Ő a kevesek egyike, akitől a királynő nem vette el a hercegnői címet.

Azok, akik az európai királyi családok életét nyomon követik, csak kapkodták a fejüket szeptemberben: II. Erzsébet halálhírét éppen csak feldolgozták, amikor jött az újabb sokk. A brit királynő harmad-unokatestvére, II. Margit dán királynő, aki jelenleg Európa egyetlen királynője és a kontinens leghosszabban regnáló államfője, megfosztotta unokáit a hercegi címüktől. Joakim hercegnek, a királynő kisebbik fiának gyermekei hercegek és hercegnők helyett szimplán grófok és grófnők lesznek, és az „Őfelsége” megszólítás sem jár nekik a továbbiakban, jelentette be szeptember végén a királyi palota. A döntés, amely a királynő nyilatkozatai szerint unokái érdekeit szolgálja, még néhány családtagot is hideg zuhanyként ért, de voltak, akik megkönnyebbülten fellélegezhettek. A királynő határozata ugyanis nem vonatkozik a trónörökös Frigyes herceg gyerekeire, akik továbbra is hercegek és hercegnők maradhatnak. A szerencsések között van a 15 éves Izabella hercegnő is, akire a döntés következtében még nagyobb figyelem irányul.

Izabella dán királyi hercegnő – Frigyes királyi herceg és Mária királyi hercegnő legidősebb lánya – apja és bátyja, Keresztély királyi herceg után a harmadik helyet foglalja el a trónöröklési rendben. A 2007. április 21-én született hercegnőnek két fiatalabb testvére van még, Vince királyi herceg és Jozefina királyi hercegnő.

A 15 éves hercegnő II. Margit királynő szívében is különleges helyet foglal el, ugyanis ő a legidősebb lányunokája, és hatvan év után ő volt az első hercegnő, aki Dániában született – a kettejük közötti kapcsolat igazán szoros. Izabella példaképként tekint nagymamájára, ez többek között abban is megnyilvánul, hogy stílus dolgában is rá hallgat. Persze ez nem csoda, a 82 éves királynő, akire a The Independent brit napilap egyszer úgy hivatkozott, hogy „a láncdohányos, trendteremtő koronás fő”, híresen jó ízléssel bír – és úgy tűnik, stílusérzékét unokája is örökölte.

Nagymamája áprilisi szülinapján Izabella hercegnőt egy tökéletesen szabott, minimalista lila kosztümben kapták lencsevégre.

Húsvétkor a királyi tinédzser fehér-kék kockás blézerben jelent meg a nyilvánosság előtt – egy olyan darabban, amely sokakat emlékeztetett II. Margit egy héttel korábbi kockás szettjére.

A divatérzékeny ifjú hercegnőnek ugyan a királynő gardróbjába nincs szabad bejárása, édesanyja, Mária hercegnő ruhatárából gyakran kölcsönvesz egy-egy darabot – és néha Mária is hordja a lánya ruháit. Izabella ugyanis ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatja magát: nemcsak a nagymamájától, hanem az anyukájától is inspirálódhat, mindketten a power dressing (erőt, hatalmat sugárzó öltözködés) mesterei.

Frigyes herceg, Mária hercegnő és lányuk, Izabella hercegnő. Fotó: Ole Jensen/Getty Images

Izabella hercegnő, aki az osztrák főhercegnő, Habsburg Izabella után kapta a nevét, a tavaszi konfirmálására is egy olyan outfitet választott, amely a dán királyi család szimpatizánsainak ismerős lehet valahonnan: a People magazin szerint az elegáns fehér nadrágkosztümöt Mária hercegnő viselte egy 2017-es svédországi látogatása alkalmával. (És úgy tűnik, a ruhacserebere családi hagyomány a dán hercegnők között, ugyanis állítólag a legfiatalabb hercegnő, Jozefina is előszeretettel viseli nővére, Izabella holmijait.)

Mária hercegnő 2017-ben Stockholmban. Fotó: MICHAEL CAMPANELLA/WireImage

Nem csodálkoznánk, ha a királynő legidősebb lányunokája a divat területén szeretné továbbtanulni, de még csak most kezdte el koptatni a gimnáziumi padot. Testvéreivel 2020 januárjában beíratták a svájci Lemania-Verbier Nemzetközi Iskolába, ám márciusban, a koronavírus-járvány kitörésekor a szülők úgy döntöttek, hazaviszik Dániába a gyerekeiket. Idén augusztusban a királyi palota bejelentette, hogy Izabella hercegnő a koppenhágai Ingrid Jespersens Gimnáziumban folytatja tanulmányait.

Az európai királyi családok története sok ponton összeér, a néhai II. Erzsébet brit királynőhöz például nemcsak rokoni szálak fűzik Izabella hercegnőt a nagymamája révén, hanem a születésnapjuk is egyszerre van. Izabella nagymamája kifejezetten jó viszonyt ápolt a brit királynővel, a The Independent beszámolója szerint II. Margit volt az első (a világ uralkodói közül), aki részvétét fejezte ki III. Károly királynak az édesanyja elvesztéséért.

Kiemelt kép: Getty Images