Majd’ tízszeres áron adják a szendvicseket az otthon készítés költségéhez képest

Gyakorlatilag nincs olyan honfitársunk, aki ne fogyasztana több-kevesebb rendszerességgel szendvicset, de egy friss országos kutatás szerint az élelmiszerek nagymértékű drágulása láttán már sokan áttérnének a készen vásárolt verzióról az otthon elkészítettre.

Nemrég mi is írtunk róla, hogy a KSH adatai szerint is óriási volt az elmúlt hónapok élelmiszer-áremelkedése. „Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás drágult 102,9 százalékkal, a kenyér ára 81,8 százalékkal, a tejtermékeké 79,0 százalékkal, a sajté 78,8 százalékkal, a vajé, vajkrémé 77,3 százalékkal, a száraztésztáé 70,8 százalékkal, az édesipari lisztesárué 69,1 százalékkal emelkedett egy év alatt.” Ez az áremelkedés nemcsak az otthoni konyhákban érzékelhető, ugyanilyen erősen sújtja a vállalkozásokat is, amelyeknek a munkaerő és a rezsi emelkedő költségeit is bele kell kalkulálniuk termékeik egyre emelkedő árába. 

Érthető tehát a szándék, miszerint egyre többen készítenék el inkább otthon szendvicseiket, hiszen ezzel darabonként sok száz forintot is megspórolhatnak, főleg akkor, ha például a vajhoz hasonlóan költséges összetevők helyett is megfelelő alternatívát találnak. Szinte mindenki szokott szendvicset enni, a kutatásban megkérdezettek mindössze 4 százaléka nem fogyaszt ilyen típusú élelmiszert – egyebek közt ez derül ki egy friss, országos, reprezentatív kutatás eredményeiből. A leggyakrabban reggelire és vacsorára fogyasztjuk ezt az ételtípust, de sokan vannak azok is, aki a főétkezések közé, vagy tízóraira iktatják be. A reggeli alkalom a harmincas korosztályban, a tízórai pedig a középiskolások között számít a legnépszerűbbnek. Gyakran is fogyasztjuk:

tízből nyolc magyar legalább hetente eszik szendvicset, a megkérdezettek harmada pedig napi fogyasztónak számít.

A reggeli- és vacsoraalkalmak népszerűsége magyarázhatja azt a tényt, hogy a leggyakrabban otthon eszünk szendvicset: a megkérdezettek háromnegyede jelölte ezt a választ. A válaszadók több mint fele a munkahelyén, illetve az iskolájában is szendvicsezik, sőt a középiskolások 81 százaléka visz magával az iskolába ilyen ételt.

Házi szendviccsel spórolhatunk

10-ből mintegy 9-en esznek otthon készített szendvicset, és csupán 5 százalék az, aki jellemzően készen vásárolja, további 11 százalék pedig ugyanolyan gyakran fogyaszt házi és bolti szendvicset. A válaszadók által érzékelt árak láttán nem is csoda az otthon készített verzió vitathatatlan népszerűsége, hiszen míg 10-ből 7-en úgy kalkulálnak, hogy egy saját maguk vagy családtagjuk által összerakott sajtos-sonkás szendvics darabonként 150-500 forint közötti költségből hozható ki, addig a készen vásárolt változatért 500-1000 forint közötti összeget kell fizetni a túlnyomó többség szerint.

Bár a felmérés eredményeinek tanúsága szerint az elmúlt egy évben a megkérdezettek többsége nem változtatott a szendvicsfogyasztási szokásain, 15 százalék ár-érték arányban gazdaságosabb alapanyagokat kezdett vásárolni, illetve ugyanennyien vannak, akik gyakrabban készítettek otthon szendvicset.

Az élelmiszerárak gyors és nagymértékű emelkedése ennél is markánsabban rajzolhatja át a képet, hiszen 10-ből 4 rendszeres szendvicsvásárló tervezi, hogy átáll a házi készítésű változatra.

