Életműdíjat vehettek át a természettudományos pedagógusok

Ők lettek a 2022-es Rátz Tanár Úr Életműdíj kitüntetett tanárai.

Idén 22. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok fejenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (erről és magáról a díjról, valamint a nevezhető pedagógusokról itt írtunk bővebben). Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat – bárhol is tanítsanak az ország területén –, közülük nyolcan kaptak idén Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

A magyar történelemre az évek során számos pedagógus volt nagy hatással: Apáczai Csere János, Öveges József, vagy éppen Rátz László csak néhány név azon tanárok közül, akik nemcsak újító módszereikkel és világfelfogásukkal hagytak nyomot a magyar oktatás és közélet területén, de olyan kiemelkedő tudósokat, szakembereket és gondolkodókat neveltek, akik mentoraik tanításait követve munkájukkal tovább formálták nemcsak Magyarországot, de az egész világot.

Az díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. jól tudja, hogy az igazán tehetséges pedagógus bárhonnan érkezhet. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozásával egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelegjenek azon tanárok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit és hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához. Felismerve a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét és kifejezve támogatásukat minden évben az ország egész területén bátorítják az embereket és az intézményeket, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akik érdemesek lehetnek a díjra. Fontosnak tartják, hogy a díjazás során mindenekelőtt a tudásuk és az elhivatottságuk különböztesse meg a jutalmazott pedagógusokat, a díj célja pedig ezeket a tulajdonságokat elismerni – bárhol is bukkannak rá a kiváló szakemberre.

Az idei díjazottak

A pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben ismét a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezték meg. Az elismerésben ez alkalommal is 8 kiváló pedagógus részesült, akik a matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményükért vehették át a rangos kitüntetést. A 2022-es pályázati időszak fontos fejleményeként a szakmai elismeréssel járó pénzjutalom összege is tovább növekedett: ennek értelmében az idei évtől fejenként kétmillió forintot kaptak a díjazott tanárok.

„Ideális tanár az, aki nemcsak jól tanít, de elhivatottan teszi azt.

Ez természetesen meglátszik munkáján, éleslátásán, a fiataloknak átadott tudáson, saját és diákjai szorgalmán, eredményein. Az elmúlt évek pályázati időszakai során megtapasztaltuk, hogy e tulajdonságok igazán különlegesek és sosem tudhatjuk, végül hol fedezzük fel őket. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is az ország minden területéről érkeztek hozzánk kiemelkedő nevezések, megadva ezzel a lehetőséget az ott dolgozó pedagógusok munkájának elismerésére” – mondta Kroó Norbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 2022-es díjazottak (Fotó: Béres Tünde)

2022-ben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

  • Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
  • Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét
  • Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs
  • Moróné Tapody Éva, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Szeged
  • Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg
  • Hotziné Pócsi Anikó Judit, Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
  • Fazekas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
  • Bertáné Kövesdi Gabriella, Keszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely

Az immáron 2 millió forintos életműdíjat a továbbiakban is évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik majd oda. Az idei díjazottakkal együtt, 2022 decemberéig összesen 168 pedagógus részesült ebben az elismerésben.

Kiemelt kép: Getty Images