Egy nap alatt tízmilliós nézettséget hozott egy cuki videó, amin kutyák buszoznak

Aki kutyát tart, pontosan tudja, hogy a legtöbb kedvencnek mennyire fontos a napi séta. Kutyáink ilyenkor nemcsak mozognak, de folyamatosan ingereket gyűjtenek, felfedeznek és játszanak, ez pedig kiemelkedő fontosságú testi és mentális egészségük szempontjából.

Azt, hogy mennyi az annyi, már kutyája válogatja: míg a kistestű „szobakutyának” elég lehet akár napi fél-, vagy egyórás séta, a nagyobb testű sport-, vadász vagy épp terelőkutyák ennél jóval többet igényelnek, és ha nem jutnak hozzá, izgágává, feszültté vagy lehangolttá válhatnak, így a gazdik jól teszik, ha gondot fordítanak a kutyaigények kielégítésére.

Kutyás videó Alaszkából

Csak ne kellene a kutyusok egészségügyi sétájához hóban, fagyban, korán reggel asszisztálni, sóhajt fel a kutyatulajdonosok nagy része. Nos, Alaszkában, ahol az éves(!) átlaghőmérséklet 1 és 4 fok között van, vélhetően a gazdik jelentős része így van ezzel. Ki a csudának van kedve ropogós mínuszokban két órát kinn tölteni? Gazdik és kutyáik eltérő igényeit felismerve indított hiánypótló vállalkozást egy helyi házaspár Alaszka Skagway nevű településén. A pár korábban is foglalkozott kutyasétáltatással, tréninggel, kiképzéssel, szolgáltatásukat pedig nemrégiben magasabb szintre emelték.

Kifejezetten kutyákra szabott kisbuszukkal kora reggel begyűjtik a környék nagyobb sétaigényű kutyáit, és mindenféle izgalmas helyre viszik őket:

óriási séták, játék a hóban, keresős aktivitások hegyre föl, dobról le és befagyott tavon keresztül… Nem csoda, hogy a négylábúak tűkön ülve várják a reggeli, csapatépítésnek is beillő programot. 

Olyannyira, hogy reggel, a busz érkezésének szokott idejében a legtöbben már a család háza előtt gubbasztanak, majd önállóan vagy kísérettel, de kivétel nélkül lelkesen szállnak fel a buszra, ahol a legtöbbjüknek már bérelt helye van. A pár nemrégiben a BBC-nek is nyilatkozott a vállakozásról, kedves kulisszatitkokat is megosztva többek között arról, hogy a kutyusokon szemmel láthatóan megörülnek, amikor felszállni látják kedvenc játszópajtásaikat. A gazdik pedig? Nos ők örülnek, hogy jó helyen és aktívan tölti az időt kedvencük, míg nekik módjuk van kicsit visszaaludni a legcsípősebb hétvégi reggeleken. 

Busz kutyáknak

Egészen elképesztő, milyen jól viselkednek a busz utasai, akiket a személyzet kedvesen, név szerint üdvözöl reggelen, és fedélzeti szervízzel is jól tart.

A busz minden tekintetben a kutyák igényeire van szabva, nemcsak alacsonypadlós, de minden egyes üléshez jár kutyákra fejlesztett biztonsági öv (a szakértők egyébként kifejezetten javasolják a gazdiknak is, hogy az autóban utaztatott kutyáknál használjuk ezeket), és senki nem haragszik meg, ha minden szőrös, vizes vagy sáros lesz.

A házaspár TikTok csatornáján rendszeresen közöl videókat reggeli rutinjukról, amit nem meglepő módon imád a közönség, az egyik a tavalyi év végén feltett videó jelenleg majd ötvenmillió megtekintésnél jár, és az érdeklődők száma csak nő.

@mo_mountain_mutts You guys asked to see the dogs getting on the bus #foryou #dogs #puppybus #alaska ♬ original sound - Mo_Mountain_Mutts

Nincs mit csodálkozni: nem nagyon van olyan, aki ne olvadna el a programot láthatóan nagyon élvező kutyák láttán. Hozzáértők szerint a házaspár ötlete hasonló szolgáltatások indítására sarkallja majd a világ kutyákkal foglalkozó, eddig csak sétáltatásban vagy tréningben utazó állatbarátait, a pár ugyanis egy alaszkai kistelepülésen is kényelmesen megél a számukra is szórakoztató tevékenységből.

Kiemelt képe: Getty Images