Jól átvertek minket? Sztárpárok, akiknek a kapcsolata reklámfogás volt

Ha mindez igaz, akkor mindannyian Oscar-díjat érdemelnének

A People múlt hét pénteken írta meg, hogy Harry Styles és Olivia Wilde „szünetet tart”, a magazin egyik forrása szerint a pár, amely kapcsolatáról először 2021 januárjában röppentek fel hírek, miután elkezdtek együtt dolgozni a Nincs baj, drágám című filmen, „továbbra is szoros barátságot ápol”. Az esetleges szakítás hírével tele lett az internet, a színész-énekes és a színésznő-filmrendező különválása mégsem döbbentette meg a világot.

A Redditen már 2021 januárjában, vagyis a pár románcának hajnalán elindult egy subreddit (alfórum), amely az Olivia Wilde / Harry Style PR sunt címet viseli. A PR stunt annyit tesz, PR-fogás. A beszélgetésindító posztban a robstark09 nevű felhasználó azt írja: „Bocsi, de úgy tűnik, ez egy klasszikus PR-trükk, egy publicista/ügynök által megrendezett kapcsolat. Az esküvői fotó megjelenésének napján (a párost először Harry ügynökének az esküvőjén kapták lencsevégre, amint egymás kezét fogva sétálnak – a szerk.) az összes médium, amely foglalkozott velük, óramű pontossággal dobta le a cikkét, mintha a fényképet bekészítették volna, és megegyeztek, hogy aznap jelenik meg. Az Éretlenségi (Olivia első nagyjátékfilm-rendezése, amelyet 2019-ben mutattak be – a szerk.) kereskedelmi szempontból nem teljesített olyan jól, mint azt Wilde remélte. Harry most a legmenőbb srác (az őt övező kultuszról mi is írtunk), aki a legutóbbi albumának kereskedelmi sikerét lovagolja meg. Ő lesz a főszereplője Wilde következő filmjének. Véleményem szerint a »kapcsolatuk« a Nincs baj, drágám promóciós eszköze lesz, a sajtókörút csak róluk fog szólni. Vajon együtt maradnak a mozi kifutása és a díjkiosztószezon után is? Már ha eljutnak odáig. Kétlem.”

Harry Styles és Olivia Wilde 2022 márciusában Londonban (Fotó: Neil Mockford/GC Images)

A Reddit-felhasználó teóriája beigazolódni látszik, a Nincs baj, drágám kifutott, és ezzel a Harry és Olivia közötti tűz is kialudt – persze azt, hogy valódi érzelmek is összekötötték őket vagy csak financiális érdekek, azt talán sosem fogjuk megtudni. De ahogy robstark09 is írta, szerelemmel eladni egy projektet nem új praktika a szórakoztatóiparban, a PR- és marketingszakembereknek már sok-sok hírességet sikerült rávenni ilyen fauxmance-okra (műrománcokra) a népszerűség és a bevételnövelés reményében. Kikre is kell gondolni?

Michael Jackson és Lisa Marie Presley

Hogy az ilyen típusú PR-fogás klasszikusnak számít, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy már a kilencvenes években is bevetették a publicisták – például Michael Jackson és Lisa Marie Presley esetében is.

Lisa Marie Presley és Michael Jackson 1994 szeptemberében Versailles-ban (Fotó: Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images)

Az, hogy az Elvis-klán és a Jackson család egyesült, hatalmas hír volt 1994-ben. Jól jött a hírverés, ugyanis az énekes eladásai akkoriban kezdtek visszaesni, míg Elvis lánya éppen a saját zenei karrierjét próbálta beindítani. Jacko egykori szobalánya nemrég megkérdőjelezte a pár házasságának a hitelességét is – írja a The Guardian –, mondván, hogy arra csak azért került sor, hogy eltereljék a figyelmet a férfit ért pedofil vádakról. A házasság csupán két évig tartott, de valójában már egy év után szétmentek.

