A Killing Me Softly előadójának hangját már csak felvételről hallhatjuk.

Roberta Flack amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS-sel), azaz Lou Gehrig-kórral küzd, és a betegség miatt már nem hogy énekelni nem tud, de beszélni is csak alig – jelentette be a művész menedzsmentje. „Az ALS azonban kevés ahhoz, hogy az ikont elhallgattassa” – áll a közleményben. Flack tervei szerint a betegség tünetei ellenére a továbbiakban is aktív marad a művészi világban, januárban például gyerekkönyvet tervez megjelentetni.

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség – írja a HáziPatika. A motoros neuronbetegségnek is nevezett kórnak jelenleg nincs ismert gyógymódja, az ebben a betegségben szenvedők pedig az idő előrehaladtával teljesen elveszítik mozgásképességüket, végül pedig a légzőizmaik sem működnek már. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor is a New York Yankees baseballcsapat híres tagjának, Lou Gehrignek a karrierjét végleg kettétörte (innen ered a betegségre gyakran használt Lou Gehrig-kór megnevezés), és ebben szenvedett a világhírű elméleti fizikus, Stephen William Hawking is.

Roberta Flack egészségével egyébként nem most először van gond: 2016-ban agyvérzése volt, amiből a hivatalos álláspont szerint akkor sikeresen felépült.

A most 85 éves énekesnő nevéhez olyan dalok fűződnek, mint például az 1973-mas Killing Me Softly, amelyet a Fugees feldolgozásában ismerhettek meg a ’90-es évek fiatalja, a The First Time Ever I Saw Your Face, vagy a Feel Like Makin’ Love, pályafutását eddig négy Grammy-díjjal (és 14 jelöléssel) ismerték el, jövő héten pedig még egy az életéről szóló dokumentumfilmet is bemutatnak New Yorkban.

Az Associated Pressnek egyszer úgy fogalmazott, szeretné, hogy a dalait klasszikusokként, és nem csak régi slágerekként tartanák számon. „Bármennyi dalt el tudnék énekelni, amit az évek során felvettem. Könnyedén elénekelhetném őket, de én mégis inkább azokat a dalokat választom, amelyek megérintenek. Nehéz ezt csinálni… Folyamatosan meghatódni a saját dalaidtól” – nyilatkozta fellépéseivel kapcsolatban.

Kiemelt kép: Roberta Flack 1976 novemberében, Londonban – Fotó: David Redfern/Redferns via Getty Images