Kvíz: Felismered képükről a magyarországi madarakat?

Szerencsés ország vagyunk. Madártani szempontból legalábbis mindenképp, hiszen százszámra élnek, költenek és vonulnak nálunk a legkülönfélébb madárfajok.

Magyarországon sokszáz madárfaj fészkel, telel vagy vonul, ezért természetbúvár legyen a talpán, aki magabiztosan igazodik el a végtelen változatosságban: vannak itt búvár- és vöcsökalakúak, szalonka-és gyöngybagolyfélék, de még óvilági poszátafélék is, hogy csak a mókásabb nevűeket említsük. A változatosság nemcsak a szemet gyönyörködteti, de kiemelkedő és megőrzendő természeti érték is, és évszakról-évszakra, sőt havonta változik, mikor mely fajokat érdemes megfigyelni. Aki mostanában néz az égre, vonuló énekesmadarakat és nyugat felé vonuló darvakat is láthat.

Biodiverzitás

A sokszínűség nem egyforma az ország minden pontján, egyes régiókban, szerencsésebb településeink környékén kiemelkedően jó dolguk van a lelkes madármegfigyelőknek, mert a megszokottnál is nagyobb a madársűrűség. Például Tatán és környékén, ahol a Magyarországon hosszabb-rövidebb ideig tartózkodó madarak mintegy kétharmada szintén előfordul. Tatán a biodiverzitás megőrzése iránt nemcsak időszakosan és nem nemcsak lelkes aktivisták, környezetvédők, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Gerecse Tájegységének szakértői elkötelezettek, de azok is, aki Tata épített környezetének értékeit őrzik, vagy akik a gasztronómiai értékek átmentéséért felelnek. Ilyen Tata egy másik látványossága, az év vidéki éttermeként többször elismert, és a szintén nagy becsben tartott Eszterházy-birtok egyik épületében működő Platán is, mely most új szerepben, könyvkiadóként mutatkozik be. A természetközeli filozófiájáról is ismert étterem, bisztró és szálláshely – ahol évek óta egy Michelin csillagos séf, Pesti István felel az ételekért – adta ki ugyanis Csonka Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület helyi vezetőjének Madárkalauz című könyvét. A Kókay Szabolcs természetfestő meseszép illusztrációival készült munka a környék madárvilágát mutatja be, mi pedig megragadtuk az alkalmat, hogy kvízt készítsünk az információk és a képek felhasználásával. Fontos: a kötet illusztrációiból kiállítás is nyílt Tatán, a képek közül kettőre online licit is indult. A befolyt összeg a természetvédelem jótékony céljaira hasznosul majd. 

Kiemelt kép és tesztillusztrációk: Kókay Szabolcs, Csonka Péter: Madárkalauz

Kvíz: Mennyire ismered a magyarországi madarakat?

Széncinke vagy kékcinke? Balkáni gerle vagy galamb? Füzike vagy pacsirta? Utoljára talán kisgyerekként mentek csípőből az ilyen feladványok, lássuk hogy megy most!