Kim Kardashian és Kris Humphries

A realitysztár és PR-csapata hamar ráébredt arra, hogy nevét a magánélete kiteregetésével lehet pénzzé tenni. (Oké, a szexvideójának a kiszivárgása a barátnőjéhez, Paris Hiltonhoz köthető…) Egy mesebeli esküvő garantáltan az újságok címlapjára repítheti, gondolták, és így is lett. Ám mivel a házasság már nem olyan izgalmas a pletykalapok számára, hamar el is vált újdonsült férjétől.

Kris Humphries és Kim Kardashian 2011 októberében (Fotó: Kevin Winter/NBCUniversal/Getty Images)

Kim Kardashian és Kris Humphries 2011-ben egy tízmillió dolláros lagzin kelt egybe a kaliforniai Montecitóban, de 72 nappal később már be is adták a válókeresetet. A rajongóknak persze azonnal bűzleni kezdett a sztori, a kosárlabda-sztár Kris Humphries pedig be is ismerte, hogy a tündérmesébe illő szerelem valójában „pénzhajhász PR-fogás volt”, írja a Buzzfeed.News. Ugyanakkor Kim a mai napig ragaszkodik ahhoz a narratívához, hogy kapcsolatuk igaz szerelemből szövődött.

Shawn Mendes és Camila Cabello

A két énekes a hivatalos kommunikáció szerint a 2019-es Señorita című duettjük alatt szeretett egymásba, bár évek óta jóban voltak. A dalhoz készített videóklip láttán kétség sem férhetett hozzá, hogy megvan köztük a kémia, majd sorra jelentek meg róluk a cukibbnál cukibb képek. Miután a Señorita a toplisták élére ugrott és zenei díjak sorát zsebelték be vele, csendesebbé vált körülöttük minden.

Camila Cabello és Shawn Mendes a 2019-es American Music Awards gáláján (Fotó: Jeff Kravitz/AMA2019/FilmMagic for dcp)

2021 novemberében bejelentették, hogy szakítottak, decemberben pedig a Star Magazine-ben megjelent egy cikk arról, hogy az egész kapcsolat kamu volt. Egy névtelen forrás ezt nyilatkozta az újságnak: „Barátok és kollégák voltak éveken át, mielőtt párként jelentek volna meg. Ez pont akkor történt, amikor a Señorita című daluk a slágerlisták élére került. Néhányan még azon is elgondolkodtak, hogy az egészet a PR-csapatuk álmodta-e meg… Mindkettőjük karrierje fellendült a románcuk körüli hírverésnek köszönhetően. A szakításukkal sem lesz ez másképp.” És tényleg, a szakítás ihlette dalokból is sláger lett…

Jennifer Lopez és Drake

2016 decemberében, két hónappal az után, hogy a rapper szakított Rihannával, elkezdett olyan tartalmakat posztolni a közösségi felületeire, amikből úgy tűnt, hogy Jennifer Lopezzel vigasztalódik. Mindketten olyan fotókat tettek ki, amelyeken ölelgetik egymást, ezzel is egyértelműsítve, hogy együtt vannak.

A rajongóknak azonban még nem is sikerült feldolgozni az új sztárszerelmet, két hónapon belül vége is szakadt a kapcsolatnak. A páros szerelmének valódiságát azért kérdőjelezték meg akkor sokan, mert egyébként közös dalokon dolgoztak, amelyekre így sikerrel ráirányították a figyelmet. A Page Six értesülései szerint semmi nem volt igaz abból, amelyet a két zenész mutatott a közösségi médiában: „Ez a párkapcsolat hamis, csak egy reklámfogás, hogy beharangozzák a közös zenéjüket – mondta a lap forrása. – Ha Jennifer és Drake tényleg randiznának, sokkal bizalmasabban kezelnék ezt az egészet.” Mindenesetre az akciójuk bevált: a More Life című album, amelyen dolgoztak, eladásai minden várakozást felülmúltak.

Kiemelt kép: Getty Images