Ezért nem láthattunk szinte sosem képet a várandós II. Erzsébetről

II. Erzsébet királynőről – bár négy gyermeke született – sosem lehetett terhes fotókat látni. Most kiderült, hogy miért.

Dacára annak, hogy II. Erzsébet királynőnek négy gyermeke is született (kettő ráadásul már az uralkodása alatt), gyakorlatilag soha nem láthattunk egyetlen fotót sem, amin nagy hassal szerepelt volna. Bár ő volt a világ legtöbbet fényképezett nője, mindössze maroknyi olyan kép készült (hivatalos eseményen legalábbis), amin nyíltan várandósan szerepelt, és ezeken is a legtöbbször a pocakja még olyan kicsi volt, hogy alig volt észrevehető kívülálló szemek számára. 

Erzsébet hercegnő (később II. Erzsébet királynő) megérkezik a Nemzetközi Gyapjú Titkársági Kiállításra a londoni Dorland House-ban 1948. június 7-én. Ekkor a hercegnő négyhónapos terhes volt Károly herceggel. (Fotó: David Levenson Collection/Getty Images)

A királyi protokoll ugyanis tiltotta a brit királyi család tagjainak, hogy terhességük alatt nyilvánosan megjelenjenek, sőt azt sem engedte, hogy nyilvánosan említést tegyenek róla. Ez lassan megváltozott, és évtizedekkel később Meghan Markle és Kate Middleton már a terhességük alatt is szerepeltek nyilvános eseményeken, de ez Erzsébet fiatal korában elképzelhetetlen lett volna. Ugyanis a várandósságot tabu övezte, és a királyi család tagjai, akárcsak a korabeli átlagpolgárok, úgy érezték, hogy a terhességet el kell rejteni a nyilvánosság elől.

Például elsőszülött fia, III. Károly király érkezését a királyi palota elég homályosan fogalmazva hozta a nyilvánosságra: „Őkirályi felsége, Erzsébet hercegnő június vége után nem vállal nyilvános kötelezettségeket.” (A 22 éves Erzsébet akkor még csak hercegnő volt – a szerk.) Ebből pedig a sorok között olvasni tudó nép pontosan értette, hogy mi történik. Ráadásul az 1948. november 14-én megszületett Károlyt csak egy hónappal a születése után mutatták be a nyilvánosságnak, ami szintén megváltozott Diana érkezésével: ő már a kórház bejáratánál pózolt Vilmossal, ezt a hagyományt pedig követte menye is, Katalin hercegné is. A királynő második gyermeke, Anna hercegnő 1950-ben született. András herceg 1960-ban, Edward herceg pedig 1964-ben született, ők ketten már azután, hogy trónra került, de az ő érkezésüket is hasonlóan diszkréten kezelte a palota, mint a bátyjukét.

1965: Károly walesi herceg, András herceg, Edward herceg és Anna hercegnő a királynő 39. születésnapját ünneplik Windsorban. (Fotó: Keystone/Getty Images)

A királynő ezért a terhességeit inkább bő blúzok és bő kabátok alá rejtette, és a babavárás hírei is visszafogottan jelentek meg a hírekben, a kilenc hónap alatt pedig – amennyire lehetséges volt – távol tartotta magát a nyilvánosságtól. Diana, III. Károly volt felesége is bő ruhákat részesített előnyben várandósságai alatt, de ő már nyíltan beszélt a témáról, Katalin és Meghan pedig kifejezetten sikkes kismamák voltak, ahogy ezt már mi is megírtuk.

A királynő a Times of India beszámolója szerint utálta a terhesség szót, mert vulgárisnak tartotta, és ragaszkodott ahhoz, hogy az emberek az in the family way (ami szó szerint családi módont jelent, de itt inkább a családdá válás értelemben kell használni – a szerk.)  kifejezést használják vele kapcsolatban.

A ritka képek egyike: II. Erzsébet királynő és Károly herceg a londoni Liverpool Street állomáson sétálnak a kutyáikkal, miután vonattal visszatértek Sandringhamből a karácsonyi ünnepek után, 1960. január 18-án. A királynő egy hónap múlva adott életet harmadik gyerekének, András hercegnek. (Fotó: Derek Berwin/Fox Photos/Getty Images)

A 96 éves korában elhunyt királynőt szeptember 19-én helyezték örök nyugalomra, amikor emberek milliói gyűltek össze a londoni Westminster Hallban, hogy végső búcsút vegyenek tőle. A világ országainak több tucatnyi vezetője, ázsiai és európai királyi családok és más neves emberek voltak jelen, hogy leróják kegyeletüket az uralkodó előtt, aki a brit történelem leghosszabb ideig uralkodó királyi családja volt.

Kiemelt kép: II. Erzsébet az újszülött Eduárd herceggel, és férjével, Fülöp herceggel. Getty Images