Az első hó valamiért minden évben teljesen váratlanul éri a világot...

Habár a legtöbben még mindig előszeretettel gyönyörködnek a havas tájban, sokakat ambivalens érzelmek fűznek az év ezen időszakához. A tél, pontosabban a téli csapadék ugyanis bármikor is érkezik, rendre „hirtelen” ér el hozzánk, és az egész addigi életritmusunkat átszabja.

Így történt ez idén is, a tegnapi havazás pedig Európa-szerte gondokat okozott.

Egyesült Királyság

Hétfő reggelre hótakaró borította be az Egyesült Királyság több részét – köztük Londont is –, ez pedig jelentős fennakadásokat eredményezett az utakon, a vasútállomásokon és a repülőtereken egyaránt. Több mint 300 járatot töröltek országszerte, emiatt pedig hatalmas felfordulás alakult ki.

London repterein is hatalmas fennakadást okozott a hó. A képen a Stansted reptéren várakozó utasok láthatók 2022. december 12-én (Fotó: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images)

Egyes területeken az elmúlt napokban mínusz tíz Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, Anglia délkeleti és délnyugati részén, valamint Skócia északi részein pedig sárga riasztás van érvényben havazás, köd és fagy miatt – adta hírül az Euronews.

Lengyelország

A havazás Lengyelországot is elérte, és ott is jelentős késéseket, fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben és az utakon. A meteorológusok előrejelzései szerint az országot hamarosan fagy is sújtja majd, mivel a hőmérséklet előreláthatólag mínusz 10-15 Celsius-fokig, de egyes területeken akár mínusz 20 fokig is zuhanhat.

Krakkóban nem mindenki örült ennyire a hónak, mint ez a turista – 2022. december 12-én. A lengyel királyi palotától mindenesetre pazar kilátás nyílt tegnap a hóvihar után (Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Észtország

Északon már megszokták a hideget, a mostani, szélsőséges fagy azonban Észtországban is gondokat okozott: hétfő délutánra az ország több mint tízezer háztartása maradt áram nélkül, továbbá az erős szél miatt itt is járatokat töröltek, a vonatok rengeteg késést halmoztak fel, valamint a kompjáratok azóta is kiszámíthatatlan menetrenddel működnek.

Bosznia-Hercegovina és Horvátország

Nemcsak északon, hanem délen is nagy a baj: Bosznia-Hercegovina északnyugati részén és Horvátországban egyelőre nem havazik, a csapadék mennyisége azonban itt is megnőtt, a hétvégi heves esőzések miatt pedig több folyó kiöntött. Több tucat házat árasztott el a víz, Bosznia-Hercegovinában pedig egy ember életét vesztette, miután egy földcsuszamlás betemetett egy útszakaszt.

A klíma egyre többet követel

A Nemzetközi Tűzoltó Szövetség honlapján olvasható, hogy becslések szerint az elmúlt évtizedekben a szélsőséges időjárás világszerte közel 500 milliárd eurós kárt okozott, és rengeteg emberáldozattal járt (erről itt írtunk részletesebben). Az Eurostat adatai szerint csak az EU az elmúlt évtizedben nagyjából 140 milliárd eurót veszített a kasszájából a szélsőséges időjárással kapcsolatos események miatt – az Európai Bizottság szerint a legnagyobb gondokat általában a súlyos hőhullámok miatt kialakuló erdőtüzek okozták.

Az idei évben tapasztalt különösen szélsőséges időjárás a világ számos részét súlyosan érintette (persze a leggazdagabbakat kivéve): Pakisztánban több, mint 1000 ember veszítette életét a hőség és az azt követő erős monszunesők miatt, és több millióan vesztették el otthonaikat az áradások következtében. A WHO szerint Európában 15 000 életet követeltek a hőhullámok, amelyek miatt egyébként például Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot és Magyarországot is rendkívül hosszú aszályos időszakok sújtották (az itthoni aszály hatásairól itt írtunk hosszabban). A gondolatainkban mindig zöldellő Egyesült Királyságban is szokatlanul súlyos és hosszan tartó erdőtűzszezon volt 2022 nyári hónapjaiban, ami további gazdasági károkat okozott.

Görögországban is tűzvészek pusztítottak, de a nyár végi hosszan tartó esőzés megmentette az ország lakóit; Svájcban, Olaszországban és Albániában azonban augusztusban hatalmas áradások pusztítottak – csak Olaszországban hatan veszítették életüket ennek következtében 2022 szeptemberében.

Kiemelt kép: Egy autó parkol az M25-ös út mellett a nagy-britanniai Epping közelében, 2022. december 12-én – Fotó: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images