Kvíz: Tényleg mindent tudsz Bud Spencerről?

93 évvel ezelőtt, 1929. október 31-én, Nápolyban született Carlo Pedersoli, vagy ahogy a nagyvilág ismerte és szerette: Bud Spencer.

Az itthon is óriási népszerűségnek örvendő színész, korábbi sikeres (többszörös olasz bajnok és Európa-bajnoki negyedik helyezett) sportoló elsősorban spagettiveszternekkel, a Piedone-filmekkel és Terrence Hillel közös filmjei kapcsán lett ismert, de élete már azelőtt is igen tartalmas volt, hogy a filmvilágba került volna.

Bud Spencer kiemelkedő intelligenciájú és szorgalmú diák volt, aki több osztályt is korkedvezménnyel járt ki, majd aktív sportkarrierje mellett vegyészmérnöki diplomát is szerzett. Bár már korábban is szerepelt filmekben – első filmje a Quel fantasma di mio marito című olasz mozi volt –, csak első tengerentúli szerződése (az Isten megbocsát, én nem) után hagyott fel sportolói pályafutásával, és 1967-ben (már 38 éves volt ekkor!) költözött Amerikába.

Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát is, és ehhez kapcsolódóan alkotta meg, majd vette fel a Bud Spencer művésznevet. A bunyós filmek általa alakított kicsit mogorva, mackós karaktere – akinek ugyanakkor nagyon is helyén van a szíve – filmek tucatjaiban tette a nézők kedvencévé, bunyós mozijait egyszerűen nem lehet nem imádni. Ami engem illet, a legjobban az egészen valószínűtlen pofonok, fejbe kólintások és lecsapások még valószerűtlenebb hangefektjeit szeretem a legjobban ezekben a filmekben. 

A kiváló sportolóra, népszerű színészre és ismerői szerint elragadó emberre egy az életéről és alakításairól szóló kvízzel emlékezünk.

Kiemelt kép: Jean-Jacques BERNIER/Gamma-Rapho via Getty Images

Kvíz borítóképe: Silver Screen Collection/Getty Images

Kvíz: Mennyit tudsz Bud Spencerről?

93 éves lenne a filmtörténet legnagyobb bunyósa, lássuk, mi mindent tudsz Bud Spencerről!