5 karbantartási barkácsfeladat, amihez minden felnőttnek értenie kellene

Ezt-azt érdemes megtanulni megszerelni – sosem tudhatod, mikor fog jól jönni.

Ha hiszed, ha nem, mi ismerünk olyan (férfi)embert, aki nem vállalja a villanykörték cseréjét a saját lakásában. Ha kiégnek, az öccse, az apja, vagy az épp arra járó haverja szokta elvégezni helyette ezt a feladatot. Persze a másik véglet képviselőivel is találkoztunk már: ők azok, akik gond nélkül csiszolják le és mázolják újra az ablakkereteket, vagy húznak fel egy gipszkarton falat a nappali közepére, ha épp arra van szükség. (Ebben a korábbi cikkünkben azt szedtük össze, hogy egy lakásfelújításnál milyen hibákat követhetünk el.) Mi valahol a kettő között félúton éreznénk magabiztosan magunkat, és felnőtt éveink során szépen lassan rájöttünk, mik azok az otthoni karbantartási munkák, amit érdemes megtanulni, mert rengeteg pénzt, időd és idegeskedést tudunk így megspórolni saját magunknak. Néhány hasznos szerelési tipp és trükk elsajátítása emellett készségeket is fejleszt, és az önbizalmunknak is jót tesz.

Szög, kalapács, vízmérték

Ez a három dolog mindenképp legyen a lakásban (emellett – ha már itt tartunk – jól jön a csavarhúzókészlet, kézi fúró, szike és a különböző fogók is), amivel pikk-pakk fel tudjuk aggatni szobáink falaira képeinket, különböző akasztós dísztárgyainkat. A vízmérték különösen fontos, hisz elég egy rosszul rögzített kép, hogy az egész helyiség szédülni kezdeni tőle. Mielőtt azonban nekilátnánk a munkának, érdemes tisztába jönni azzal, milyen típusú falakkal van dolgunk: a gipszkarton nagyon sérülékeny, és csak könnyebb dolgokat bír meg, a beton viszont nem adja meg magát a szögnek, kalapácsnak, azzal inkább ne is próbálkozzunk.

Fali polcok felszerelése

A nappalitól az irodán át a hálószobáig, a szekrényig, sőt, a garázsig a fali polcok praktikus megoldást jelentenek a tárgyak tárolására. Felszerelésük trükkösebb lehet, mint egy festmény felakasztása, de ez olyasmi, amit még a kezdő barkácsolók is meg tudnak csinálni. A barkácsboltban kérjünk segítséget: mondjuk el, milyen típusú falra szánjuk a polcokat, mit szeretnénk tartani rajtuk, és az ottani szakemberek ellátnak majd bennünket a megfelelő fali konzolokkal, csavarokkal.

A csaptelep cseréje

Ezt egyszer kell megtanulni, és a tudás életünk végéig jó szolgálatot tesz majd nekünk. Ugyanilyen hasznos tudás az is, ha meg tudjuk állítani a csöpögést – ha tudjuk, hogy hova mit kell betekerni, -tömködni ahhoz, hogy egy ideig kihúzzuk még a régi csapteleppel. Szerencsére a YouTube rengeteg tutorial-videót tartalmaz a legkülönfélébb csaptelepek installálására és kicserélésére vonatkozóan, itt például a legegyszerűbb fürdőszobai kézmosó csap cseréje látható

Falfestés

Higgyetek nekünk: ha vakolni nem kell, és csak kevés javítgatnivaló akad a falfelületen, megéri magunknak csinálni. És egyáltalán nem bonyolult. Legyünk óvatosak a színek kiválasztásánál és kikevertetésénél – induljunk inkább világosabb árnyalatokkal. (A bátrabbak kísérletezhetnek egy kisebb falon 2023 Pantone-színével!). Okosan válasszunk hengert is: bár a nagyobb első gondolatra praktikusabbnak tűnik, nem biztos, hogy könnyű dolgunk lesz vele, mivel festékesen túl nehéz lehet, és nagyon csöpöghet is. Mindenképp fóliázzuk le a padlót és a bútorok tetejét – a mi életünket könnyítjük meg vele.

Csőgörény és folydogáló WC-tartály

A csőgörény használata alap! És nagyon szórakoztató is, a hatásáról nem beszélve. A csöpögő WC-tartály megszerelése már kicsit trükkösebb feladat, hisz ebből is sokféle verzió létezik, és van olyan, amihez nem könnyű hozzáférni. De ha a dolog logikáját, azaz a szerkentyű mechanizmusát megértjük, soha többé nem fog ki rajtunk kiakadt, beakadt, elakadt tartály. Csak a gumikesztyűt ne feledjük!

Kiemelt kép: Getty Images