„Akkor lehet jó minőségű életet élni, ha jó minőségű környezetben élsz”

Bartus Marcell, vagy ahogy a már gyakorlott ökoháziasszonyok hivatkoznak rá, „az ecetes srác” naponta tízezreket inspirál a természetes és pénztárcabarát takarításra. Szórakoztatóan informatív tartalmait követve új megvilágításba kerülnek mindennapi vegyszereink.

A napokban megjelent Az ecetes srác jegyzetei című könyvében 50 recepten és tanácson keresztül vezet be az egészséges tisztítószerek világába, ahol a lakás takarítása többé már nem költséges környezetkárosító házimunka, hanem egy minőségibb élet alapfeltétele.

Miért éppen ecetes srác?
Ezt a nevet már velem azonosítják, ezért is kezdtem el igazából használni. Interneten bárkit kérdezel, ha esetleg a tRENDrakót nem is tudják, az ecetes srác, ecetes csávó, ecetes fiú mindig előkerül a válaszban. Ilyeneket szoktak beírni nekem a nők, hogy figyelj, itt fekszünk a kanapén és a férjem kérdezi, hogy „Megint az ecetes srácot nézed?” Egyébként ez onnan jön, hogy sok-sok receptben használjuk az ecetet, mert képes a fertőtlenítésre, egyszerűen hihetetlen, mennyi mindenre jó, tényleg mindenhová használhatjuk.

Eredeti szakmád szerint népegészségügyi szakember vagy.
A higiénia mindig nagyon fontos volt az életemben, ezért is végeztem a színészet mellett közegészségügyi felügyelő szakmát az egyetemen, mely a közhigiénével foglalkozik és arra épít, hogy minél jobban figyeljünk oda saját környezetünk és szervezetünk védelmére. Ennek a területnek egyik fontos része a takarítás, ugyanakkor itt muszáj megjegyezni, hogy sokkal rosszabbat teszünk azzal, ha durván vegyszerezett takarítószereket használunk, hiszen önmagunkat mérgezzük velük. Az egyetemi évek alatt jöttem rá, hogy ez a steril tisztaság alapvetően nem jó, a saját élőflóránk megtartása a lényeg, ne legyen minden tökéletesen lefertőtlenítve, mert tulajdonképpen nincs semmi értelme.

A te életedben mi volt az a pont, amikor úgy érezted, itt az idő változtatni?
Már a saját háztartásomban, épp egy felújítás után voltunk, ami nyilván nagyon nagy kosszal és kupival jár, ekkor jöttünk rá, hogy mennyire borzasztó ez a rengeteg vegyszer, amit elhasználunk, csakhogy az otthonunkat tisztának gondoljuk. Éreztem, hogy a használatuk nagyon rossz a szervezetemnek, a nyálkahártyámnak és ha nekem rossz, akkor nyilván a Földnek sem jó.  A mentálhigiéné egyik alapköve a jó minőségű környezet és ebbe beletartozik a takarítás, a rendrakás is, viszont nem mindegy, hogyan. Ha azt a módszert követjük, amit a reklámokban is látunk, a gyönyörű tárolókat, gardróbokat, egy idő után ugyanúgy felhalmozunk, és elérjük a káoszt. A takarítószerekkel is ugyanez a helyzet, az egész felvilágosult társadalomban vannak komplett szekrények, amelyekben csak tisztítószerek vannak és ha jobban belegondolunk, ez igazából nem normális, mert a saját élőhelyünket mérgezzük. Mi a tRENDrakónál abban hiszünk, abban hiszek, hogy akkor lehet jó minőségű életet élni, ha jó minőségű környezetben élsz.

A könyv ötlete is ilyen természetesen jött?
Elkezdtem ezeket a gondolatokat, praktikákat, módszereket megosztani online és tetszett az embereknek, úgyhogy hamar belecsöppentem a videózás világába, így jött a Youtube csatorna után a TikTok, ahol már most több mint 80 ezren vagyunk. Ez óriási szám ahhoz képest, hogy tulajdonképpen miről is beszélünk. A közösségben évek óta kérték, hogy legyenek meg egybegyűjtve is ezek a receptek, tanácsok, úgyhogy csináltunk egy gyűjteményt, melyben olyan, kizárólag tRENDrakó által kifejlesztett receptek vannak, melyeket egyébként már mindenkinek elmondtam, viszont így egyben bárhol, bármikor kinyithatják és hasznosíthatják, mindemellett pedig ugyanúgy fordulhatnak hozzám a kérdésekkel, ahogy ez idáig is.

