Virtuális világjárás kedvenc bloggereimmel – Tóth Orsi ajánlója

Ha messzire utazni nem is lehet, a képzeletnek semmi szabhat határt – ahogyan a Youtube-on található utazós tartalmaknak sem.

A koronavírus velünk van és nagyon úgy néz ki, hogy egy ideig velünk is marad, ez pedig az olyan utazó junkie-k számára, mint amilyen én is vagyok, egyet jelent: nem utazhatunk külföldre. Tudom, hogy ez a legeslegkisebb probléma most a világon, de mivel az én kis problémám, ami azért eléggé frusztrál, valahogy fel kell oldanom. Most mondhatnám, hogy sok előnye van annak, hogy nem verhetem el minden megtakarításomat repülőjegyre és a magyar bérekhez viszonyítva mindenféle drága ételre szerte a világon, de ez sovány vigasz. Persze, jó kuporgatni és egy jövőbeli, távolabbi, hosszabb utat tervezgetni a megtakarításokból. Illetve kétségtelenül remek alkalom ez a belföldi turizmus felélénkítésére, hiszen bőven kínál csodás helyet hazánk is. Jut eszembe soha nem jártam még például Debrecenben, de Szegeden sem voltam vagy már 18 éve, szóval igen, van mit pótolnom.
Tehát ez egy jó dolog, mi is ajánljuk itt a nőklapja.hu-n kedvenc magyar helyeinket, legutóbb a Kis-Balaton környékéről és nagymamám levendula illatú falujáról zengtem ódákat. De van, amikor az ember a tenger illatára és messzi tájakra vágyik, ilyenkor jöhetnek jól az utazó vloggerek videói. Na nem az Instagramosakra gondolok, akik gyönyörű helyeken fotózkodnak általában valamilyen trükkös termékelhelyezéssel, hanem azokra, akik igazi érdekességeket mutatnak a világból. És nem is azokra a travel vloggerekre gondolok, akik megmutatják azt, amit minden oldalon és minden útikönyvben megtalál az ember. Az autentikus videókat szeretem, azt, amikor a vlogger olyan helyekre vezényel, amit magamtól lehet, hogy soha nem találnék. Ha épp kifogytál a sorozatokból vagy csak ihletet keresnél jövőbeli utazásaidhoz, ezt a három embert szívből tudom ajánlani.

A New York-i haverod

Ha nincs barátod New Yorkban, nézegesd Jon Barr honlapját vagy Youtube-csatornáját, és máris úgy fogod érezni, hogy van. A srác nagyjából 10 évet élt a metropoliszban, és nagyon szívesen megoszt veled olyan trükkös kis dolgokat, amiket sima turistaként nem tudnál. A legfontosabb tudnivalóktól kezdve olyanokig, hogy hol lehet ingyen pisilni, ha a Nagy Almában jársz, vagy hogyan lehet ebben a drága városban olcsón, mégis egészségesen étkezni. Mindig összegyűjti, ha új, izgalmas helyek és múzeumok nyílnak (hamarabb tudtam meg tőle, hogy elkészült a Vessel a Hudson parton, mint New York-i barátaim), opciókat ajánl a nagyon drága turistalátványosságok helyett (sokan nem tudják például, hogy a Staten Island-i komp ingyenes, 30 perc alatt fordul meg, így nem kell sok ezer forintnak megfelelő összeget elköltenünk, ha csak egy kis hajókázás a célunk). Ha szeretnéd egy kicsit New York-inak érezni magad, nézd meg ezt a videóját, amelyben olyan dolgokat ajánl, amik ingyen vannak, mégis szuperek.

Francia sikk

Nessy, vagyis Vanessa áll a Messy Nessy Chic nevű oldal mögött. A lány Londonban nőtt fel, de végül felmenői származási helyére, Párizsba költözött, és többé vissza sem nézett. Blogolni és vlogolni kezdett, az elmúlt 10 évben pedig millióknak mutatta meg világszerte Párizsnak egy olyan arcát, amilyennek egyébként Párizst naivan elképzeljük. Ezt az arcát nem annyira mutogatja a város, ha az ember csak mezei turistaként odalátogat. Nessy Don’t be a tourist (Ne légy turista) videósorozatának hála legutóbb (brühühü) egészen izgalmas helyekre zarándokoltam el Párizson belül. Tudtad, hogy a Charles De Gaulle reptér szomszédságában van egy szellemváros? Nos, én sem, Nessytől tudtam meg, hogy a reptér zaja miatt 40 éve gyakorlatilag csak a szellemek lakják Goussainville-t.

A szenvedélyes magyar utazó

Travellina, vagyis Kisgyörgy Éva egy igazi utazós ikonom, eddig 138 országban járt a világon, legtöbbször egyedül, ami már önmagában is nagyon menő, hát még, hogy rengeteget ír is élményeiről. Weboldala kész utazási kézikönyv, ráadásul a karanténhelyzet óta magyar környékeket is ajánl, és ettől még szimpatikusabb az egész. Videóban kevésbé jeleskedik, de megörökítette például, ahogy végigvezet a 66-os úton, ezen a 3943 km hosszú legendásan szakaszon, amely Illinois-tól Kaliforniáig, vagyis Chicagotól Santa Monicáig szeli át az Egyesült Államokat. Egyszer én is megcsinálom, annyi szent, addig is csak vágyakozva nézem Travellina útját.

(Kiemelt kép: jelenetfotó Messy Nessy Chic Youtube-csatornájáról)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!