Megvan a világ legerősebb útleve, a magyar is szép helyen végzett

A hazai útlevél rendre az élvonalban végez. Idén vajon ez változott?

Most, hogy a pandémia után kezd visszarázódni a világ rendje (már ami az utazást illeti), és még Kína is megnyitotta a határait 3 év után, nem meglepő, hogy egyre érdekesebb téma az, hogy hova utazhatunk vízum nélkül (és hogy hol a legkönnyebb/legnehezebb külföldiként letelepedni), kvázi szabadon. Talán sokaknak meglepő lehet az a tény, hogy a magyar útlevél már évek óta a világ élvonalába tartozik, hiszen rengeteg helyen elfogadják, és teszi lehetővé a szabad utazást. De lássuk, hogy mik is a legfrisebb eredmények!

A Henley & Partners londoni székhelyű, globális állampolgársági és tartózkodási tanácsadással foglalkozó cég legújabb negyedéves jelentése szerint három ázsiai útlevél nagyobb globális utazási szabadságot biztosít birtokosaiknak, mint bármely más országé. A japán állampolgárok vízummentesen utazhatnak a világ 193 országába, ezzel megelőzve Szingapúrt és Dél-Koreát, amelyek állampolgárai éppen lecsúsztak a dobogó legfelső fokáról a maguk 192 célállomásával. 

A Henley Passport Index legfrissebb kiadványa szerint, amely a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatain alapul, a globális utazási forgalom jelenleg a járvány előtti szint 75%-át éri el, így ismét felértékelődik a „jó” útlevél. Nem túl meglepő a tény, hogy a lista élén jóléti államok szerepelnek, melyeknek többsége európai, míg a sereghajtók olyan országok, ahol jellemzően valamilyen katonai konfliktus zajlik, illetve diktatórikus a vezetésük.

Mit mutat meg?

A Henley útlevélindex azt mutatja, hogy a világ összes útlevelének tulajdonosai hány célállomásra utazhatnak be előzetes vízumkérelem nélkül. A 18 éves múltra visszatekintő index 199 különböző útlevelet és 227 különböző úti célt tartalmaz, és negyedévente frissítik az IATA adatai alapján, de az indexet az év során valós időben módosítják, amint és amikor a vízumpolitika változik.

A listavezető ázsiai országokat már az euorópai államok követik: Németország és Spanyolország holtversenyben 3. 190 célállomással, majd Finnország, Olaszország és Luxemburg következik 189 célállomással. Az ötödik helyen Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország áll holtversenyben, míg Franciaország, Írország, Portugália és az Egyesült Királyság a hatodik helyen. Új-Zéland és az Egyesült Államok a 7. helyen szerepel, Belgium, Norvégia, Svájc és a Cseh Köztársaság mellett. Magyarország – Lengyelországgal közösen – a 9. helyen végzett ezen a listán, így a világ egyik legerősebb útlevelének számít. A lista alján nem meglepő módon Afganisztán szerepel: mindössze 27 országba juthatnak be előzetes vízumkötelezettség nélkül.

A legjobb útlevelek 2023-ban:

1. Japán (193 úti cél)
2. Szingapúr, Dél-Korea (192 célállomás)
3. Németország, Spanyolország (190 célállomás)
4. Finnország, Olaszország, Luxemburg (189 célállomás)
5. Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország (188 célállomás)
6. Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság (187 célállomás)
7. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok, Cseh Köztársaság (186 célállomás)
8. Ausztrália, Kanada, Görögország, Málta (185 célállomás)
9. Magyarország, Lengyelország (184 célállomás)
10. Litvánia, Szlovákia (183 célállomás)

A legrosszabb útlevelek 2023-ban:

102. Észak-Korea (40 célállomás)
103. Nepál, palesztin terület (38 célállomás)
104. Szomália (35 célállomás)
105. Jemen (34 célállomás)
106. Pakisztán (32 célállomás)
107. Szíria (30 célállomás)
108. Irak (29 célállomás)
109. Afganisztán (27 célállomás)

Léteznek más mutatók is

A Henley & Partner listája csak egyike a pénzügyi cégek által készített indexeknek, amelyek a globális útleveleket rangsorolják aszerint, hogy milyen hozzáférést biztosítanak az állampolgárok számára. Az Arton Capital útlevélindexe az ENSZ 193 tagországának és hat területnek – Tajvan ROC, Makaó (Kína Különleges Közigazgatási Terület), Hongkong (Kína Különleges Közigazgatási Terület), Koszovó, Palesztin Terület és a Vatikán – útlevelét veszi figyelembe, a más országokhoz csatolt területek nem tartoznak ide. A nyilvántartást szintén valós időben, egész évben frissítik, de adatait az egyes kormányok portáljainak szoros figyelemmel kísérésével gyűjtik.

Eszerint (ezt az eredményt még tavaly decemberbe hozták nyilvánosságra) 2023-ban az Egyesült Arab Emírségek útlevele áll az első helyen, 181-es vízummentességgel/visa-on-arrival pontszámmal. Ami a második helyet illeti, azt 11 ország foglalja el, amelyek többsége Európában található: Németország, Svédország, Finnország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Ausztria, Svájc és Dél-Korea. A harmadik helyen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság áll, valamint Dánia, Belgium, Portugália, Norvégia, Lengyelország, Írország és Új-Zéland. Ezen a listán Magyarország a 4. helyen szerepel, holtversenyben Ausztráliáva, Csehországgal, Görögországgal, Litvániával, Kanadával és a másik index győztesével, Japánnal.

Kiemelt kép: Getty Images