@trendrako Durva mi?🐣 #trendrako #fy #foryou #trend ♬ eredeti hang - trendrako

A kötet igazán különleges és tartalmas, tele színes grafikákkal, szemléltető ábrákkal.
Ez alapvetően egy egyedülálló interaktív könyv, egyértelmű célunk volt vele a közösségépítés. A benne található QR-kódok is további oldalakra, videókra, zenékre mutatnak. Aki csak a kezébe veszi, azonnal belecsöppen a tRENDrakó közösségbe, ahol a tagok beszélgethetnek egymással a vegyszermentes takarításról, saját tippekről, receptekről, tapasztalatokról.

Én azt is szeretem, ha megmondják, hogy Marci ez nem jó, ez nem működik.

Itt meg tudjuk beszélni, mit lehet másként csinálni vagy hogyan lehet az adott folyamat még hatékonyabb. A receptkönyvek többségével az a baj, hogy magunkra hagynak. Itt ha valami mégsem úgy sikerül, mi segítünk, vagy a csoport tagjai azonnal segítenek, így mindig ott van valaki a következő lépésnél.

Mi a legnagyobb érved a természetes takarítás mellett? Miért legyen ott a háztartások polcain ez a gyűjtemény?
A spórolás. Ez szerintem nagyon fontos manapság. Spórol az idejével, hiszen nem kell az interneten keresgélnie a receptek közül, meg hát azért is spórol az idejével, mert ezeket már kipróbálták előtte, mindent átfejlesztettem a kis kémiatudásommal, és addig csinálgattuk, amíg tökéletesek nem lettek. Az idővel együtt pénzt spórol, de azért is, mert nem kell ötszázféle vegyszert vásárolnia a boltban, ellenben van körülbelül hat-hét dolog, ami szükséges, és ez a harmincvalahány recept csupán ezekből a dolgokból áll. Ráadásul a természetes szerek nagyon sokáig elegendőek. Persze attól is függ, hogyan kevered őket, hiszen nyilván ettől lesz más a hatóanyag-koncentrációja. Csak hogy egy példát hozzak, 2 kg szódabikarbóna nagyjából 500 Ft, ami elegendő közel másfél évig. Ha így nézzük, akkor rengeteg pénzt tudunk vele spórolni. Arról már ne is beszéljünk, hogy megspóroljuk azt, hogy betegek legyünk, mert erre senkinek nincs ideje. A természetes tisztítószerek nem terhelik le a felnőttek szervezetét, a gyerekek is sokkal kevésbé lesznek allergiásak és a Föld is hálás lesz.

A vegyszerek amellett, hogy elképesztő károsak, sokba is kerülnek és észrevétlenül egyre csak többet és többet használsz belőlük.

Egy ecetes citrusos tisztítószerből – ami a vesszőparipám és a legjobb a világon – nem tudsz annyit fújni, mert tényleg érzed, hogy nem is kell belőle, sokkal hatásosabb.

Bartus Marcell – Az ecetes srác jegyzetei, magánkiadás (trendrako.com), 5490 Ft

A penészeltávolítótól a WC bombán át a zsíroldókig mindenre kitértél a jegyzetekben. Van esetleg kedvenc recepted, amit kiemelnél?
Rögtön három is. Nyilván maga az ecetes citrus, ami rendkívül sokoldalú tisztítószer, emiatt egyébként a leghosszabb recept is a könyvben. Erről egyszerűen nem lehet kevesebbet írni, mert tényleg annyi mindenre jó. Az egyik legújabb kedvencem a házi mosogatógép tabletta, mert rengeteg pénzt tudsz vele megspórolni. Az érdekessége a könyvben lévő receptnek az, hogy ez igazából az egyik követőmé, aki a legeleje óta tagja a közösségnek. Erre nem volt bevált módszerem, és egyszer elhívott magához, adott egy befőttes üvegnyi mosogatógép tablettát, amit ő maga csinált, aztán kipróbáltuk és hát mondanom sem kell, hogy fantasztikusan működött. Azóta workshopokon is mindig megcsináljuk, nagyon izgi ott együtt kutyulni. A harmadik pedig az ecetes öblítős recept, mely alapjaiban változtatja meg a mosásról való gondolkodást. Ha rájössz, hogy kell használni, az illatokat is egyre jobban érzed majd és megszabadulsz a korábbi kemikáliáktól, sőt, már kellemetlen lesz például egy általános öblítő illata.

