9 meglepő tény, amit nem tudtál a ma 60 éves Demi Moore-ról

Már az a tény is meglepő, hogy ma ünnepli a 60. születésnapját, nem igaz?

Több mint negyven éve dolgozik a filmiparban, vagyis több mint negyven éve a nyilvánosság előtt éli az életét. Karrierje felívelése mellett végigkövethettük szerelmi élete alakulását, lányai születését – ki ne emlékezne a Vanity Fair 1991-es augusztusi címlapjára, amelyen az akkor a hetedik hónapban járó színésznő teljesen meztelenült pózolt –, és egyre többet árult el hányatott gyerekkoráról is (Demi Moore a 2019-ben megjelent Inside Out című memoárjában vallott arról, hogy 15 éves korában szexuálisan bántalmazta őt egy férfi, aki állítólag ezért fizetett az anyjának.) Nélkülözésben élő kislányból a kilencvenes évekre Hollywood egyik leggazdagabb nője lett, a Ghost, a Sztriptíz és a G. I. Jane című mozikkal pedig örökre beírta magát a filmtörténelembe.

Azt hihetnénk, hogy ma már mindent tudunk Demi Moore-ról, de ez közel sincs így… Néhány kevésbé ismert tényt gyűjtöttünk össze a színésznőről.

1. Egy szépségtermékről kapta a nevét

Manapság nem számít ritkaságnak a Demi keresztnév – ott van például Demi Lovato énekesnő vagy Demi Isaac Oviawe színésznő is –, de a hatvanas évek elején egyáltalán nem volt elterjedt. A The Guardian brit napilap szerint a színésznő édesanyja egy magazinban látott olasz samponról, a Demetriáról nevezte el lányát. Demi Moore az önéletrajzi könyvében mesélt arról, hogy anyja rajongott a szépségápolásért, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy ő pedig egy samponról kapta a nevét. „Odáig volt minden fényűző dologért – írta. – Egy szépségápolási termékről neveztek el.” A Moore azonban nem a leánykori neve: ezt a vezetéknevet azután vette fel, miután 17 évesen hozzáment Freddy Moore zenészhez. A színésznőt Demetria Gene Guynesként anyakönyvezték.

2. 17 évesen ment férjhez először

Freddy Moore és Demi Moore (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Demi Moore alig múlt 16 éves, amikor szerelembe esett a rockzenésszel, tekintetük először egy éjszakai klubban találkozott. Az ekkor 29 éves Freddy Moore házas volt, ám nem sokkal a leendő filmcsillaggal való találkozása után elhagyta a feleségét, és gyűrűt húzott Demi ujjára. 1980 és 1985 között alkottak egy párt, a friss feleség pedig a férje egyik klipjében is szerepelt – sőt, az It’s Not A Rumour című videóban nemcsak főszerepet kapott, hanem társszerzője is volt a dalnak. Ugyan a szám sosem került fel a toplistákra, az MTV elkezdte játszani a klipet, miután Demi Moore a General Hospital című szappanoperában való szereplése után ismertté vált.

3. Sosem tanult színésznek

A színésznő 1982-ben debütált a General Hospitalban, hatalmas lehetőség volt akkor ez egy amatőr, pályakezdő színésznek. Demi Moore ugyanis nem járt színművészeti iskolába, sőt még a gimnáziumot is félbehagyta. A Vanity Fair szerint mindössze 16 éves volt, amikor otthagyta az iskolát, hogy modellkedhessen és színészként érvényesülhessen Hollywoodban. Mint mondta, a szülei sosem tulajdonítottak nagy jelentőséget az oktatásnak, az édesanyja sosem győzködte, hogy szerezzen diplomát, de ez nem tántorította el a céljaitól. „Úgy voltam vele, hogy úgy csinálok, mintha értenék hozzá, amíg bele nem tanulok” – nyilatkozta a Good Morning America című műsorban a szárnypróbálgatásairól. Szerencsére a tapasztalat hiányát jó adag önbizalommal tudta palástolni, azt vallotta: „Nincs semmim, mit veszíthetek?”

4. Majdnem derékba tört a színészi karrierje

Demi Moore a General Hospitalban (Fotó: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Fontos szerep egy népszerű sorozatban, remek fizetés – úgy tűnt, Demi Moore álmai életét élte, miután Jackie Templeton bőrébe bújhatott a General Hospitalban. A valóság azonban egészen más volt, hatalmas belső harcokat vívott. Mint azt 2019-ben a Good Morning Americában elárulta, a sorozat forgatásának idején súlyos drog- és alkoholproblémái voltak. Eleinte azzal mentegetőzött, hogy csak a fiatalok gondtalan életét szeretné élni, később rájött, hogy feldolgozatlan gyerekkori traumáit próbálja a függőségeivel palástolni. Hogy ebből a nehéz időszakból sikerült neki kilábalni, azért a mai napig hálás Joel Schumacher rendezőnek, akivel az 1985-ös Szent Elmo tüze című filmen dolgozott együtt. „A Szent Elmo tüze nemcsak a karrieremben, hanem a gyógyulásomhoz vezető utamban is kulcsfontosságú pillanat volt – írta Demi Moore 2020-ban egy Instagram-posztban, amelyet a rákbetegségben szenvedő Schumacher halálakor tett közzé. – Örökké hálás leszek a kemény szeretetért és lehetőségért, amit rám bízott.” A színésznő arra utalt, hogy a rendező válaszút elé állította, amikor rájött, hogy Demi egy jelmezpróbára is részegen érkezett: vagy elmegy elvonóra, és kijózanodik, vagy elveszíti a szerepet.

