Okos társ a tudatosabb mindennapokhoz

A sikeres életmódváltáshoz koncentráció és nagy fokú tudatosság szükséges. És nem árt, ha van mellé egy megbízható társ.

                                                          –––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Amikor útjára indítottuk a féléves Nők Lapja Életmódváltó programot, nem volt kérdés, hogy mi is csatlakozunk hozzá. Mindannyiunkra ráfér hogy egészségesebben táplálkozzunk, igyekezzünk minimalizálni a mindennapokban jelen lévő stressz hatásait, többet mozogjunk, jobban aludjunk. Igen ám, de már rögtön a legelején rájöttünk arra, hogy ezt az egészet vagy okosan csinálja az ember, vagy sehogy. A tudatosság – mint az élet oly sok más területén – rendkívül fontos egy ilyen elhatározás megvalósításához, ahogyan az is, hogy megfelelően nyomon tudjuk követni a fejlődésünket. A legjobb az lett volna, ha hozzánk szegődik egy edzői és dietetikus diplomával rendelkező, bennünket kitartóan noszogató személyi asszisztens, de ugye ez csak a legnagyobb hollywoodi sztároknak adatik meg. Nekünk viszont ott volt a második legjobb: A Garmin Venu Sq 2 okosóra.

Ideje mozogni!

Ha valakit egy kicsit is érdekel a kínai medicina, az tudja, hogy a kínaiak szerint a testünk saját ritmussal rendelkezik, és ehhez érdemes igazítani a mindennapi tevékenységeinket. Például az alvást, a mozgást, a táplálkozást. Biztosan mindannyian tapasztaltunk már olyat, hogy elindultunk kocogni, és öt perc után jajgatva, kifulladva hagytuk abba, míg másnap, más időpontban lazán vettük a szigetkört.

Jó, ha tisztában vagyunk saját szervezetünk ritmusával, működésével: ha tudjuk, mikor ideális az energiaszintünk a sportoláshoz.

Ebben például igen nagy segítséget nyújtott nekünk a Venu Sq 2. A Body Battery vagyis Testi Tartalék energiafigyelési funkciója optimalizálja test energiaszintjét a nap során, a pulzusszám ingadozása, a stressz, az alvás és egyéb adatok segítségével, így mindig láttuk, mikor kell felkapni a sportcipőt.

Az okosóra a beépített sportalkalmazásoknak köszönhetően is nagy segítségünkre volt. Azt mondják, mindenkinek arra van ideje, amire kerít magának – nos, ez a mi esetünkben csak részben volt igaz. Bármennyire is szerettünk volna erre időt kiszorongatni, a hosszú, egy-másfél órás konditermi edzések szóba sem jöhettek. Viszont mivel a Venu Sq 2 segítségével akár 1600 ingyenes edzés között tudtunk válogatni (időtartam, nehézségi fok szerint is akár), könnyen meg tudtuk ugrani a „mindennap mozogjunk minimum 20 percet”-kihívást. Az előre betöltött kardió-, erőnléti, jóga, HIIT és pilátesz edzéseknek köszönhetően nem kellett törnünk rajta a fejünket – az óra mondta, mi csináltuk.

Hű társunkká vált minden edzésforma közben

Segítségével arra is rájöttünk, hogy pocsék az erőnléti szintünk, nem a jó pulzustartományban ver a szívünk kocogás közben, így azon is tudtunk módosítani. Tempós gyaloglásból kezdtünk építkezni, és az okosóra által közvetített értékeket figyelve emeltük hétről-hétre a tétet – és a tempót.

Persze a Garmin Venu Sq 2 nem csupán a formába lendülni kívánók számára ad biztos támpontokat és hatalmas segítséget. A komolyan sportolók is jó hasznát veszik, akár maratonra való felkészülésről (a Garmin futóedzővel), akár egy hétvégi golfozásról (igen, golfozásról!), akár egy kihívást jelentő biciklitúráról van szó. A magas intenzitású, interval edzéseket (HIIT) személyre szabhatjuk a számláló beállításával, és saját edzésrutint is összeállíthatunk a Garmin Connect appon keresztül. Nekünk persze ez már egy következő szint, de bízunk benne, hogy eljutunk ide is!

Bár eleinte kissé bosszúsak voltunk miatta, ma már belátjuk, hálával tartozunk a kütyünek az állandó noszogatásért: ha túl sokat ültünk a kanapén laptoppal az ölben, vagy az íróasztalnál, esetleg egy szükségesnél jóval hosszabbra nyúlt mítingen, az óra szolid rezgéssel és kedves felszólítással emlékeztetett arra, hogy bizony, ideje mozogni! Azokon a napokon, amikor nem ignoráltuk a jó szándékú figyelmeztetést, sokkal kevésbé állt be a derekunk és a hátunk a nap végére, és valahogy a jókedvünk is kitartott.

