Nagyon öregnek fogsz tűnni, ha ezt az emojit használod!

Nem árt, ha naprakészek vagyunk a legújabb trendeket illetően.

Tavaly Horváth Cecília írt részletesen a Nők Lapjában a netikettről. Ő akkor arra a következtetésre jutott, hogy: „A digitális kor illemszabályai az idősebbek számára talán kevésbé nyilvánvalók. Ha valaki megmutat egy képet a telefonján, nem illik engedély nélkül jobbra-balra lapozni, mert ott már olyan képek lehetnek, amik nem tartoznak ránk. Az sem vall jó modorra, ha valakit többször egymás után a mobilján hívunk, úgyis látta, hogy kerestük, majd visszahív. Hatalmas merénylet megbeszélés nélkül kirakni képet valakiről az éterbe – pláne, ha a kép előnytelen. A technológia villámgyors fejlődése állandó alkalmazkodást, a viselkedési kódex napi frissítését igényli, miért is gondolnánk, hogy a fiatal nemzedéket nem érdeklik az illemszabályok? A Z generáció általánosságban többre értékeli az empátiát, az érzelmi intelligenciát és az érzékenységet, mint elődei, és ez az éber figyelem mások iránt biztosan a tapintat malmára hajtja a vizet”. Akkori megállapításait bizonyítja az a friss kutatás, amelyből kiderült: a mai fiatalok kifejezetten finnyásak – nemcsak bizonyos telefonhívások gyakoriságát illetően, hanem még emoji-ügyben is.

A Daily Mail Online felmérésére 2000 válasz érkezett a 16-29 éves korosztály képviselőitől, és ezek alapján kiderült, hogy a mai fiatalok 24%-a szerint a felfelé mutató hüvelykujj teljesen lejárt lemez, de a piros szívecskének és az OK-t mutató kéznek is leáldozott a csillaga.

Íme: az a tíz emoji, amit ma már csak az „öregek” használnak (népszerűtlenségi sorrendben):

  1. Felfelé mutató üvelykujj 👍
  2. Piros szívecske ❤️
  3. OK-t mutató kéz 👌
  4. Pipa ✔️
  5. Ürülék 💩
  6. Üvöltve síró arc 😭
  7. Szemét eltakaró majom 🙈
  8. Tapsoló kezek 👏
  9. Puszi-jel 💋
  10. Grimaszoló arc 😬

A felfelé mutató hüvelykujjat tartották tehát a legkevésbé elfogadhatónak, mi több, egy 24 éves Reddit-felhasználó szerint (akinek a véleményével rengetegen egyetértettek), ez az emoji nem csak hogy ciki, de kifejezetten passzív-agresszív is. „Soha, semmilyen helyzetben nem lenne szabad használni, mert bántó” – foglalta össze meglátásait egy gyors reakciókra kifejlesztett kis digitális ikonról.

Sokak szerint flegma, passzív-agresszív és szarkasztikus dolog hüvelykujjat küldeni. (Fotó: VladSt/Getty Images)

Sue Ellson üzleti tanácsadó szerint a félreértéseket könnyedén el lehetne kerülni azzal, hogy nem emojikban kommunikálunk egymással, hanem retró módon: szavakkal. A legtöbb telefon ráadásul két kattintás után automatikusan feladja az olyan szavakat, mint hogy „köszönöm”, „rendben” vagy „egyetértek” – így valójában nem is telne több időbe szöveges választ küldenünk. „Olyan, mintha az emberek túl lusták lennének ahhoz, hogy írásos választ gépeljenek – vélekedik. – Úgy érted, hogy »igen, csinálom«, »oké, egyetértek«, vagy csak megerősíted, hogy megkaptad az üzenetet?” – vetette fel, mennyi mindent jelenthet a hüvelykujjas mumus.

Hasonló sorsra jutottak a mondat végi írásjelek is, különösen a pont (természetes mindez csak az online, csetes beszélgetésekre vonatkozik), hiszen azt is sokan, főleg a fiatalabb generáció már túl komolynak, sőt passzív-agresszívnek tartja, így ha jót akarunk, akkor érdemes elhagyni ezeket.

Kétszer is érdemes tehát meggondolni, pontosan milyen kis figurákat biggyesztünk a csoportos és privát (pláne munkahelyi) online beszélgetéseink során pötyögött mondataink végére – hiszen egy nem jól eltalált emoji az erre érzékeny fiatalok számára sokkal többet, vagy épp egészen mást jelenthet, mint amit mi üzenni szerettünk volna általa!

Kiemelt fotó: Prostock-Studio/Getty Images/Canva