Tudósok most először rögzítették: ez történik a halálunk után

Az újraélesztett túlélők bizony nem légből kapott történeteket mesélnek.  

Mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mi történik a halál után. Nem számít, hogy mennyire hiszünk a túlvilágban (vagy annak hiányában), az viszont tagadhatatlan tény, hogy sokan számoltak be látomásokról és testen kívüli élményekről azután, hogy klinikailag megállt a szívük, majd egy sikeres újraélesztést követően „visszatértek” az életbe. A szkeptikusok talán jót mosolyognak a feltételezésen, a kutatók azonban megállapították, hogy a sikeresen újraélesztett betegek nem minden esetben mesélnek kitalált történeteket.  

Egy új tanulmány ugyanis bebizonyította, hogy minden ötödik újraélesztett beteg valóban érzékelhet furcsaságokat a szív megállása után. A kérdezett túlélők arról számoltak be, hogy egyedülálló élményeiket korábban soha nem tapasztalták, beleértve a testtől való elszakadás érzékelését, az események fájdalom és szorongás nélküli megfigyelését, és ennyire tisztán talán még soha nem látták önmagukat, valamint addigi életük eseményeit. A kutatók úgy találták, hogy ezek a halálélmények nem összetévesztendők a hallucinációkkal, álmokkal, illúziókkal és téveszmékkel, az agy pedig a klinikai halál beállta után is fokozott aktivitással rendelkezik, ami arra utal, hogy az emberi énérzet – más biológiai funkciókhoz hasonlóan – a klinikai halál beállta után sem szűnik meg teljesen.

Illusztráció: Getty Images

A NYU Grossman School of Medicine tudósai által vezetett vizsgálatban 567 olyan férfi és nő vett részt, akiknek kórházi kezelés közben állt le a szívük, és akiket 2017 májusa és 2020 márciusa között élesztettek újra az Egyesült Államokban, valamint az Egyesült Királyságban (egyébként az azonnali kezelés ellenére mindössze 10 százalékuk gyógyult fel annyira, hogy kiengedjék őket a kórházból). A tanulmány egyúttal a rejtett agyi aktivitást is vizsgálta, az egyik legfontosabb eredmény pedig az volt, hogy az úgynevezett gamma-, delta-, théta-, alfa- és béta agyi hullámok az újraélesztés után egy órával is érzékelhetők lehetnek. Ezen agyhullámok némelyike normális esetben akkor jelentkezik, amikor tudatunknál vagyunk, és összetettebb mentális funkciókat végzünk: például emlékezünk, azaz tudatosan gondolunk valamire.

„Ezek a felidézett élmények és agyhullám-változások lehetnek az úgynevezett halálközeli élmények legelső jelei, amit most először sikerült rögzítenünk. 

Eredményeink bizonyítékkal szolgálnak arról, hogy a kómában fekvő betegek, valamint a halál küszöbén állók igenis képesek lehetnek belső tudati élményeket megtapasztalni”

– nyilatkozta dr. Sam Parnia, a vizsgálat vezetője, a NYU Langone Health orvosi tanszékének docense, valamint a szervezet intenzív terápiás és újraélesztési kutatásának igazgatója. A túlélők által tapasztalt „tisztánlátás” és fokozott agyi aktivitás elektromos jelei tehát mérhetők, és nem feltétlenül kell földöntúli élményként tekintenünk rá, ha valaki ilyesmit tapasztal: a szokatlan agyi folyamat hozzáférést biztosít az emberi tudat elfeledettnek gondolt mélységeihez, beleértve a tárolt emlékeket, a korai gyermekkortól a halálig terjedő gondolatokat, valamint a valóság egyéb aspektusait. Bár a tudósok arra nem jöttek rá, hogy mi az evolúciós célja a jelenségnek, mindenesetre dr. Parnia szerint érdekes kérdéseket vet fel az emberi tudat összetett működésével kapcsolatban, a halállal kapcsolatos tapasztalatok pedig további vizsgálatokat érdemelnek ahhoz, hogy 100%-osan bizonyítható tényként kezelhessük őket – a kutatócsoport a továbbiakban pedig azt is figyelemmel kíséri majd, hogy a szívmegállás utáni újraélesztésnek hosszú távon milyen pszichológiai hatásai lehetnek az egyénre nézve. 

Kiemelt kép: Getty Images