25 éves az alapítvány, amely mosolyt csal a beteg gyerekek arcára

Daganatos betegséggel, pszichiátriai problémákkal és más, súlyos betegséggel küzdő gyerekeknek tartanak ingyenes mese- és művészetterápiát az idén 25 éves Mosoly Alapítvány szakemberei. A szülinap azonban nem felhőtlen, hiszen munkájukra egyre nagyobb szükség van: 2021-ben 80 százalékkal több terápiás foglalkozást tartottak, mint egy évvel korábban. 

Évente 230 gyerek kénytelen szembenézni azzal, hogy az élete hónapokon vagy akár éveken át egészen más lesz, mint amit megszokott: az iskola és a barátok helyét a kórház, a vizsgálatok, a kezelések, orvosok és nővérek veszik át. Magyarországon 2001-2015 között ugyanis átlagosan ennyi gyereknél diagnosztizálnak valamilyen daganatos betegséget, amely nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet jelent számukra. 

Az idén 25 éves Mosoly Alapítvány különleges módszerrel, mese- és művészetterápiával segíti a gyógyulásukat. A Mosoly-terápiák célja, hogy a gyerekek képesek legyenek feldolgozni a betegségük okozta traumát, készek legyenek a kórházi kezelések befogadására, lélekben megerősödve, feszültségmentesen vágjanak neki a testi gyógyulás folyamatának. 2022-ben a Mosoly szakképzett terapeutái Budapesten, Debrecenben és Pécsett gyermekonkológiai, őssejt-transzplantációs, endokrinológiai és diabétesz-, neurológiai, gyermekpszichiátriai osztályokon és vesecentrumban tartanak foglalkozásokat. A kórházi programok mellett kórházon kívüli terápiás csoportokkal és nyári mesetáborokkal segítik a gyerekeket a saját korosztályi közegükbe való visszatérésben.

Az alapítvány terapeutái korábban a gyermekonkológiai, a diabétesz- vagy belgyógyászati osztályokat látogatták a legsűrűbben, de ma már a neurológiai és gyermekpszichiátriai osztályokon is jelen vannak.

A mentális betegségek aránya ugyanis növekszik a fogyasztói társadalmakban, ráadásul a helyzeten a pandémia, a háború és a klímaváltozás okozta szorongás sem segít. A gyerekek 20-25 %-a küzd mentális problémákkal, mégis vannak olyan pszichiátriai osztályok, ahol akár fél-egy év is eltelik, mire fel tudják venni a kezelésre szorulókat. 

Online terápia – 80%-kal több foglalkozás

2020 nagy próba elé állította az alapítványt, hiszen a Covid-19 miatt a legtöbb kórházi osztály lezárt, így nem volt lehetőség a bent fekvő gyerekekkel találkozni, holott a pszichés támogatásra a megszokottnál is nagyobb szükség volt. Az ezt követő időszak előremutató fejlesztése volt az online terápiák elindítása, melynek a pszichiátriai területen például olyan nagy sikere lett, hogy mai napig tartanak foglalkozásokat az online térben. 2021-ben így 80%-kal, 784-re emelkedett a terápiás foglalkozások száma. Ez a szám, valamint az általuk látogatott kórházi osztályok dolgozóinak, a beteg gyerekeknek és családjaiknak visszajelzése azt igazolja, hogy a Mosoly munkájára 25 év elteltével is nagy szükség van.
Az alapítvány munkájának a szükségességét jól mutatják a fenti számok, de terápiás tevékenységük valódi mivoltát nehéz egyszerűen és közérthetően bemutatni. A kerek évfordulón történetekkel, fotósorozattal és podcastokkal viszik közelebb az emberekhez az általunk képviselt ügy fontosságát.

