Penészes mellimplantátum okozott életveszélyes betegséget egy anyánál

Sokkoló videó járta be nemrégiben a TikTokot: egy Melissa Lima nevű felhasználó mellimplantátumához kapcsolódó kálváriájáról és gyógyulásáról számolt be rövid videójában.

Melissa története még 2002-ben kezdődött: testével kapcsolatos bizonytalansága és önbizalomhiánya ekkorra fokozódott addig, hogy úgy döntött, megnagyobbítattja a melleit. Az első években nem okoztak problémát az implantátumok, azonban nyolc évvel később egyre ijesztőbb tünetei, megmagyarázhatatlan fájdalmai lettek, és noha rengeteg orvosnál járt, nem találtak megoldást a problémájára.

„2010-ben súlyos ízületi fájdalmakkal, depresszióval és megmagyarázhatatlan gyulladásokkal fordultam orvoshoz”

– mesél Lima a videóban. A megosztott képeken egészen sokkoló látványt nyújt feldagadt, túlzás nélkül eltorzult arca, végtagjai vöröslenek a szemmel láthatóan erőteljes gyulladástól, fájdalmai pedig elmondása szerint ekkorra már alapvetően befolyásolták életminőségét és a gyerekeivel való kapcsolatát is. „Egyedülálló anyaként nem tudtam felkelni az ágyból, hogy főzzek a fiaimnak, és egyre többször megfogalmazódott bennem, nem lenne-e jobb nekik nélkülem…” – emlékezett vissza.  Miután orvosai (több tucat különféle szakembernél járt) rendre csak széttárták a kezüket, Lima egy barátja javaslatára elkezdett az úgynevezett mellimplantátum-betegség tünetei és okai után kutatni. Ahogy elmélyült a témában, egyre valószínűbbnek tűnt, hogy nála is ez lehet a helyzet. Szaktudás híján persze nem mehetett biztosra, de 2020. októberében meghozta a döntést: kivetette az implantátumot. 

@melissalima713 This is your sign. #breastimplantillnes ♬ CHANT (feat. Tones And I) - Macklemore

 

A videóban meg is mutatta a kioperált párnákat. A kivett sóoldatos protézisek egyike víztiszta, a másik viszont barnás színű és penésznek tűnő foltokkal van tele a képeken, az operációt végző sebész is megdöbbent, amikor kiemelte Lima testéből a bizarr külsejű protézist. De nemcsak az implantátum kinézete sokkoló, hanem a változás is, amit Lima az eltávolítás után gyakorlatilag azonnal érzékelt. „Az arcom és a szemem szó szerint órákon belül megváltozott. Végre újra önmagamnak éreztem magam!” – mondja.

Megmagyarázhatatlan tünetek

A BuzzFeednek adott interjújában Melissa Lima részletesebben is beszámolt a történtekről. 2010-körül észlelt tünetei nagyon szerteágazók voltak, nehéz volt köztük megtalálni a kapcsolatot: szellemi tompultság, fáradtság, bélrendszeri problémák, depresszió.

Orvosai azt megállapították, hogy a tünetek pajzsmirigyet érintő, a Hashimoto-kór nevű autoimmun betegségből eredhetnek, arra ugyanakkor nem volt válaszuk, hogy mi válthatta ki a betegséget.

Miután alaposan utána olvasott a témának, döntött: „Nem tudtam, hogy a protézisek eltávolítása meggyógyít-e, de annyira beteg voltam, hogy úgy döntöttem, mindenképpen ki fogom venni őket” – magyarázta.

Lima két éve fokozatosan visszatért régi életéhez. Még mindig gyógyszert kell szednie a Hashimoto-kór miatt, és ízületi fájdalmai is vannak, ettől eltekintve boldog, egészséges, és rendkívül szerencsés, hogy újra a normális önmaga lehet.

TikTok-videójának – melyet több mint ötmillióan láttak –  kommentjeiben többen számoltak be hasonló tapasztalatokról, és Lima története valóban nem egyedülálló. Világszerte nők ezreit érintik a mellimplantátumok kapcsán fellépő változatos tünetek, melyek pontos háttere egyelőre nem ismert.

A magyarul mellimplantátum-betegségként ismert (angolul Breast Implant Illness, azaz BII) tünetegyüttesről posztolt itthon például Polgár Kriszta egykori modell, akinek sóoldatos implantátuma okozott szerteágazó és ijesztő tüneteket: „Élveztem az új külsőmet, nem is gondoltam arra, hogy összefüggésben lehet a folyamatosan fellépő egészségügyi problémáimmal.(…) Miután már MINDEN specialista látott és senki nem értette mi lehet a baj, kezdtem feladni. Aztán az endokrinológus megkérdezte, hogy hallottam-e már a Breast Implant Illnessről…” – idézte fel kálváriáját a 24.hu-nak. Nála nem penészedés, hanem a betokozódás okozott problémát, később pedig az is kiderült, hogy olyan implantátumot ültettek be neki, amit nem sokkal később veszélyessége miatt kivontak a forgalomból.  

