Kiderült, 2022-ben melyek a világ legdrágább városai

Sokakat talán meglephet az eredmény.

Nemcsak nálunk szálltak el az árak, hanem a világ minden táján a bőrükön érzik az emberek a megélhetési válságot. Az Economist Intelligence Unit (EIU) által vezetett Worldwide Cost of Living Index (azaz a nemzetközi megélhetési mutató) szerint az átlagos megélhetési költségek 8,1 százalékkal emelkedtek világszerte, nagyrészt az ukrajnai orosz háborúnak és a világjárvány hosszú távú következményeinek köszönhetően.

A világ 172 városában a mindennapi javak árának változását figyelembe véve készítették el a szakértők a világ jelenleg legdrágább városainak rangsorát. Az élen – nem nagy meglepetésre – holtverseny alakult ki New York és Szingapúr között (New York először végzett az élen, dacára annak, hogy hírhedten drága). Mindkettő a harmadik helyre taszította Tel-Avivot: az izraeli várost az EIU 2021-es rangsorában a világ legdrágább városának nevezték. A lista másik végén a világ legolcsóbb városai a jelek szerint a szíriai Damaszkusz, a líbiai Tripoli és az iráni főváros, Teherán. Damaszkusz és Tripoli a tavalyi listán is a legolcsóbb városok közé került.

Íme a világ 10 legdrágább városa 2022-ben:

  1. New York, USA
  2. Szingapúr, Szingapúr
  3. Tel Aviv, Izrael
  4. Hongkong, Kína
  5. Los Angeles, USA
  6. Zürich, Svájc
  7. Genf, Svájc
  8. San Francisco, USA
  9. Párizs, Franciaország
  10. Koppenhága, Dánia

(A további helyezések és részletes jelentés itt olvasható.)

Így válasszunk új otthont

Azonban érdemes nemcsak a drágaságot (vagy éppen olcsóságot) figyelembe venni, legyen szó akár utazásról, akár arról, hogy egy új életet fontolgatva böngésszük a hasonló listákat. Mint ahogyan nemrég mi is beszámoltunk róla, létezik ugyanis olyan is, amelyik azt rangsorolta, hogy külföldi munkavállalóként mennyire egyszerű letelepedni egy adott országban. Ennek alapján 2022-ben a top 10 Mexikó, Indonézia, Tajvan, Portugália, Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek, Vietnam, Thaiföld, Ausztrália és Szingapúr. A legrosszabb célpontok a külföldiek számára Kuvait, Új-Zéland, Hongkong, Ciprus, Luxemburg, Japán, Dél-Afrika, Törökország, Olaszország és Málta.
Magyarország a középmezőnyben, a 25. helyen áll, míg a legrosszabb helyezett, Kuvait az 52-ik.

Kiemelt kép: Getty Images