Egy nő eljátszotta a Holtomiglan című filmet, de erre a befejezésre biztosan nem számított

A nő gyakorlatilag mindenben hazudott az FBI-nak, és évekig vezette az orruknál fogva a hatóságokat, amíg le nem bukott...

A kaliforniai Sherri Papini 2016-ban került a címlapokra, miután november 2-án kocogás közben eltűnt. Hatalmas médiafigyelem mellett zajlott keresése, végül az akkor 39 éves nőt 22 nappal később találták meg. Összekötözve, több sérüléssel, például törött orral. Papini azt állította a rendőrségnek, hogy két spanyol ajkú nő rabolta el, akik fegyverrel fenyegetőztek.

DNS-mintákat gyűjtöttek, és Papini az állítólagos elrablóiról is adott személyleírást az FBI fantomképrajzolójának. A hatóságoknak azonban nem sikerült megállapítaniuk az indítékot, és az évekig tartó nyomozás ellenére sem sikerült senkit letartóztatni. Az ügyben végül 2020-ban történt áttörés, miután a nyomozók újra DNS-mintákat vettek, és sikerült azonosítaniuk Papini volt barátjának egyik családtagját.

Az ötletadó mű

A megjátszott eltűnés kísértetiesen emlékeztet a Holtodiglan című könyv és a belőle készült film történetére. Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójukra készülnek, viszont az ünnepi nap reggelén, Amy nyomtalanul eltűnik. Nick a rendőrséghez fordul, akik azonnal el is kezdik a nyomozást az ügyben, amelynek során egyre több nyom utal arra, hogy a látszólag boldog pár élete számos sötét titkot rejt. A nyomozás előrehaladtával szinte mindenki arra gyanakszik, hogy Nick nem is olyan ártatlan, mint amilyennek beállítja magát. Számos hazugságon érik, és a helyzethez képest, eléggé furcsán viselkedik, amivel még inkább magára tereli a rendőrség és a média figyelmét.

A rendőrök ezután mintát vettek a férfitól, hogy megerősítsék az egyezést, majd kihallgatásra vitték, ahol elismerte, hogy segített Papininek elmenekülni a nő állítása szerint bántalmazó kapcsolatból. A férfi elmondta a rendőröknek, hogy csakúgy, mint a Gillian Flynn Holtodiglan (Gone Girl) című regénye alapján David Fincher által Ben Affleck (aki nemrég vette el régi-új barátnőjét, Jennifer Lopezt feleségül) és Rosamund Pike főszereplésével rendezett azonos című thrillerben a főhősnő, Papini is megsebesítette magát, levágta a saját haját, és megkérte a férfit, hogy bilogozza meg meg, hogy a csalás még hihetőbbnek tűnjön. Az amerikai ügyészség közleménye szerint: „Az igazság az, hogy Papini önként tartózkodott egy korábbi barátjánál Costa Mesában, és kárt tett magában, hogy alátámassza hamis állításait” – írta az NBC áprilisban az oldalán. A csatorna szerint Papini exe állítólag Reddingben vette fel a nőt, miután az azt állította neki, hogy menekül az akkori kapcsolatából. Ahogy arról a The Guardian is beszámolt tavasszal, az ex unokatestvére elmondta a nyomozóknak, hogy kétszer is látta Papinit fesztelenül mászkálni a férfi lakásában, a feljegyzések pedig alátámasztják az ex történetét, miszerint három héttel később bérelt egy autót, amivel aztán visszavitte Papinit Észak-Kaliforniába.

Rosamund Pike és Ben Affleck a Holtodiglan című filmben Fotó: InterCom

Amikor az új bizonyítékokat bemutatták neki, Papini továbbra is kitartott az eredeti története mellett, ennek ellenére idén márciusban a hatóságok vádat emeltek ellene, és végül egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát. Végül tegnap bíróság elé állt, ahol 18 hónapos büntetést kapott, szabadulását követően pedig 36 hónapos felügyelet alá helyezik. Emellett arra is kötelezték, hogy november 8-ig 309 902 dollárt fizessen vissza Kalifornia államnak – ennyit adomány jött be számára a bűntények áldozatait segítő alapítványtól az évek során.

Papini ügyvédje, William Portanova szerint az ítélet igazságos. Korábban elmondta, hogy ügyfele most már más ember, és azt mondta az újságíróknak: „Bármi is történt öt évvel ezelőtt, az egy másik Sherri Papini volt, mint az, akit ma itt látnak.”

Az ítélethirdetés után megszólaltak az ügyészek is: „Egy egész közösség hitt a csalásban, és félelemben élt, hogy spanyolajkú nők járják az utcákat azért, hogy nőket raboljanak el és adjanak el. Papini éveken át fenntartotta a látszatot, és kapta a társadalombiztosítási és kaliforniai áldozatok juttatásait, ezzel bizonyságot téve amellett, hogy nem érzett megbánást tettei miatt, még azután sem, hogy az FBI bemutatta neki a csalás bizonyítékait.”

Még áprilisban Papini azt nyilatkozta: „Mélységesen szégyellem magam a viselkedésem miatt, és nagyon sajnálom a fájdalmat, amit a családomnak, a barátaimnak, és mindazoknak a jó embereknek okoztam, akik szükségtelenül szenvedtek a történetem miatt, és azoknak, akik keményen dolgoztak, hogy megpróbáljanak segíteni nekem. Életem hátralévő részében azon fogok dolgozni, hogy jóvátegyem, amit tettem.”

Kiemelt kép: Getty Images