Ideje pihenni, ideje relaxálni

Megvan az az érzés, amikor reggel megszólal az ébresztő, és te úgy érzed magad, mintha egész éjjel a szárítógép dobjában hánykolódtál volna? Nekünk megvan – a kialvatlanság, kimerültség érzése gyakori velejárója volt a reggeleinknek. Nem tudtuk, mit csináltunk rosszul, de biztosak voltunk benne, hogy valamit igen.

A rendszertelen, túl rövid, rossz minőségű alvás megannyi kutatás szerint az egészségügyi mutatóink egyik legalantasabb rombolója, épp ezért a komolyan vett életmódváltásba az is beletartozik, hogy nem bagatellizáljuk el testünk pihenési igényét.

Ebben is számíthattunk a Garmin Venu Sq 2-re. Amíg nem látjuk, nem vesszük komolyan, nem is törődünk vele: elég volt egyetlen hajnal kettőig sorozatnézős éjszaka, és az utána az órán megjelenő pocsék alvási értékek, hogy belássuk, ez így tényleg nem mehet tovább. Az óra továbbfejlesztett alvásfigyelésével jobban meg tudtuk ismerni testünk regenerálódási igényeit. Ébredés után azonnal láttuk az alvásunk mennyiségét és minőségét, az alvás szakaszait is, a véroxigénszinttel és a légzési adatokkal együtt. Ezek mind segítettek a megfelelő, pihentető alváshoz szükséges esti rutin és időbeosztás kialakításához – azóta sokkal kevesebb korrektor fogy reggelente a szemünk alá.

Mivel az óra méri a pulzust és a légzésszámot, remek képet tart felénk a napi stressz-szintünkről is. Amiről mindig tudtuk, hogy magas, de most, hogy bizonyíték is van rá, már foglalkozni is kezdtünk vele. Ha nem is lettünk meditációs-guruk, az órába épített légzőgyakorlat mindig segített kizökkenni és visszatalálni egy nyugodtabb, lelazultabb önmagunkhoz. Szívesen nézegettük a számlapon a Health Snapshot funkciót, aminek segítségével egy gyors, 2 perces mérés után láthattuk a legfontosabb adatainkat, mint a szívritmus, a szívritmus-variabilitás, véroxigénszint, légzés és stressz. Egy idő után már sportot űztünk belőle, hogy minél jobbak legyenek ezek az értékek. És azok is lettek.

Galéria | 5 kép

Társ a mindennapokban

A Garmin Venu Sq 2 nem csupán egy egészségtudatosabb életmódhoz segített hozzá, de nagyon sok apró-cseprő gondot, kellemetlenséget is levett a nyakunkról. Mivel bluetooth-szal kapcsolódik a telefonunkhoz (Androidhoz, iOS-hez egyaránt), hiába van a táskánk mélyén a okostelefonunk, nem maradunk le semmi fontosról. Kifejezetten hasznos ez, amikor felpakolva, kék kezünkben két gyerekkel igyekszünk A-ból B-be, vagy ha egy megbeszélésen ülünk, ahol illetlenség lenne a telefonunkat nézegetni.

Ciklus- és terhességkövető appal is rendelkezik, de például azt is naplózhatjuk benne, hogy hány pohár vizet iszunk naponta, így a vízivási szokásainkon is tudunk javítani.

A Garmin Pay funkcióval fizetni is lehet – érintésmentesen –, és a kütyük egyik leggyengébb pontja, az akkumulátor sem okozott nekünk csalódást. Úgy, hogy kimaxoltuk a benne rejlő lehetőségeket, elég volt hetente egyszer feltenni a töltőre.

Ja, és ne feledkezzünk el a külcsínről sem! A sport- és okosórák – mivel jóval több mindenre használhatók, mint a klasszikus időmérők – gyakran nagyok, bumfordik, nem túl nőiesek. Mivel egyszerre több adatok osztanak meg velünk a kijelzőiken, fontos, hogy az kellőképp nagy legyen, de az egyensúlyt megtalálni az „elég nagy” és a „túl nagy” között bizony nem könnyű feladat. És gyakran az okosóráknak komoly súlyuk is van, ami akár sportolás közben is zavaró lehet, de alváskor talán még inkább.  A Garmin Venu Sq 2 esetében viszont tökéletesek az arányok, és a készülék pillekönnyű. Ez az óra a variálható, ízlésre szabható kerettel és szilikonpánttal (a mentazöld a kedvencünk), a finom formatervezésével akkor is kedvenc kiegészítőnk lenne, ha nem lenne ennyire nagyon okos. De nála a kettő nem zárja ki egymást, ezért találtunk tökéletes társra benne!

A mentazöld verzió a keddvencünk

Mi sem gondoltuk volna, hogy egy ennyire pici készülék – a mi akaraterőnkkel és elhatározásunkkal társulva – ekkora változást hozhat az életünkbe. Most már csak az maradt hátra, hogy az újonnan felvett jó szokásainkat (mint a rendszeres mozgás, a stressz-szint kontrollálása és a megfelelő minőségű, mennyiségű és rendszeres alvás) meg is tartsuk. De a Garmin Venu Sq 2-vel a csuklónkon ez most már egészen biztosan gyerekjáték lesz!