6 sapkaálló frizura, hogy télen is csinosak maradjunk

Mutatjuk azokat a megoldásokat, amikkel nem kell választanunk a megjelenésünk és a megfázás között.

Az egyik legjobb dolog ebben az évszakban az, hogy rendszeresen viselhetünk stílusos sapkákat, kalapokat és sálakat, de bármennyire is szeretjük a réteges öltözködés változatosságát, a fejfedőktől lelapuló és elektrosztatikus haj nem szerepel a kedvenc téli dolgaink listáján. Tehát adott a dilemma: választani a meleg kobak és a stílusos frizura között. Vagy mégsem? Lássuk azokat a fejfedőket és extra trükköket, amelyekkel biztonságban és melegben tarthatjuk a fejünket anélkül, hogy feláldoznánk a hajunkat, aztán megmutatjuk azokat a frizurákat is, amik akkor is jól mutatnak, ha emeljük a kalapunk.

Fülvédők és fejpántok

Sapkák és kalapok megfelelő alternativái ezek, amik ötvözik a két világ legjobb tulajdonságait, azaz melegítenek, de mégsem rombolják annyira a frizurát. „Minden a helyén marad, a füled pedig kellemesen meleg lesz” – mondja Dawn del Russo fodrász a RealSimple-nek, aki szerint különösen jók a műszőrmével vagy kristályokkal díszített változatok. A lényeg, hogy mindenki megtalálhatja a saját stílusához leginkább illőt.

Kötött turbánok

„Szeretem ezeket, mert nagyon melegen tartják a fejünket és a fülünket – magyarázza del Russo. – A turbánok egy kicsit több meleget adnak, mint a fejpántok vagy a fülvédők, mivel a fejünk nagyobb részét takarják, de mivel általában kicsit tágasabbak és lazábbak, ezért nem okoznak akkora kárt a frizuránkban, mint egy szorosan illeszkedő sapka.”

Kapucni

A kapucni mostanában olyan divatos, hogy akár külön is lehet venni, így akár a szövetkabátunkkal is viselhetjük. „A kapucni nem nehezíti el a hajunkat – mondja ezt már Alexandra Suzanne Greenawalt fodrász. – További előnye, hogy egy meleg gubót képez, amely nemcsak a fülünket, hanem a fejünket és a nyakunkat is védi.”

Laza, könnyű sapkák

A fodrászok mind egyetértenek abban, hogy lehetőleg laza szabású sapkát válasszunk, ami könnyű, és puha, selymes anyagból, például szaténból, selyemből vagy kasmírból készült – így nem fogja lelapítani a hajunkat. „Ha vastagabb, melegebb sapkát szeretnénk választani, győződjünk meg róla, hogy puha anyaggal, például velúrral van bélelve” – tanácsolja del Russo.

1. Mintás kapucni, 6995 Ft, Reserved, 2. Bordáskötött sapka, 3495 Ft, H&M, 3. arcmaszk, 13990 Ft, The North Face / answear.com, 4. Bolyhos fejpánt, 2495 Ft, H&M, 6. homokszínű fülvédő, 8390 Ft, Dockyard, 7. Fukszia kapucni
4595 Ft, Sinsay, 8. Turbán sapka, 2899 Ft, Bonprix

Egyszerű konty

Tekerjük fel egyszerű kontyba a hajunkat, és rövgzítsük egy hajgumival, mikor sapkát vagy kalapot vennénk fel (de ügyeljünk, hogy ezek ne legyenek szorosak). Ettől egyrészt biztosabb rajtunk marad a fejfedő, másrészt amikor levesszük és kibontjuk a loboncunkat, enyhén hullámos tincseket kapunk, amiket elég csak az ujjainkkal átfésülni egy lazán elegáns frizurához. 

Laza fürtök

Attól még, hogy sapkát viselünk, nem kell feltűzni a hajunkat mindenáron, leengedve is hordhatjuk. A fejfedő alól kibukkanó lágy fürtök hízelgő módon keretezik az arcunkat, ráadásul ha elég hosszú, akkor akár sálként is használhatjuk egy kis extra melegségért. Legjobb, ha hajmosás után göndörítő habot használunk, utána egy kúpvassal vagy hajcsavarókkal behullámosítjuk a hajunkat (ez azért jó, mert ad egy extra tömeget a hajnak, így kevésbé lapul le). Ha természetesen göndör a hajunk, akkor pedig ne feledkezzünk el a speciális ápolásáról sem, amiről már korábban írtunk mi is.

Laza oldalsó fonat

Az utóbbi években reneszánszukat élik a különböző fonások. Ha oldalra fésüljük ki a hajunkat, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy hátul beakad a kabátunkba, ráadásul a sapka alól kivillanva játékos megjelenést kölcsönöz. 

Hullámos bob

A bob, vagy más néven bubifrizura nem véletlenül az egyik legnépszerűbb haj már évtizedek óta: nemcsak praktikus, hanem stílusos is, ráadásul sapkaálló is. Főleg ha egy kicsit hullámosítunk rajta, ezzel adva némi textúrát és kócosságot neki. Így aztán biztosan nem fog ártani neki semmilyen fejfedő viselése. A tengeri sós spray is extra tartást ad a hajszálaknak, így könnyebbé válik a frizura elkészítése és megakadályozza, hogy lelapuljon.

Alacsony lófarok

A legegyszerűbb, de annál nagyszerűbb az alacsonyan összefogott frizura, amit elég csak a kezünkkel lesimítani, amikor levesszük a sapkánkat, és pont olyan, mint amikor reggel elkészítettük.

Buborékcopfok

A 2010-es években is hódító frizura kezd visszatérni (nézzük csak meg Alicia Vikandert és Kendall Jennert). Ráadásul ebben akár bulizni is elmehetünk anélkül, hogy a sapkaviselés után meg kellene igazítanunk a hajunkat. Használjunk volumennövelő sampont és balzsamot, majd szárítsuk meg nagy hajcsavarón a hajunkat, mielőtt összegumizzuk, így lesznek valóban „buborékos” hatásúak a copfjaink. 

+1 tipp: Száraz sampon

Ha kalapot viselünk, akkor a szárazsampon (például az, amit ebben a cikkben is ajánlunk) lehet a legjobb barátunk. ez ugyanis segít csökkenteni az elektrosztatikus feltöltődést, és egy kis extra volument ad a lelapított tincseknek. Tartsunk magunknál egy utazós méretet a táskánkban, így bármikor bevethetjük, amikor csak szükséges.

Kiemelt kép: Getty Images