3 divattipp, hogy a hűvös irodában is stílusosak lehessünk

Lehet lecsavart fűtés mellett csinosan dolgozni?

„Az irodaházban, ahol dolgozom, lecsavarják a fűtést – milyen lehetőségeim vannak?” – tette fel nemrég egy Reddit-felhasználó a kérdést, amely az energiaválság miatt Európa-szerte sok irodistában megfogalmazódott, problémájára pedig százával jöttek a válaszok. „Thermofehérnemű, jobb mint bármilyen pulóver vagy dzseki, és nem is kényelmetlen viselni” – tanácsolta segítő szándékkal az első kommentelő. „Öltözz úgy, mint aki síelni megy, és viselkedj dominánsan” – viccelődött egy másik. „Keress új munkát vagy kérj home office-t” – kontrázott még valaki.

De komolyra fordítva a szót: mit tehetünk, ha nincs lehetőségünk otthonról, a paplan alól dolgozni, és a stílusos öltözködésről sem akarunk lemondani? A kényszerhelyzet kreativitásra ösztönözhet bennünket, amely a divat terén még jól is jön – idén ősszel és télen például új értelmet nyer a réteges öltözködés. Ahogy az első Reddit-kommentelő is javasolta, használjuk ki az aláöltözet előnyeit! Ha bodyt vagy trikót húzunk a felső alá, az remekül melegíti a felsőtestünket, védi a derekunkat, alulra pedig jöhet egy jó vastag harisnya – ezek az öltözködési stílusunktól és az irodai dress code-tól függetlenül alapdarabjaink lehetnek a következő hónapokban. Ami pedig a trendeket illeti: a divattervezők mintha megérezték volna a közelgő hideg és rideg valóságot, a szezon több divatirányzata is a hűvös irodában ücsörgőknek kedvez.

Kályhameleg miniszoknya

Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Burberry

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Fotó: Monica Schipper/Getty Images for Tory Burch

A steppelésről elsősorban a pufidzsekik jutnak eszünkbe – egyébként ezeket is bátran hordhatjuk 2022 őszén és telén, mert a steppelt kabát sosem számított még annyira stílusos ruhadarabnak, mint most. A steppelés során agyagrétegeket dolgoznak egymáshoz, rögzítik a bélésanyagot, vagyis a varrás nemcsak esztétikai célt szolgál, hanem funkcionálisat is, a legtöbb steppelt ruhadarab kiválóan melegít. Idén ráadásul nemcsak dzsekiket és mellényeket találunk az üzletek kínálatában, amik ezzel a varrási alaptechnikával készültek, hanem szoknykákat is – a rövidséget kompenzálja az anyag, így egy mini fazon esetében sem kell aggódnunk a felfázás miatt. Szettünk sportos főszereplőjét kompenzáljuk pihe-puha kötött pulóverekkel, kardigánokkal, jól szabott blézerekkel, amelyek elegáns drágakőszínekben pompáznak, például rubinvörösek vagy smaragdzöldek, hangsúlyos aranyszínű ékszerekkel vagy lakk lábbelivel.

Galéria | 3 kép

Pléd helyett poncsó

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

Fotó: Claudio Lavenia/Getty Images

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ha otthonról dolgozunk, gond nélkül bugyoláljuk bele magunkat egy polárplédbe, az irodában azonban – akár az íróasztalunk előtt ülünk, akár egy tárgyaláson – ez a megjelenés már elég furcsán mutathat. Szerencsére a divatnak erre is van megoldása: a poncsó épp olyan meleg, mint egy kockás takaró, és még stílusos is. Mivel jól mutat a selyemblúzok, a garbók, de még a blézerek fölött is, a legjobb, ha állandó készenlétben tartunk egyet az irodában. Érdemes semleges színűt választani belőle, amely bármilyen szettel jól mutat, de léteznek kifordítható felöltők is, amelyeknek más-más mintájú a két oldaluk, így gyakorlatilag két poncsót kapunk egy áráért.  

Galéria | 3 kép

Talpig kötöttben

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Fotó: Arnold Jerocki/GC Images

Ha a testet-lelket melegítő kötöttekre gondolunk, először a pulóverek és a kardigánok urganak be, pedig az úgynevezett pulcsiruha is szóba jöhet, ha az irodai dress code nem szigorúbb, mint a business casual. A hosszabb vagy rövidebb kötött ruha kényelmes, kellőképpen vastag ahhoz, hogy tartsa a hőt és kifejezetten trendi is. Annak érdekében, hogy a kötött ruha irodakompatibilis legyen, párosítsuk szövetblézerrel vagy vegyünk alá inget, a kikandikáló gallér máris elegánsabb irányba viszi el az egyébként hétköznapi darabot. Mellőzzük a túlságosan oversized fazonokat és a harsány színeket, mintákat, ami pedig a lábbelit illeti, válasszunk hozzá magas sarkú csizmát.

Galéria | 3 kép

Kiemelt kép: Getty Images