Foltot hagyott a hajfesték a bőrödön? 5 megoldásunk van rá

Szeretjük a tartós hajfestéket – kivéve akkor, ha a fülcimpánkon is sokáig nyoma marad. Ha te is így jártál, ráadásul pont karácsony vagy a szilveszteri buli előtt, akkor itt van néhány praktika ezek eltüntetésére.

A karantén hosszú hónapjai alatt az egekbe szökött az otthoni hajfestéshez szükséges termékek eladása – még a legnagyobb sztárok (élükön Eva Longoriával) is maguknak intézték az ősz lenövés eltüntetését. Sokan végleg leszoktak arról, hogy fodrász segítségét kérjék a művelethez, és mestereivé váltak a hajszínezésnek.

Ám hiába végezzük el négy-hat hetente a hajfestést, egyvalamiben nem lehet elég profinak lenni: akármennyire is vigyázunk, akármilyen óvatos, finom mozdulatokkal kenjük a festéket, szinte elkerülhetetlen, hogy a bőrünket ne festékezzük össze. Kicsit biztosan olyan lesz a homlokunk, a fülünk vagy éppen a nyakunk. (Legrosszabb esetben pedig az ujjbegyeink és a körmünk alatti rész is.) Mit tehetünk annak érdekében, a hajfesték csak a tincseinken legyen tartós, a nem kívánt bőrfelületekről pedig minél gyorsabban eltűnjön? Szerencsére már kapható néhány, kifejezetten erre a célra kifejlesztett termék, de létezik rá néhány remek házi praktika!

Schwarzkopf Professional Color Enablers Stain Remover színeltávolító festés után, 3990 Ft (notino.hu)

Arctisztító vagy sminklemosó

Ha a hajfesték befogta a bőrünket, mindenféleképpen olyan megoldáshoz kell folyamodnunk, ami az arcunkat nem bántja. A legkíméletesebb és leginkább bőrbarát opciónk, ha a jól bevált arctisztító tejünkkel, micellás vizünkkel vagy sminklemosó folyadékunkkal próbáljuk meg leoldani a festékfoltokat. Mivel ezeket egyébként is használjuk, biztonsággal bevethetők, nem fogják irritálni a bőrünket. Tegyünk belőlük egy adagot vattakorongra, és finoman kezdjük el dörzsölni vele az érintett területet.

Bioderma Hydrabio arctisztító tej vízhiányos bőrre, 5699 Ft (hanzashop.hu)

Bőrbarát olaj

Az olaj vonzza a szennyeződéseket – nem véletlenül népszerűek manapság az olajos bázisú arclemosók –, ezért jó eséllyel eltávolítja a bőrünkről a hajfesték maradványait is. Ha nincs olajos bőrtisztító termékünk, akkor az olyan természetes olajokkal próbálkozzunk, mint az olíva, a kókusz, az argán vagy a mandula, de a babaolajjal is sikerrel járhatunk. Kenjük be vele a festékfoltos részt, hagyjuk rajta egy kis ideig – akár egy egész éjszakát is fent lehet –, majd alaposan töröljük le.

The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Again Oil arcolaj, 3290 Ft (douglas.hu)

Hámlasztó

A hajfestéket néha szó szerint beissza a bőrünk, ilyenkor egy kíméletes hámlasztó segíthet. A bőrradír eltávolítja a felső, elhalt hámréteget, vagyis eltünteti az elszíneződést. Fontos, hogy ne irritáljuk a bőrünket erős hámlasztóval, csak és kizárólag gyengéd kozmetikumokat vessünk be. A kíméletlen radírozás ugyan könnyebben lehozza a festéknyomokat, de pirosságot és érzékenységet is okozhat. Fizikai és kémiai hámlasztót is választhatunk a célra, sőt, ha a hajvonal közeléből szeretnénk eltávolítani a festéket, a fejbőrradírok is szóba jöhetnek.

Tresemmé Purify &Hydrate fejbőrradír, 2099 Ft (dm.hu)

Mosogatószer és szódabikarbóna

Ha házi praktikákról van szó, a szódabikarbóna garantáltan előkerül… Nincs ez másképp a hajfestéknyomok eltávolítása esetében sem, ám nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a következő trükköt csak akkor szabad bevetni, ha nem a fejünkön található a folt. Ha sikerült a vállunkat, a hátunkat vagy a kezünket (vagyis olyan testrészüket, ahol kevésbé érzékeny a bőrünk) összefestékezni, a szódabikarbóna és a mosogatószer kombinációja hozhatja a megváltást. A szódabikarbóna tulajdonképpen egy természetes hámlasztó, míg a mosogatószer oldja a festéket, így nincs más dolgunk, mint sűrű pasztát keverni belőlük, és azzal megdörzsölni az érintett bőrfelületet. A keveréket alaposan mossuk le, majd használjunk hidratálókrémet a kiszáradás elkerüléséért.

Előzd meg a foltokat!

És mit tehetünk annak érdekében, hogy minél ritkábban és minél kisebb felületen kelljen alkalmaznunk a fenti praktikákat? A legközelebbi otthoni hajfestéshez fogadjuk meg ezeket a tanácsokat:

  1. A hajfestés teljes procedúrája alatt viseljünk kesztyűt a kezünk megóvásáért.
  2. A hajvonalhoz közeli bőrfelületet érdemes vastagon bekenni zsírosabb hidratálókrémmel, vazelinnel vagy akár a kifejezetten erre a célra kapható bőrvédő krémmel. Ez utóbbi barrierkrém néven is fut, hiszen védőgátat képez a bőr és a hajfesték között.

Revlon Barrier Cream bőrvédő krém, 3700 Ft (fodraszkellekek.hu)

  1. Ha hajfestés közben a bőrünkre fröccsen egy kevéske festék is, azonnal töröljük le. Ha kellőképpen gyorsak vagyunk, akkor ilyenkor elegendő egy benedvesített vattakorong vagy kozmetikai pálca is a tökéletes eltávolításhoz.

Kiemelt kép: Getty Images