50 évesen is bombaformában: ma szülinapos Gwyneth Paltrow

Boldog születésnapot, Gwyneth!

Évtizedek óta Hollywood egyik legfényesebb csillaga, aki a széles vásznon túl az üzleti életben is igen sikeres: a Hetedik, a Szerelmes Shakespeare, A Vasember és A nagyon nagy ő című filmek sztárja a GOOP nevű vállalkozásával újradefiniálta a wellnessipart. Gwyneth Paltrow gyerekkora óta reflektorfényben van, de bizton állítjuk, hogy még mindig tudunk újat mondani vele kapcsolatban. Ötvenedik születésnapja alkalmából ötven érdekességet gyűjtöttünk össze róla.

Sztárcsemete

Gwyneth Paltrow beleszületett a sztárságba: édesanyja Blythe Danner színésznő, édesapja Bruce Paltrow producer-rendező.

A Paltrow család 1991-ben. Fotó: Barry King/Liaison

Nem estek messze a fájuktól

Öccse, Jake Paltrow is a filmiparban helyezkedett el, rendezőként és forgatókönyvíróként dolgozik.

Multikulti

Családi háttere igen színes: édesapja askenázi zsidó családja Fehéroroszországból és Lengyelországból származik, míg édesanyja révén holland, német, ír és angol felmenőkkel büszkélkedhet.

A keresztapa

A színésznő keresztapja a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Brit Birodalom rendjének lovagja, a legsikeresebb filmrendezők egyike, Steven Spielberg.

Irány NYC!

Gwyneth a kaliforniai Santa Monicán nőtt fel, iskolai tanulmányai miatt költözött New Yorkba, ahol a Spence School nevű magán leányiskolába járt.

Hola!

15 éves korában egy évet Spanyolországban töltött cserediákként. Talavera de la Reina városának azóta is díszpolgára, és azóta is beszéli a spanyol nyelvet.

Bonjour!

Franciául is majdnem folyékonyan beszél, mivel húszas évei elején egy nyarat Párizsban töltött.

Embertan helyett

Egyetemi tanulmányait a Kaliforniai Egyetemen folytatta, antropológiát hallgatott – majd gondolt egyet, és otthagyta a felsőoktatást, hogy a színészetre koncentrálhasson.

Szép kezdés

Színészi karrierje 1989-ben kezdődött: a High című televíziós filmben debütált, amelyet édesapja rendezett.

Színpadra fel!

Egy évvel később a világot jelentő deszkákon is megcsillogtatta tehetségét: első színházi szerepében a Williamstown Színészfesztiválon volt látható.

Egy feltétellel

Az 1998-as Tökéletes gyilkosság című filmben Michael Douglas feleségét alakította – a 29 éves korkülönbség ellenére. Úgy hírlik, Gwyneth édesapja – aki jó barátságban volt Douglasszal –, kikötötte, hogy nem lehet közös szexjelenetük.

Jegyesekből barátok

A színésznő 24 éves volt, amikor Brad Pitt eljegyezte. 1994 és 1997 között alkottak egy párt, de mivel Gwyneth nem állt készen a házasságra, felbontották a jegyességet. Harag nélkül váltak el, sőt a mai napig jó barátok.

Brad Pitt és actress 1997-ben. Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

Mint a fiát

Gwyneth elmondása szerint az apja teljesen összetört, amikor Pitt-tel szakított. Mint mondta, „úgy szerette (Pittet), mint a fiát”.

Színészszerelmek

Nem Brad Pitt volt Gwyneth Paltrow egyetlen színész szerelme: 1997 és 2000 között se veled, se nélküled kapcsolatban élt Ben Affleckkel.

A legjobb színésznő

1999-ben a legjobb színésznőnek járó Oscar-szobrot vehette át a Szerelmes Shakespeare-ben nyújtott alakításáért.

És a legjobban öltözött színésznő

Nemcsak színészi játékát díjazták, de megjelenését is: a babarózsaszín Ralph Lauren estélyi, amelyet az átadón viselt, olyan híressé vált, hogy saját Wikipédia-oldalt kapott.

Roberto Benigni, Judi Dench, Gwyneth Paltrow és James Coburn. Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

A színfalak mögött

2002 októberében, a brit Coldplay backstage-ében találkozott a zenekar frontemberével, Chris Martinnal, mindössze három héttel édesapja, Bruce Paltrow halála után. Chris és Gwyneth 2003 decemberében házasodott össze egy kaliforniai hotelben.

A szerelem első gyümölcse

Az esküvő idején a színésznő már a szíve alatt hordta az első gyereküket.

És a második

Gwynethnek és Chrisnek két közös gyereke van, a 2004 májusában született lányukat Apple-nek (vagyis almának), a 2006 áprilisában született fiukat Mosesnek hívják.

Minek nevezzelek?

A fiú nevét egy olyan dal ihlette, amelyet Chris Gwynethnek írt.

Alma a fájától

És hogy honnan az Apple név? A színésznő azt mondta, tetszett neki a bibliai konnotáció, továbbá az alma az édességet és a ropogósságot is szimbolizálja.

Szülés utáni depresszió

Miután anya lett, a színésznő visszavett a munkából, hogy a gyereknevelésre koncentrálhasson, fia születése után pedig szülés utáni depresszióval is küzdött.

Bronzérmes

2009-ben a Forbes listázta Hollywood legkeményebben dolgozó anyukáit, Gwyneth ezen az előkelő harmadik helyen végzett.

A kör

2002-ben Gwyneth visszautasította A kör című horrorfilm főszerepét. Rachel Keller karakterét végül Naomi Wattsra osztották.