Ez az arány a huszonévesek és az 50-59 év közöttiek körében kiugróan magas: e korosztályok képviselőinek mintegy kétharmada reagálna váltással az áremelkedésekre.

Felvágott nélkül (szinte) nincs szendvics

A megkérdezettek átlagosan 5 összetevőt jelöltek a leggyakrabban használt szendvicsfeltétekre vonatkozó kérdésre válaszolva. Egy átlagos szendvicshez margarint vagy vajat/vajkrémet használnak, népszerű feltét a majonéz/mustár/ketchup, a tojás és házi húskészítmény (pl. fasírt, húskrém) is, míg zöldséget mindössze 27 százalék használ. Felvágottak, szalámik, kolbászok nélkül szinte nincs szendvics: 10-ből 8-an ezeket a húskészítményeket alkalmazzák a leggyakrabban, 10-ből 6-an pedig sajtot, sajtkrémet (is).

59 százalék kizárólag hagyományos pékáruk felhasználásával (zsemle, kenyér, kifli) készít szendvicset, a megkérdezettek 32 százaléka használ magvas vagy teljes kiőrlésű pékárut.

Utóbbiak a férfiak és az 50 felettiek körében az átlagosnál népszerűbbek, míg a kenyér és a házi készítésű pékáruk a huszonévesek táborában számítanak kedveltebbnek. A kutatásból az is kiderült, hogy a hazai szendvicsfogyasztók gyakorlatilag ugyanannyira kedvelik a margarint, mint a vajat. A margarin a nők és a huszonévesek körében népszerűbb az átlagnál, az egyik legfontosabb döntési tényezőnek pedig a kedvező ár számít.

„Egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság is: immár minden 10. megkérdezett választja ebből az okból a margarint. Jól tudjuk, hogy napjainkban az ár rendkívül lényeges tényezővé vált, mind többen keresik a megfizethetőbb választási lehetőségeket” –  fogalmaz Kővári Csilla, Rama régiós márkamenedzsere.

Szendvicstippek otthonra

Bár a kutatás a kérdésnek ezt a vetületét kevésbé vizsgálja, az otthoni szendvicskészítés mellett szól az is, hogy a hazai mindig jobb ízű, és hogy az otthon elkészített szendvics kapcsán mindig pontosan tudjuk, mi kerül bele. Nem kell aggódnunk minőség, vagy esetleges ételintoleranciánk, érzékenységünk, allergiánk miatt sem. Arról nem is beszélve, hogy az otthoni szendvicskészítés változatosságának csak a a fantáziánk szab határt, megéri kimozdulni a sajtos és szalámis szendvicsek egyébként persze finom világából.

A legfontosabb a szendvicsek esetében is a jó alapanyag kiválasztása: a kovászos kenyerekre például nemcsak azért érdemes átszoknunk, mert azok árát időközben a legegyszerűbb élesztős verziók is beérték, de azért is, mert ízesebbek, egészségesebbek, ráadásul sokkal hosszabban eltarthatók, mint élesztős társaik. Érdemes kísérletezni az otthoni sütéssel is, az interneten ugyanis rengeteg olyan tartalom érhető el, aminek a segítségével a kezdők is megtanulhatnak sütni és akár kovászos, akár nem, az ha mi magunk állítjuk elő a család egyik legfontosabb alapélelmiszerét, jogos ok a büszkeségre is. 

Egy jó kenyérre pedig aztán gyakorlatilag bármit pakolhatunk a pirított hagymától a karfiolon és a házi humuszon át egészen a hajszálvékonyra szelt cukiniig.

Ezek a verziók nemcsak jelentősen olcsóbbak és finomak, de sokkal egészségesebbek és fenntarthatóbbak is, ráadásul a kreativitásunknak is teret engednek. Kipróbálhatjuk a szupermodell, Bella Hadid kedvenc, jól megpakolt szendvicsét is – erről itt írtunk nem is olyan régen.

Kiemelt kép: Getty Images