„Te szeress legalább” – Különleges új albummal jelentkezik Koncz Zsuzsa

Az énekesnő népszerűsége az 1962-es Ki mit tud? óta töretlen.

A Táncdalfesztivál legendás korszakában számtalan fiatal, kezdő énekes próbálgatta szárnyait, és aki végigkísérte ezt az időszakot, egészen biztos, hogy kellemes nosztalgiával gondol vissza rá. Nagyot robbant ekkor Koncz Zsuzsa is (akárcsak Harangozó Teri, Zalatnay Sarolta, Katona Klári vagy Kovács Kati), aki az első Táncdalfesztivál különdíjasa lett Nincsen olyan ember című dalával (erről ebben a cikkben írtunk bővebben).

Az énekesnő márciusban adta tizenharmadik koncertjét a Budapest Arénában, Szegő Andrásnak ennek apropóján egy korábbi interjúban pedig elárulta, hogy nemcsak a nagyközönségnek, de a stúdiómunkának és lemezkészítésnek is óriási varázsa van: „Az ember (…) ha rátalál valamire, amit szeret, értelmesnek lát, tehetsége is van hozzá, aztán összehozza a sors az ehhez szükséges partnerekkel – mint ahogy mondjuk engem az Illés zenekarral, illetve Bródy Jánossal, a Bródy-szövegekkel –, és közönsége is van hozzá, akkor csinálja. (…) A közönség visszaigazolása számomra mindig a legfontosabb volt. Már annak idején is, ha kérdeztek, miért épp ezt csinálom, sokszor azzal védekeztem, engem a közönség választott – mert a Ki mit tud?-on ez történt. És a közönség késztetett valamivel később pályamódosításra. (…) Igazán klassz dolog volt érezni a ragaszkodást, önbizalmat adott. 

Amit a dalokban elmondhatok a közönségemnek, azok a számomra legfontosabb, legértékesebb dolgok az életben. Ha ezt tovább tudom adni, az végtelenül jó érzés, és nagyjából ez a legtöbb, amit tehetek.

Nagyjából ez az, amit adni tudsz a személyiségedből.”

A legendás énekesnő tehát a mai napig is arénákat megtöltő népszerűségnek örvend, legújabb lemeze pedig nem nevezhető szokásos sorlemeznek, hiszen különböző korok, múlt és jelen is találkoznak rajta: az eredeti énekszólamok vadonatúj hangszerelést kaptak, vagyis a 62-es, 74-es vagy 97-es énekhang modern, mai kísérettel szólal meg. A páratlanul gazdag pálya közkedvelt szerzeményeiből szemezgető, illetve azok különleges feldolgozásait tartalmazó kiadvány számtalan ritkaságot tartalmaz.

Először szerepel Koncz-lemezen a pályakezdő énekesnő legelső rádiófelvétele,

Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjének betétdala, a címadó Te szeress legalább, mely az egyetlen eset volt, amikor Koncz Zsuzsa Fényes Szabolcs szerzeményt énekelt. Már az állandó szerzőgárda, az Illés zenekar alkotása az Ezek a fiatalokból való másik filmdal, a Szőke Anni balladája. Újjászülettek legendás duettek, mint az ötletadó Ki Mit Tud? versenydal, a Gézengúz (Gergely Ágival), vagy a háború árnyékában különleges tartalmat nyerő Csodálatos világ (Bódi László Cipővel) és a hetvenes évek óta immár harmadszor újragondolt Amikor (Bródy Jánossal). Utóbbiban a hetvenes évek eredeti hangszerelése találkozik a kilencvenes években rögzített énekszólamokkal. Zsuzsa eredeti hangfelvételeinek felhasználásával friss duettek is készültek olyan kiváló színészekkel, mint Csákányi Eszter (Rég elmúltam 60 éves) és Jordán Adél (Valaki kell, hogy szeressen). Devecseri Gábor Állatkerti útmutató című versét annak idején nemcsak Zsuzsa, hanem Halász Judit is lemezre énekelte – most e két felvételből készült egy virtuális duett.

Emellett több, ritkán hallott és különleges dal teszi teljessé az énekesnő számos arcát bemutató összképet.

Ilyen például az annak idején betiltott kislemezen hallható Karolj át című dal, amely még a KITT-egylettel készült, Dés László Vigyázz rám című gyönyörű balladája, vagy Móricz Mihály Zöld szemem kék című hatalmas slágere. Szintén ide sorolható a közönség és énekes közötti különleges kapcsolatról szóló Bornai Tibor szerzemény, a Ha így is szeretnél, valamint Závodi Gábor dala, Nekem az ég (Kányádi Sándor verse) címmel.

Závodi hangmérnöki bravúrja kellett a lemez megvalósulásához, na meg egy új szoftver, amelynek segítségével a régi, akár monóban készült felvételekről leválaszthatóvá vált az énekhang, hogy a stúdióban egy új zenei környezetben szólaljon meg újra. Az ismert, régóta hallott dalok mai, modern tálalása ad különleges hangulatot ennek a lemeznek. A válogatást pedig mindenekfelett az a művészi szándék vezette, hogy a ritkábban hallott felvételek rehabilitálása mellett rámutasson a zene korszakokon átívelő erejére, a belőle áradó derűre és szeretetre, amire ilyen időkben fokozottan szükség van. A változatos hangvételű, számtalan slágert tartalmazó remix album méltán számíthat nemcsak a hűséges törzsközönség, hanem a fiatalok érdeklődésére is.

Az énekesnő új jubileumi CD-je a Hungaroton kiadó gondozásában jelent meg. 

Kiemelt kép: Koncz Zsuzsa énekesnő (Fortepan/Szalay Zoltán)