Egy rejtélyes betegség

A mellimplantátum betegség tünetei végtelenül sokfélék lehetnek: Ízületi és izomfájdalom, krónikus fáradtság, memória- és koncentrációs problémák, légzési problémák, alvászavarok, kiütések és bőrproblémák, szájszárazság és szemszárazság, szorongás, depresszió, fejfájás, hajhullás, gyomor-bélrendszeri problémák jelentkeznek az érintettknél, akik között – a tévhitek ellenére – nemcsak a régebbi típusú szilikon-implantátumokkal élők, de a sóoldatos protéziseket viselők is vannak.

A penész inkább súlyosbító körülmény lehetett Lima esetében, 

arról viszont, hogy egyáltalán hogyan kerülhet penész az implantátumba, több plasztikai sebész is nyilatkozott.

Kommentárjaikból kiderült, hogy a sóoldatos implantátumok feltöltésének két módja van. Nyílt feltöltés során steril sóoldatot öntenek egy steril tartályba, ezt fecskendővel felszívják, majd befecskendezik az implantátumba. Bár az oldat és az implantátum is steril, a levegővel való érintkezés során nem kizárt a penészspórákkal való szennyeződés, ami – extrém ritka esetekben – penészképződéshez vezethet. A feltöltés elterjedtebb módja ugyanakkor a zárt töltőrendszer, ahol a sóoldat egy zárt infúziós palackból közvetlenül az implantátumba kerül. Ha az implantátumot helyesen helyezik be, és a steril zárt feltöltési technikát alkalmazzák, a penészképződés kockázata rendkívül ritka. Bár a szakértők szerint az implantátumok és a mellimplantátum-betegség közti kapcsolat természete még ma sem egyértelmű, a beültetett párnák eltávolítása az érintett betegek egy részénél a Limáéhoz hasonló azonnali enyhülést hozhat.

A protézisek ugyanankkor más, komoly bajt is okozhatnak. Amint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kiemeli, a mellimplantátumokkal kapcsolatban számos egyéb kockázat áll fenn, beleértve a mellfájdalmat, a fertőzést vagy akár az implantátumok megrepedését – ezek az esetek, ha ritkán is, de szintén komoly aggályokat keltenek. Ezen túlmenően az FDA felfedezte a mellimplantátumok és az anapláziás nagysejtes limfóma (non-Hodgkin-limfómák egyik fajtája) közötti lehetséges összefüggést is, mely szintén aggodalomra ad okot. 

Tévúton a társadalom

Az elmúlt 25-30 évben itthon is egészen természetes és szinte mindennapos procedúra lett a mellnagyobbító műtét. Az okok, amiért ehhez az eljáráshoz fordulunk, meglehetősen sokfélék. Vannak, akik számára súlyos betegség után, vagy hosszú évek sikertelen önelfogadási törekvései után hoz enyhülést a beavatkozás, mások tranzíciójuk kihagyhatatlan lépéseként vetik alá magukat a procedúrának, nekünk pedig nincs okunk arra, hogy döntéseiket felülbíráljuk.

Figyelemre méltó és némiképp ijesztő ugyanakkor, hogy társasalmunk mennyire hozzászokott a különböző testmódosításokhoz, és mennyire eltorzítják valóságérzékelésünket, a szépségről alkotott fogalmainkat a sokasodó szépészeti beavatkozások. Úgy néz ki, kockázat ide vagy oda: szomjazzuk a mesterséges tökéletességet.

Hugh Hefner özvegye, Crystal Hefner – aki korábban szintén számos plasztikai beavatkozáson, többek között mellnagyobbító műtéteken is átesett – nemrégen arról posztolt, hogy az az elmúlt néhány évben fokozatosan igyekszik visszatérni egykori természetesebb külsejéhez, de követői felé csak lassabban megy át az üzenet. Bár ő azonnal jobban érezte magát, amikor fokozatosan natúrabb megjelenésre váltott, implantátumainak kivetetése után több ezren követték ki profilját: nem erre fizettek be ugyanis. 

Bár kétségtelenül vannak olyan esetek, amikor a kisebb-nagyobb plasztikai beavatkozások komoly pszichés problémákat oldanak meg, érdemes kalkulálni a hosszú távú következményekkel is: nemcsak a különböző komplikációkra kell felkészülni, de arra is, hogy olyan ördögi kör részévé válunk, amiben egyre messzebb kerülünk attól, amit természetességnek lehet nevezni. 

 

Kiemelt kép: Getty Images