Külseje miatt szekálták az iskolában Anya Taylor-Joyt

A színésznő a The Drew Barrymore Show legutóbbi epizódjában beszélt arról, hogy különleges külseje csak már felnőttként jelentett előnyt a számára; gyerekkorában rengeteg bántást kapott azért, mert másképpen nézett ki, mint a többiek. 

Anya Taylor-Joy nemcsak ragyogóan tehetséges, de varázslatos szépségű, különleges vonásokkal megáldott színésznő is. Egyedi, szofisztikált megjelenése kifejezetten üdítő színfolttá teszi egy olyan iparágban, ahol a színésznők évtizedek óta a rájuk nehezedő elvárásokkal, na meg olyan szépségeszmények lerombolásáért küzdenek, amelyeknek szinte lehetetlen megfelelniük. 

Rút kiskacsa

Joyt ezért nemcsak tehetsége, de vonásainak különlegessége miatt is megtalálják a jobbnál jobb, szinte rá szabott szerepek. Távol ülő szemei intelligenciát sugároznak (a Vezércsel Beth Harmon-jából is csak úgy süt az intellektus), de van benne valami nagyon ősi, szinte mitikus is, amit például Az Északi Olgájának szerepében, vagy A boszorkány Thomasinjaként csillogtatott meg. 

Korábban azonban egyáltalán nem élvezte az előnyeit érdekes megjelenésének. Drew Berrymore showjában a most 26 éves sztár arról mesélt, hogy gyerekkorában rengeteg bántást kapott külseje miatt. Kortársai

rendszeresen gülüszeműnek csúfolták, gúnyolódtak rajta, sőt olyan is előfordult, hogy bezárták egy szekrénybe.

A színésznő emiatt kifejezetten magának való gyerek volt, és saját bevallása szerint nem is annyira a hús-vér gyerekekkel, inkább a Harry Potter sorozat szereplőivel kötött barátságot.

Joy elmondta azt is, hogy egyedüllétében egészen furcsa szokásokat vett fel. „Az első két angliai iskolaévben nagyjából az volt a szórakozásom, hogy növényekkel pirospacsiztam” – mesélte. Taylornak annál is inkább nehéz dolga volt a közösségbe való beilleszkedéssel, mivel a részben argentin származású színésznő csecsemőkora és iskolás évei közt Buenos Airesben élt, családja csak Anya hétéves korában költözött Angliába, ahol így nemcsak az iskolát, de egy egészen új kultúrát is meg kellett szoknia. 

A szülői háttér

Az iskolai zaklatással, kortársbántalmazással kapcsolatban mi is sokszor írtunk már róla, hogy – természetesen a a bántalmazók edukációja, érzékenyítése és a folyamatos példamutatás mellett – milyen óriási szerepe van annak, hogy szülőként a bántalmazott gyermekünk mellett vagyunk, és minden esetben kiállunk mellette. A támogató családi közeg ugyanis nagyban hozzásegítheti a gyerekeket ahhoz, hogy nehézségeikről és az őket ért bántásról (amit sokszor egyébként kifejezetten szégyellenek is) merjenek beszélni a szüléikkel, közelebb kerülve a helyzet mielőbbi megoldásához. Joy is úgy emlékszik, szülei,

elsősorban édesanyja támogatása segítette át a nehéz időszakokon. 

„Nagyon-nagyon szerencsés voltam a szüleimmel, mert amikor a külsőm miatt piszkáltak, anyukám mindig meghallgatott és azt mondta, hogy ne törődjek a külsőségekkel, csak azzal foglalkozzak, ami belül van. Nagy elismerés illeti az édesanyámat azért, mert megtanított arra, hogy én is csak a másik ember szívét figyeljem és ne ítélkezzek a külső alapján” – mesélte Taylor-Joy. A színésznő – aki a nyáron egyébként titokban hozzáment barátjához, Malcolm McRae-hez – korábban már beszélt elszigetelt gyermekkoráról, de arról, hogy a nehézségeken szülei támogatása segítette át, most nyilatkozott először.Azt is elmondta, hogy tulajdonképpen ez a támogatás mentette meg, na meg az, hogy később bekerült a showbizniszbe, ahol különleges külseje máris előny volt. „Ekkorra már óriási szükségem volt arra, hogy olyan helyen legyek, ahol értékelnek és megbecsülnek, és ahol nem kell folyton azt kérdezgetnem, ugyan mi a baj velem.”

Nem ő az egyetlen

Nem Joy az egyetlen olyan ismert ember (és persze milliószámra élnek köztünk olyan magunkfajták, akiket gyerekkorukban szintén bántottak külsejük miatt), akit iskolás vagy tinédzser évei alatt vegzáltak. A 20. század egyik legnagyobb szexikonját, Sophia Lorent gyerekkorában szintén csúfolták, és Joyhoz hasonlóan az őt gúnyolók is éppen abba kötöttek bele, ami később a szexepiljévé vált.

„Az évszázad közepén már a világ legszebb nőjeként tartották számon, visszaemlékezései szerint kiskorában azonban a legcsúnyább gyerek volt a földön: a hangsúlyos arccsont, a hosszú kezek és lábak, na meg a jellegzetes orr eleinte rút kiskacsának mutatták az ekkor még hol fogpiszkálónak, hol botnak csúfolt kislányt.” – írtuk egy korábbi cikkünkben Lorenről. Tudjuk, hova vezetett az egykori rút kiskacsa útja.

Szerencsére a sors valóban sokszor igazságot szolgáltat azoknak, akik nehéz időszakokon mennek keresztül, és a legtöbben megerősödve kerülnek ki az ilyen helyzetekből. Azok pedig, akik évekkel, évtizedekkel ezelőtt Taylor-Joyt, Lorent, Lady Gagát, Shawn Mendest, Priyanka Choprát vagy épp Blake Livelyt csúfolták, valószínűleg már rég átértékelték magukban a dolgokat. 

Kiemelt kép: Jason Mendez/Getty Images