További körök

2004-ben a színésznő csúnya sérülésekkel a hátán jelent meg egy filmpremieren. A pletykalapok fantáziája azonnal beindult, de Gwyneth elárulta: köpölyözés okozta a véraláfutásokat.

Fotó: Jim Spellman/WireImage

Musicalsztár

A színésznő az éneklésben is jeleskedik, énektudását többek között a 2000-es Tuti duók című filmmusicalben is megcsillogtatta.

Még egy tuti duó

A 34. születésnapján pedig nem mással adott elő egy duettet, mint a rapper Jay-Z-vel!

Anya-lánya

Egyik kedvenc filmes élménye minden bizonnyal a Sylvia című filmhez kötődik, a 2003-ban bemutatott drámában ugyanis együtt játszhatott édesanyjával, Blythe Dannerrel.

Gwyneth Paltrow és Blythe Danner 2015-ben. Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

A legnehezebb szerep

És hogy melyik volt karrierje legnehezebb szerepe? Ha szó szerint értjük a kérdést, a válasz egész biztosan a 2001-es A nagyon nagy ő című romantikus vígjáték Rosemaryje: Gwyneth egy több mint 11 kilós kövérjelmezt viselt a legtöbb jelenetben.

Megtiszteltetés

A privát életben is kapott megtisztelő szerepeket, például nyoszolyólány lehetett Madonna és Guy Richie 2000-ben tartott esküvőjén.

Spanyol konyha

2008-ban a dokumentumfilmes műfajban is kipróbálta magát, a Spain… on the Road Again című gasztroműsorban barátaival utazgat és süt-főz szerte Spanyolországban.  

Gasztroguru

Gwyneth egyébként is imád főzni, olyannyira, hogy két szakácskönyve is megjelent már.

Angyali séta

A színésznőnek volt egy Holden nevű fekete labradora. Az idős kutyus elvesztését az a gondolat segített feldolgozni, hogy a mennyben édesapja sétáltaja Holdent.

Új korszak

2008-ban megalapította GOOP elnevezésű lifestyle weboldalát, amely az évek során valóságos birodalommá fejlődött, ma már termékek széles választékát kínálja, sőt saját magazinja is van.

G. P.

A GOOP márkanév a színésznő monogramjából ered.

Megosztó életvezetési tanácsok

A GOOP rendkívül népszerűvé vált az évek során, ám nem egyszer adott olyan tippeket, amelyek közfelháborodást keltettek. Az oldalon árultak már vaginaillatú gyertyát, de hosszan taglalták a vaginagőzölés áldásos hatásait is.

Gwyneth Paltrow egy 2020-as GOOP-esemény rózsából épített vaginafala előtt. Fotó: Rachel Murray/Getty Images

Netflix-sorozat

2020-ban dokumentumfilm-sorozat is készült életmód- és wellnesscégéről, a Gwyneth Paltrow életmódkísérleteiben is csupa megosztó téma került porondra.

Fitneszrutin

Gwyneth kényesen ügyel az egészségére, és ennek része a rendszeres sportolás is. Az alakformálásban hosszú idő óta a celebek egyik kedvenc edzője, Tracy Anderson segíti.

Tíz év után

2014 márciusában Gwyneth bejelentette, hogy Chrisszel külön utakon folytatják, az indoklása szerint egyre kevésbé alkottak egy párt.

A család az első

Bár Gwyneth és Chris elváltak, a gyerekeiket is továbbra együtt nevelik – olyannyira, hogy még nyaralni is együtt mennek.  

Új kapcsolat

Ugyanebben az évben a színésznő Brad Falchuk producerrel kezdett randizni, akit a Glee című sorozat forgatásán ismert meg. A pár 2015 áprilisában tette hivatalossá kapcsolatát.

Második nekifutás

A pár 2018 januárjában jelentette be az eljegyzést, amelyet szeptemberben egy „meghitt kis” esküvői ceremónia követett Long Islanden.

Filantróp

2014-ben a színésznő adománygyűjtést szervezett saját otthonában az akkori amerikai elnöknek, Barack Obamának.

Kapcsolati háló

Az eddigiekből is világosan látszik, hogy a színésznő a fél sztárvilággal jó kapcsolatot ápol – de még a szomszédai sem akárkik! New York-i lakása például éppen abban az épületben található, ahol Meryl Streep is él.

Menő babysitter

Már meg sem lepődünk azon, hogy a babysittere is egy ismert ember volt! A színésznő anyja a 2015-ös Emmy-beszédében fedte fel, hogy Kiefer Sutherland vigyázott Gwynethre, amikor kicsi volt.

Me Too

2017-ben vallott arról, hogy az 1996-os Emma című film forgatásakor a producer, Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őt. Nyilatkozata lavinát indított el a filmiparban, és színésznők sora számolt be hasonlókról.

Ki ment neki kinek?

2019 januárjában egy nyugdíjas optometrista, Terry Sanderson 3,1 millió dollárra perelte a színésznőt, azt állítva, hogy három évvel ezelőtt nekiment egy utah-i sípályán, az ütközés következtében pedig maradandó agykárosodása lett. Gwyneth erre visszaperelte a férfit, mondván, ő volt az, aki nekiment. Végül a színésznőnek egy szimbolikus összeget, egy dollárt kellett fizetnie a férfinek.

Pepper Potts

Gwyneth névjegykártyájára rengeteg titulus kerülhet: színésznő, énekesnő, író, üzletasszony… és szuperhősnő is, hiszen évekig tündökölt Vasember oldalán a különböző Marvel-filmekben.

Sokat ér

A Marvel-filmek a legzsírosabb munkái közé tartoznak, a színésznő vagyonát 140 millió dollárra becsülik!

Kiemelt kép: Getty Images