzetességeit.

Nos Japánban, ahol a magyar – és úgy általában a nyugati – szemnek, fülnek, ízlésnek kifejezetten szokatlan dolgok történnek (például corgifenék formájú süti sül, és a válogatott focisták patikarendet hagynak maguk után az öltözőben), naná, hogy ez is másképpen megy.

Kagoshima City imázsfilmje

Kagoshima City, magyarul Kagosima például nemrégiben fülbemászó (és retinába égő) reklámvideót készített, de a bevezetőben említett klisék helyett furcsa tánccal, valamint bozontos szemöldökű, és nadrág nélküli férfiakkal. Ha eddig nem vágytál ide, e videó után szinte biztos, hogy felveszed a bakancslistádra az utazást.

Ha Japánra gondolsz, valószínűleg olyan világhírű helyek jutnak eszedbe, mint Tokió vagy épp Kiotó, de a csodálatos ország rengeteg kevésbé ismert látnivalóval várja azokat, akik le mernek térni a kitaposott ösvényről. Kagoshima például még a japán turistákánk is „kiesik”, mert Kjúsú szigetének (Japán harmadik legnagyobb szigete) legdélibb csücskénél található, azaz mindentől nagyon messze van,  ráadásul a sziget (ha már arra vetődik valaki), egy csomó más ismert látnivalóval vonja el a figyelmet Kagosimáról. Itt van ugyanis Fukuoka, Nagaszaki és a forró forrásairól is ismert Beppu is. 

Persze Kagosima is szeretne láthatóvá válni, ehhez pedig velőtrázóan vicces módszert választottak. Videót készítettek, melyben egy helyi középiskola ritmikus gimnasztika csapapatának tagjai bozontos szemöldökkel, és hozzá illő kimonóban táncolják körbe Kagosima város legmenőbb helyeit. A videó egyébként egy sorozat harmadik része, az első, hasonló kisfilm még 2018-ban jött ki és 1,8 milliós nézettséget ért el, a két évvel későbbi szintén nagyot ment, és most itt a legújabb verzió, amihez tovább csiszoltak a táncok koreográfiáján. 

Nem lehet megunni

A videókban szereplő dal elképesztően fülbemászó, vélhetően ugyanis egész nap dúdolni fogod. A dalszövegek kiválóan illeszkednek az ábrázolt helyszínekhez, és bemutatják Kagosima legizgalmasabb látnivalóit, köztük a Sakurajimát, Japán egyik legaktívabb vulkánját, egyben Kagosima büszkeségét, a város olyan helyi finomságait, mint a kurobuta sertésből, vagy épp a kuroushi marhából készült ételek, az édesburgonya, a híres helyi ramen, vagy épp a Hirakawa Állatkert Koala Központja, de bepillantást nyerünk a város lakóinak hétköznapi életébe is.

Mindeközben a táncosok sem spórolnak az erejükkel: bukfencezés, nyakatekert pózok és persze vicces gesztusok emelik ki a dalszövegek lényegét és a város legfőbb értékeit, a videó végén pedig a táncosokhoz csatlakoznak a legkülönbözőbb korú kagosimaiak, akik a fülbemászó dallamra táncolva reklámozzák szülővárosukat.

Fura fiúk

Mindhárom videóban a Kagosima Szakközépiskola férfi ritmikus gimnasztika csapatának (röviden KagoJitsu) tagjai táncolnak, akik japánszerte híresek a sportág országos bajnokságain nyújtott egyedülálló produkcióikról. Hogy mennyire tehetségesek, az a videóban is jól látszik: pontos, precíz mozdulatok hihetetlen könnyedséggel. 

Azt kérded, miért a bozontos szemöldök és, hogy miért nincs a srácokon nadrág? Nos azért, mert Szaigó Takamorinak, a japán történelem egyik leghíresebb szamurájának öltöztek be, aki az Edo-korszakban született épp itt, Kagosimában (az akkori Satsuma tartományban). Takamori nemcsak impozáns bajszáról volt híres, de arról is, hogy hakama nadrág (tradicionális, bokáig érő, a derékon szalaggal rögzített alsó) nélkül viselt kimonót, ezért a táncosok is mind így vannak öltözve.

Úgy tűnik, az internet népe már nagyon várta a tánccsoport legújabb videókát, legalábbis ez derül ki az áradozó kommentekből:

„Ez az új teljesen más, és imádom! Tetszik, hogy kidolgozottabbak a mozdulatok. Hajrá, KagoJitsu! Köszönöm a sok nevetést és érzelmet.”  

„Ez a videó arra késztet, hogy újra és újra megnézzem, és a dallam pedig megragad a fejemben. A KagoJitsu táncosai olyan fürgék, hogy alig lehet követni őket.”

Mit is mondhatnánk: január is van, sötét is van, hideg is van. Ha azonnal odautazni nincs is módunk, kiránduljunk csak lélekben. A virtuális utazáshoz az ebben a korábbi cikkünkben összegyűjtött tippjeink segíthetnek, de az itt bemutatott utazós bloggerek videói is messzi tájakra repíthetnek – képzeletben. 

Kiemelt kép: Getty Images