Fotó: Mosoly Alapítvány

Mosoly-történetek

Idén tavasszal a Mosoly elmúlt 25 évéből idéztek fel hol elgondolkodtató, hol vicces, hol érzékeny pillanatokat. Megelevenedtek a korai évek, az egykori párizsi élménykalandok, a különböző művészetekhez kapcsolódó programok, és a mára kialakult terápiás foglalkozások néhány emblematikus pillanata is nyilvánosságra került. Olyan személyes háttértörténetek ezek, amelyekből az alapítvány munkatársai folyamatosan töltekeznek, de a nagyközönségnek eddig nem volt alkalmuk megmutatni. Meglepő volt, hogy közösségi oldalukon az egyik történetet húszezernél is többen olvasták el. Nincs benne semmi szokatlan, „csak” egy történet az egyik terapeutától, egy gyerekről és egy meséről:

A három kismalac és a farkas c. mesét egy hatéves onkológiai beteg kislánynak meséltem teljes beleéléssel az egyik online terápiánk alkalmával. Éppen annál a résznél tartottam, amikor a farkas hangosan bekiált: »Gyere ki, te kismalac, hadd kapjalak be! Ha nem jössz ki, szétverem a házikódat!« Olyan hangos lehettem, hogy a kutyám reagálva a «veszélyre« hangosan ugatni kezdett, mire a kislány is felkiáltott: »Vigyázz, ott van nálad a farkas!« Olyan varázslatos és felszabadító volt az élmény, hogy sokáig nevettünk a helyzet furcsaságán. Később, bármikor találkoztunk, a kislány mindig megkérdezte: »Farkas hogy van?« Rajta maradt a név a kutyámon…” (Dr. Kanizsai Melinda orvos, zeneterapeuta, Mosoly-terapeuta története)

Itt az őszi kampány, a Mosoly-esszencia

Az induláskor az alapítvány élményprogramok szervezésével csalt mosolyt a gyermekek arcára. Az évek során a fókusz az élményprogramok felől fokozatosan került át a terápiás munkára, melynek lényege, hogy a nehéz helyzetben, betegséggel küzdő gyerekeknek adjon segítséget ahhoz, hogy meg tudjanak küzdeni a betegségükkel. Így a Mosoly már nemcsak élményt nyújt, hanem annak lehetőséget, hogy a nehéz, esetleg kilátástalan helyzetben is megtalálják a gyerekek azt, ami erőt adhat. A Mosoly tehát – 25 év elteltével – a felhőtlen pillanatokon túl az életerőt biztosító belső erőforrásaikhoz segíti hozzá a gyerekeket. Míg tavasszal a történetek meséltek, ősszel a képek fognak.

A Mosoly-esszencia kampány szeptember 30-án rajtolt el: 25 napon át minden nap megosztanak egy olyan esszenciális üzenetet, amely a Mosoly Alapítványt jellemzi.

Az üzeneteket alapítók, a kezdetek segítői, terapeuták, érintett szülők, korábbi Mosoly-programok résztvevői, üzletemberek, művészek és sokan mások tolmácsolják. A képek mindennapjaink színterein, a maguk egyszerűségében mutatják be a Mosolyt felépítő sokszínű közösséget. A Mosoly különlegességét ugyanis nem a külsőségekben, nem a látványos gesztusokban kell keresni, hanem a Mosolyt megteremtő és körülvevő emberekben és a hozzájuk kapcsolódó egyszerű, de őszinte és emberi üzenetekben. 

Őszinte, nyílt, egyszerű – mint a Mosoly. Tarts velük te is ezen az utazáson, és ismerd meg a Mosoly sokszínűségét!

A 25 portré és üzenet pedig itt található.

Mosoly-pont – ahol a művészet és a terápia találkozik

Ünnepi mini podcastsorozatában az alapítvány terápiás munkájában használt öt módszertant mutatják be. A beszélgetésekben egy terapeutával és egy meghívott vendéggel az adott módszertanban rejlő lehetőségeket tárjuk fel. A meghívott vendégek: Kiss Tibi, Lőrincz Réka, Simon Kornél, Szinetár Dóra és Till Attila. A beszélgetéseket Veress Dóra vezeti. Az első podcast már elérhető az Alapítvány weboldalán és az ismert podcast felületeken, majd hetente jelennek meg az új részek.

Kiemelt kép: Mosoly Alapítvány