Egy teljesen laikus hol kezdje az ökotakarítást?
Mindig azt szoktam mondani, hogy kezdje a mosogatásnál, mert óriási minőségi váltás a természetes mosogatás ahhoz képest, amit amúgy használna. Váltsa le a szivacsot luffa szivacsra, a folyékony mosószert pedig mosogatószappanra. El se fogja hinni, mekkora a különbség. A mosogatószappanok többszörös zsíroldási hatékonysággal rendelkeznek, mint a folyékonyak. Nekem még mindig ugyanaz a szappanom van, amivel másfél éve elkezdtem a természetes mosogatást. A mosogatásnál váltson le mindent, és utána térjen át a többire, a fürdőben használjon ecetet, citromlevet és utána lassan úgyis rá fog jönni, hogy mit hol, mire tud használni.

Minden érv a természetes takarítás mellett szól. Vajon mi jelenti az emberek számára a legnagyobb dilemmát? Miért nem váltanak?
Két dolog van, ami nagyon nagy dilemmát okoz a számukra. Az egyik, hogy mi lesz a fertőtlenítéssel. Egyszerűen nem hiszik el, hogy nem kell maradéktalanul kifertőtleníteni a lakást, pedig attól nemhogy jobb, csak rosszabb lesz az eredmény. Sokan nem hiszik el, hogy ezek a természetes szerek tényleg képesek a fertőtlenítésre, mert azt sem látják át, mi az, amit valóban ki kell takarítani. Valójában a vízkő és a por a legnagyobb mumus az otthonunkban, de az emberek számára a feltűnő koszok, például a zsír okozza a dilemmát. Ennek hátterében az őrületes marketingcunami áll, amit a vegyszerekről ránk zúdítanak. Ez az egyik, a másik dolog pedig az illatok és a színek. A tisztaság illata egyenlő azzal, hogy valami intenzíven illatos, klórszagú. Ezt képtelenek elengedni, ahogy a látványt is, a habzó vegyszerek ugyanezt a hatást érik el, de hát jól tudjuk, hogy ezek a kemikáliák sosem bomlanak le. Ezeket fújatják velünk a konyhaasztalra, aztán meg azon gondolkodunk, miért allergiás a gyerek a parlagfűre.

Hogyan oszlatjátok el a kételyeket?
A workshopokon versenyt rendezünk. Egy durva vegyszeres takarítószer és az ecetes szer között dől el, melyik a gyorsabb, hatékonyabb stb., és persze nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mindig az ecet nyer. Egyébként akkor is az ecet nyerne, ha a két szer hatékonysága ugyanolyan volna, mert az ecet mindig sokkal olcsóbb lesz, és jobb neked, a környezetednek, a gyerekeidnek, a pénztárcádnak. Vannak egyébként, akik azért jönnek el ilyen workshopra, mert már megszületett bennük az elhatározás, de vannak olyanok is, akik a „győzz meg” motivációjával érkeznek. Aztán az esetek többségében sikerül is. A személetváltásban egyébként a leghatékonyabb eszköz érthetően, gyorsan, 5-10 mondatban elmagyarázni, hogy ez miért van így, miért jobb, és azt bemutatni. Ezért is annyira fontos a közösségépítés, mert ha valami mögött egy közösség van, az menő, és ha valami menő, akkor sokan akarják csinálni, ez esetben pedig ezzel hosszú távon csak nyerhetünk. Mi is és a bolygó is.

Képek forrása: Bartus Marcell/tRENDrakó/Canva