irán, tüntetés

Tiltakozás az iráni diktatúra ellen: ezek a gyönyörű színésznők is levágták a hajukat

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek, nagyon messzinek tűnik a megoldás...

Mi is beszámoltunk róla, hogy jelenleg tüntetéscunami söpör végig Iránon. A zavargások azután robbantak ki, hogy a huszonkét éves Mahsa Aminit Teheránban szabálysértés miatt letartóztatta az erkölcsrendészet (egy olyan speciális egység, amely a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat, például a kötelező fejkendő viselését felügyeli), majd a nőt egy úgynevezett „átnevelési” központba szállították, ahol tisztázatlan körülmények között életét vesztette. A nőt a hivatalos álláspont szerint spontán szívinfarktus vitte el – jelentések azonban arról tanúskodnak, hogy a rendőrök gumibottal ütötték, és többször is az autó oldalába verték a fejét az intézkedés során. 

A tüntetések másfél hete, Amini temetésén kezdődtek az iráni Kurdisztán tartományban, majd végigsöpörtek az ország nagy részén, és összecsapásokhoz vezettek a biztonsági erőkkel, amelyek megpróbálták elfojtani őket. Azóta minden nap több ezer tüntető vonul az ország utcáira – a fővárostól a hagyományosan konzervatívabb régiókig szinte mindenhol, legalább negyvenhat településen. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapások közepette már több mint 1200 tüntetőt (köztük számos újságírót) tartóztattak le, valamint legalább negyvenegyen veszítették életüket (az elhunytak valós száma azonban vélhetően ennél is magasabb lehet). A hatalmas kormányellenes tüntetésekre reagálva pedig a hatóságok nem hogy megenyhülni látszanának, hanem épp hogy „engedékenység nélküli fellépést” harangoztak be a múlt héten.

Rengetegen fejezik ki elégedetlenségüket világszerte Irán fellépésével szemben, a tiltakozás egyik legfontosabb jelképévé pedig a nők nyilvános hajvágása vált. Már nem csak iráni nők, civilek és tüntetők vágják le tincseiket, hanem európai politikusok és művészek is így fejezik ki szolidaritásukat az üggyel kapcsolatban. 

Tegnap, október 5-én például az Európai Parlament egyik svéd képviselője szenvedélyes beszédében arra szólította fel a vezető politikusokat, hogy végre cselekedetekkel is fejezzék ki támogatásukat az iráni nők mellett, és ne csak sajtóközleményeket adjanak ki az üggyel kapcsolatban. „Amíg Irán szabad nem lesz, addig a mi dühünk lesz nagyobb, mint az elnyomóké. Amíg az iráni nők szabadok nem lesznek, mi velük együtt harcolunk” – mondta az iraki származású jogász, Abir Al-Sahlani, majd ollót ragadott, és levágta hosszú lófarkát. Beszédét azzal zárta, hogy előbb kurdul („Dzsin, Dzsijan, Azadi”), majd angolul is elismételte: „Nő, élet, szabadság”. 

A-listás francia színésznők, köztük Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Marion Cotillard és Isabelle Adjani is levágták már hajukat tiltakozásuk jeléül. A hajvágásokból videómontázs is készült, amely alatt a Bella ciao című olasz forradalmi dal fárszi nyelvű változata hallható. „A szabadságért” – mondja Binoche a videón, miközben egy maréknyi hajtól válik meg. 

Franciaországban ismert médiaszemélyiségek is követték a színészek példáját, Richard Sedillot francia jogász a férfiakat is felszólította, hogy csatlakozzanak a hajvágási mozgalomhoz.

Mindeközben olyan videók és fotók keringenek az interneten, amelyeken az látható, hogy középiskolás iráni lányok hidzsáb nélkül vonulnak az utcán, és a középső ujjukat mutatják vallási és politikai vezetőiknek.

Nem helyi ügy

Míg a nyugati kultúrákban a kifejezetten rövid női hajviseletek is teljes mértékben elfogadottak, addig Iránban és a muzulmán világban erőteljesen normaszegű magatartásnak számít, ha a nők nemcsak, hogy megmutatják – egyébként kendővel kötelezően elfedett – hajukat, de szimbolikusan meg is kurtítják tincseiket. Az ismert és/vagy befolyásos európai nők csatlakozásának ereje abban rejlik, hogy akcióikkal nemcsak szolidaritásukat fejezik ki, de rá is irányítják a figyelmet azokra az embertelen és elnyomó gyakorlatokra, melynek megszüntetése nemcsak az iráni nők érdeke, de világszerte nők és férfiak közös ügye kell, hogy legyen. 

Kiemelt kép: Egy tüntető az iráni helyzet jelképévé vált, nyilvánosan levágott tincsek fölött áll Isztambulban, 2022. október 2-án – Fotó: Chris McGrath/Getty Images