5. Charlie Sheen is lehetett volna a sógora

Demi Moore Emilio Estevezzel (Fotó: Vinnie Zuffante/Getty Images)

A Szent Elmo tüze című film nemcsak józanságot, hanem egy szerelmet is hozott a fiatal színésznő életébe. Demi Moore fülig beleszeretett filmpartnerébe, Emilio Estevezbe. Később, a The Howard Stern Show-ban beszélt arról, hogy mennyire nagyra értékelte a férfi családját (Emilio Estevez apja Martin Sheen, öccse pedig Charlie Sheen – a szerk.), amely olyan stabilitást jelentett számára, amelyet soha nem élvezhetett a saját otthonában. A pár el is jegyezte egymást, ám sosem állt oltár elé. „Emilio és én épp akkor küldtük ki az esküvői meghívókat, amikor egy barátom azt mondta, hogy látta őt valaki mással Los Angelesben” – írta a színésznő a memoárjában. Bár a színész tagadta a dolgot, ez idő tájt teherbe ejtette egy volt barátnőjét. Demi és Emilio a botrány ellenére barátok maradtak, sőt Demi egy Emilio által szervezett partin ismerkedett meg második férjével.

6. Különleges nevek bűvöletében

Demi Moore, Bruce Willis és lányaik: Rumer Willis, Tallulah Willis és Scout Willis (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

„Bruce annyira gáláns volt – emlékezett vissza Demi Moore arra a pillanatra, amikor 25 éves korában találkozott élete szerelmével. – A maga féktelen módján igazi úriember.” Nem sokkal a megismerkedésük után összeházasodtak (Las Vegasban, ahol a zenészlegenda Little Richard adta őket össze), és családalapításba kezdtek. Kapcsolatukból három lány született, Scout, Tallulah és Rumer. Ezeknek a különleges nevekhez semmilyen kozmetikumhoz nincs köze, Scout a Ne bántsátok a feketerigót! című Harper Lee-regény főszereplője, Tallulah a tragikus sorsú hollywoodi színésznő, Tallulah Bankhead, míg Rumer a brit szerzőnő, Rumer Godden után kapta a nevét.

7. Barátság jóban-rosszban

A hollywoodi sztárpár érzései az évek múlásával barátivá szelídültek, tíz évvel a házasságkötésük után Bruce Willis szakított Demi Moore-ral. Ám hogy a barátságuk mennyire erős, azt mi sem jelzi jobban, hogy a koronavírus-járvány kirobbanásakor gyerekeikkel együtt vonultak önkéntes karanténba, illetve a színésznő jelentette be néhány hónappal ezelőtt, hogy exférje afáziában szenved – egyúttal támogatásáról is biztosította a férfit.

8. Hatalmas babagyűjteménye van

Demi Moore Dolce & Gabbana estélyiben, babája egy ugyanolyan kreációt visel, mint ő maga (Fotó: Robin Platzer/Getty Images)

Miután 1998 júniusában híre ment Demi és Bruce különválásának, a színésznő Hollywoodnak is búcsút intett egy időre, az Idaho állam béli Hailey-be költözött három lányával. És hogy a gyereknevelésen túl mivel múlatta az idejét? Például a hobbijának szentelte azt. Demi Moore lelkes babagyűjtő, több mint kétezer vintage játékbaba van a tulajdonában, gyűjteményét pedig imádja rendezgetni és szem előtt tartani. Karrierje csúcsán még egy külön rezidenciát is fenntartott csak azért, hogy az összes babája egy helyen lehessen.

9. Elkötelezett aktivista

Időközben megalapította a produkciós cégét is, amelynek sok szuper filmet köszönhetünk, vállalkozása áll többek között az összes Austin Powers-mozi mögött. Demi Moore ugyanakkor a hírnevét igyekszik arra használni, hogy jó ügyekre irányítsa a figyelmet: lányok edukációját elősegítő, szexuálisan bántalmazott fiatalokat támogató szervezetek sora mellé állt már oda, dolgozott az UNICEF-fel, a CNN Nepal’s Stolen Children (Nepál ellopott gyerekei) című dokumentumfilmjét pedig nemcsak narrálta, hanem 2010-ben maga is elutazott Nepálba, hogy egy olyan szervezet képviselőivel találkozzon, amely 1993 óta 12 ezer nepáli gyereket mentett meg a szexmunkától. 2009-ben akkori férjével, Ashton Kutcherrel pedig egy olyan alapítványt hozott létre, amely a gyerek-szexrabszolgaság ellen küzd. 2018-ban a Los Angeles-i székhelyű Visionary Women nonprofit szervezet Visionary Woman-díjjal tüntette ki Demi Moore-t az emberkereskedelem elleni küzdelemben végzett munkájáért.

Kiemelt kép: Getty Images