Traumafeldolgozás és családtörténetek a Nők Lapja Bookazine 100 legjobbjából

Egyetlen könyvmoly polcáról sem hiányozhat a Nők Lapja 100 legjobb könyvet taglaló Bookazine kiadványa, mely tökéletes irodalmi sorvezetőt nyújt a következő olvasmány megtalálásához. Sőt, az ünnepek közeledtével sürgőssé vált ajándékkeresésben elég csupán rábökni valamelyik kötetre, és garantáltan a legjobb meglepetést csempészhetitek könyvrajongó szeretteitek vagy akár saját fenyőfátok alá.

Ajánlónkban ezúttal két meghatározó lélektani regényhez szeretnénk meghozni a kedvet. Az alábbi, látszólag különböző kötetekben kontinensek által elválasztott női sorsokat kötnek össze a gyermekkor eltemetett családi traumaszálai.

Miranda Cowley Heller – Papírpalota

Miranda Cowley Heller – Papírpalota, 21. Század Kiadó, 3667 Ft

Miranda Cowley Heller, a HBO igazgatóhelyettesének debütáló regénye a létező összes bestseller listát megjárta és Reese Witherspoon könyvklubjának tagjait is egytől-egyig elvarázsolta. Massachusetts forró levegőben reszkető strandjainál, Cape Codi családi nyaralójukban az ötvenéves, családos Elle egy idilli júliusi napon úgy dönt, megadja magát a sorsnak. A gyermekkori szerelmével, Jonasszal töltött éjszaka érzelmi katalizátorként robbantja fel Elle életének rozoga tartópilléreit, melyek alól sorra bukkannak elő a Papírpalota őrizte, mélyen elzárt titkok. Elle huszonnégyórán át őrlődik a döntést latolgatva: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott.

Egy tragikus, sorsfordító baleset emlékei sejlenek fel a fokozatosan adagolt eseménysor oldalain, ahol a vágy és a méltóság, a gyengédség és a nyers erő feszül egymásnak a hol lírai, hol ütős mondatokban. A főhőssel közösen egyesével emeljük fel a múlt romjainak darabjait, feltárva az abuzív családi kapcsolatok, a kisebb gaztettek és a valódi bűnök hagyta sötét nyomokat. Miranda Cowley Heller története jócskán túlmutat egy be nem teljesült szerelem bizonytalanságain. Az időbeli és történetbeli komplexitás, a költői, feszültségekkel teli nyelvezet, a drámai, fordulatos cselekmény és a keserédes hangulat teszi meghatározóvá ezt a súlyos témája mellett is roppant igényes kötetet.

„Teljesen elmerültem a gyors tempójú elbeszélésben, amely hibátlanul fonja össze a múltat és a jelent. Minden gyönyörű részlet ebben a könyvben a szívedhez szól… Minden mondat annyira élénk és fényűző, hogy úgy érzed, mintha egy Cape Cod-i, tóparti kuckóba kerültél volna egy családdal, amelyet mindig is ismertél.” – Reese Witherspoon saját könyvklubjában méltatta ezekkel a szavakkal a történetet.

Borda Réka – Égig érő csalán

Az Égig érő csalán egy fiatal nő lélektani utazása, egyúttal fájdalmasan szép kisregény egy ma is aktuális társadalmi problémáról. A korábban versben utazó Borda Réka aprólékos megfigyelésekből születő, intenzív képei most első prózájának soraiból köszönnek vissza, melyeken keresztül egy átlagosnak tűnő magyar család életébe kapunk betekintést.

Borda Réka – Égig érő csalán, Scolar, 2542 Ft

Nyomasztó, fülledt nyarak az alföldi kisvárosban, felvillanó pillanatképek, álomszerű tájleírások, félelem és bűntudat, kiszolgáltatottság és generációkon át öröklődő némaság. A rokonokkal együtt nyugtalanító érzések gyűlnek a családi asztal köré, a nagymama mellett pedig rendre előtűnik egy férfialak, kinek fenyegető árnyéka felerősíti a lappangó szégyent és gyűlöletet.

Narrátorunk még kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, a traumát követően elméjét benövik a felejteni akarás burjánzó csalánlevelei, nem hagynak szabad útvonalat egyes megmagyarázhatatlan emlékképekhez. Ezek feltárásához hívja a szerző segítségül a költészet felszabadító metaforáit és teremt erős vizuális atmoszférát, melyben apránként oldódnak fel a gyerekkori szexuális abúzus traumái, és válnak feldolgozhatóvá annak felnőttkort is meghatározó terhei.

A könyv problémáinak megoldókulcsa az átélt szörnyűségek megfogalmazása, mely döntés felülírja a család korábbi, hallgatásra épülő kódjait és elhozza a régen várt gyógyulást.

„»Elvárás ​volt a családban a sírokhoz beszélni, hiszen inkább a holtakkal, mint az élőkkel«, mondja az Égig érő csalán elbeszélője a nagybátyja sírja előtt állva – majd csendben marad. A történettöredékekből felépülő regény ezt az emberek közötti csendet próbálja életre kelteni, megszólaltatni a gyermekkori csongrádi nyaralások felidézésével. Nem ringathatjuk magunkat nosztalgiába, a mezőkön éget a nap, csíp a csalán, roppan a nyúlgerinc, különös, titkokkal teli feszültség jellemzi a mindennapokat és az embereket. A családi dinamikák azonban változnak, a fiatalabb generációk tagjai inkább beszélni szeretnének, fel akarják dolgozni a traumáikat” – Kiss Tibor Noé.

Ti melyik kötetet tennétek szívesen a fa alá?

A Nők Lapja A 100 legjobb könyv bookazine-t most 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással rendelheted meg ide kattintva!

Nézd meg a beszélgetést a Nők Lapja Irodalmi Díj közönségdíjasával, Fábián Jankával!

Kiemelt kép: Canva/nőklapja.hu