Ez a négy legjobb egészségértést fejlesztő program ma Magyarországon (x)

Gyermekkori elhízás, e-cigaretta, ételallergia és csigolyafejlődési rendellenesség: ezek a témák állnak az idei Egészségértés Díjat kiérdemlő kezdeményesek fókuszában. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által hét éve alapított pályázat ezúttal olyan programokat díjazott, amelyek fókuszában az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem és a minél szélesebb rétegeket elérő, hiteles tájékoztatás állt.  

Az összesen 4 millió forint összdíjazású Egészségértés Díj célja, hogy minden évben lehetőséget biztosítson a legjobb, leginnovatívabb egészségértést fejlesztő programok elismerésére, széleskörű megismertetésére, továbbfejlesztésére. Az internet korában nagyon könnyű hozzáférni az egészséggel kapcsolatos információkhoz, ezzel együtt azonban rengeteg tévhit és hamis információ él a köztudatban. Ahhoz, hogy a lakosság sikeresen eligazodjon az egészségével kapcsolatos kérdésekben, és megbízható információkhoz jusson, elengedhetetlen, hogy legyenek olyan szakemberek, szakmai és civil szervezetek, akikhez bizalommal fordulhatnak a kérdéseinkkel. 

A közérthetőség az egyre nagyobb zaj, az álhírek rohamos terjedése miatt is kulcsfontosságú szempont volt idén: legyen szó a talán legnehezebben elérhető „TikTok-generációról”, tinédzserekről, vagy a kért és kéretlen „jó tanácsokkal” ma már túlságosan is terhelt kisgyermekes szülőkről” – mondta Dr. Dávid Tamás, az AIPM elnöke. „Ezért állítottuk az álhírek elleni küzdelmet idén a díj fókuszába. És bár csak egy pályázat nyerheti el a témának dedikált Különdíjat, az álhírek az egészségügy minden területét érintik.”  

A legjobb pályázatokat elismerő díjakat Dr. Velkey György fővédnök, a Magyar Kórházszövetség elnökének képviseletében Dr. Tamásné Bese Nóra, a Magyar Kórházszövetség és a Bethesda Gyermekkórház kommunikációs igazgatója, valamint a szakmai zsűri tagjai, Dr. Kulja András sebész szakorvos-jelölt, Endrei Judit médiaszemélyiség és Dr. Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke adták át.

EGÉSZSÉGÉRTÉS DÍJ 2022 – DÍJAZOTTAK

Különdíj: Álhírek elleni küzdelem

Az Egészségértés Díj különdíját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) projektje nyerte, amellyel az elektronikus cigarettákkal kapcsolatos tévhiteket oszlatták el. Az OGYÉI 2022 nyarán huszonöt féle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezte el, melynek eredményeként megállapították, hogy ezek a készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak. Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel.

Az Intézet az elnyert különdíjjal járó pénzjutalmat jótékony célra, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével 2017-ben alapított Légzéssel a Lélekért Alapítvány számára ajánlotta fel. Az alapítvány támogatásával működik Magyarország legkülönlegesebb énekkara: a Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Az egymillió forintos pénzadományt dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója adta át dr. Béres Juditnak, a Légzéssel a Lélekért Alapítvány képviselőjének.

Egészségügyi intézményeknek és szakemberek

A gyermekkori elhízás egyre szélesebb réteget érint, a korán jelentkező egészségügyi problémák jelentős részéből pedig felnőttkorra súlyos betegségek lesznek. Ezt a problémát célozza meg a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika endokrinológiai osztályának kezdeményezése, amely megnyerte az egészségügyi intézményeknek és szakembereknek járó kategóriát. A területen dolgozó szakemberek évtizedes tapasztalataira alapozva komplex életmódváltó programot hoztak létre, amelyet a 2022 szeptemberében elindult Életmód ambulancián kezdtek alkalmazni. Ehhez a programhoz kapcsolódik a kiskamasz kortól használható kognitív viselkedésterápiás kiadvány, a Túl Súlyos Füzet, melyet a célközönség olvasási szokásaihoz és nyelvi-grafikai stílusigényéhez igazítottak.

Társadalmi Szervezetek

A legjobb társadalmi szervezetnek járó díjat a Vertebra Magyar Gerincsebészeti és Paraplégia Rehabilitációs Alapítvány nyerte, akik magzati csigolyafejlődési rendellenesség esetén nyújtanak komplex segítséget a leendő szülőknek. A diagnózis általában nagy krízis elé állítja az érintetteket, hiszen a szülész-nőgyógyász szakemberek, szonográfusok gyakran rémisztő, fenyegető kórképként írják le az elváltozást, és általában azonnali terhességmegszakítást javasolnak. Pedig a csigolyafejlődési rendellenesség az élettel összeegyeztethető elváltozás, az így születő gyerekek mozgásban gazdag, teljes életet élhetnek. Az alapítvány célja, hogy helytálló, hiteles szakmai információt nyújtsanak és érzelmi támogatással, empatikus, tapintatos közlésmóddal segítsék a nehéz helyzetben lévő leendő szülőket.  

Közönségdíj

A legtöbb közönségszavazatot az Allergia Képzett Iskola (AKI) program nyerte, amelynek célja az iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozóinak felkészítése az anafilaxia felismerésére és annak ellátására. Az egyesület nélkülözhetetlen munkát végez, hiszen a KSH adatai szerint minden második osztályba jár egy ételallergiás gyermek, és a fatális anafilaxia 20%-a iskolákban fordul elő. A program keretében az ételallergiáról, annak tüneteiről, a súlyos reakció megelőzési módjairól és az ételallergiás gyermekek egyéb gondjairól (bántalmazás, pszichés, mentális problémák felismerése) edukálják a pedagógusokat. A képzés ingyenesen, online formában elérhető az iskolák és dolgozóik számára. 

A legjobb egészségértést fejlesztő projekteket az alábbi tapasztalt szakmai zsűri választotta ki: Endrei Judit médiaszemélyiség, a Kor-Határtalanul program megalkotója, dr. Kulja András sebész szakorvos jelölt, az Egészségértés Díj 2021-es díjazottja, valamint Dr. Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.  

A döntőbe került 10 legjobb egészségértést fejlesztő projektről bemutatkozó videó az Egészségértés honlapon oldalon tekinthető meg.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéről (AIPM):

Az 1992-ben alapított Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek értékben a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységükkel pedig a GDP közel 1 százalékához járulnak hozzá. Tagvállalatai a gazdaság és az egészségügy jelentős befektetői a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok révén. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tagjaként

az AIPM egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél több magyar ember férjen hozzá a modern felfedezéseken alapuló gyógyászati megoldásokhoz.

Az innovatív gyógyszerekről és gyógyszergyártókról:

Az innovatív vagy originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák. Az innovatív gyógyszergyártók korábban gyógyíthatatlannak tekintett betegségek kezelésére kínálnak hatékony, a legmodernebb orvostudományi eszköztár felhasználásával kifejlesztett készítményeket. Gyógyszerfejlesztési munkájuk eredményeként az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai betegségek, AIDS) vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé. Egy innovatív gyógyszer kifejlesztési költsége ma már meghaladja a kétmilliárd eurót, és legkevesebb 10 évig tart. A népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú betegségek jelentős része innovatív gyógyszerek nélkül nem kezelhető hatásosan és költséghatékonyan.

A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, és ezek évente közel 100 milliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak. Az innovatív gyógyszeripari vállalatok árbevételük átlagosan 15,1 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre.

Nyitókép: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM)