A pénz nem boldogít – tartja a mondás, és ezen három csillagjegy szülötte.

Mostanában minden társaságban előbb-utóbb téma lesz a pénz. Ismerünk olyanokat, akik tudatosak a pénzügyeik terén, van megtakarításuk, és néha azzal is gyanúsítjuk őket, hogy túlontúl fogukhoz verik a garast. És ismerünk olyanokat, akiket egyáltalán nem érdekel ez a műfaj. Nem a pénzért dolgoznak, nem rettegnek a holnaptól, sokak számára egészen csodabogár módra tekintenek az életre.

Nyilas

Az egyszerű élet híve a Nyilas. Nem kerget karriert, mert életében fő a nyugalom. A pénzt nem veri el, de nem is teper, hogy több legyen belőle. A Nyilas nem vágyik luxusra, ő biztosan jobban örül egy pikniknek egy tó partján, mint egy elegáns étteremnek – főleg, ha nem meghívásról van szó. Nem vásárol féktelenül ruhákat, lakberendezési tárgyakat, nem vágyik luxusutazásra. Éppen ezért munkahelyet sem gyakran vált: ha elégedett a légkörrel, akkor az anyagiak terén is hajlandó kompromisszumot kötni. A Nyilas nem él nagylábon, és ennek az életmódnak köszönhetően nincs is szüksége túl nagy összegek előteremtésére. A szabadidejét is rendeltetésszerűen használja ki, így nem kell egyik íróasztaltól ülnie át a másikig, hajtva a pénzt.

Halak

A Halak valódi életművész. Ha inspirálódni akarunk, hogyan kell élvezni az életet, figyeljük néhány héten át a legkisebb dolgoktól a legnagyobbakig, hogyan áll a hétköznapokhoz, a pénzhez, a munkához. Neki nincs szüksége nagyobb összegre ahhoz, hogy jól érezze magát. A legegyszerűbb söröző teraszán is boldogan ünnepli a születésnapját, csak legyenek mellette azok, akiket szeret, és süssön a nap. Örömet szerez neki egy jó könyv, egy jó film, és képes arra, amire kevesen: valóban bele tud feledkezni a történetbe, kikapcsolni a hétköznapokból – ezáltal úgy utazik, tapasztal, töltődik fel, hogy egy fillért sem költ, és ez az élmény bőven elég neki, nincs hiányérzete. Az élet számára olyan, mint amilyennek szeretné: habostorta pénz nélkül is.

Mérleg

Ha választania kell a Mérlegnek a karrier, a pénz és az idegei épsége között, biztosan az utóbbira esik a választása. A legnagyobb pozíciót is elutasítja vagy kilép belőle, ha túl sok neki, amit követel egy cég. Ha tizedannyiból kell megélnie, akkor tizedannyiból próbál, saját bevallása szerint, ha van pénz, többet költ, de ha nincs, akkor az igényeit is jócskán lecsökkenti. Kerül minden konfliktust, így nem tud könyökölni sem állásért, sem pénzért. Megelégszik hát azzal, ami jut, ami van, és ügyesen gazdálkodik. Tudja, honnan érdemes vásárolni, hol kedvezményesebbek az áruk, vagy hasonlítanak megszólalásig az eredetire, és mivel jó adag szépérzékkel van megáldva, a kevésből is tud többnek látszót, szebbet tálalni, varázsolni.

Kiemelt kép: Getty Images