columbo

Kvíz: Csak még egy dolog! Mennyit tudsz Columbóról?

1927. szeptember 16-án született Peter Michael Falk, többszörös Oscar-jelölt, Emmy- és Golden Globe-díjas színész, akit a magyar közönség – néhány kiemelkedő mozis alakítása mellett – elsősorban a Columbo című filmsorozat epizódjaiból ismer.

Az ügyefogyottnak tűnő, valójában azonban briliáns nyomozó történetei világszerte belopták magukat a nézők szívébe. Egyrészt, mert a nyomozós történetekben a Peter Falk alakította, szerény körülmények között élő kispolgár rendre a jet-set, azaz az amerikai szellemi és üzleti elit köréből leplezte le a ravasz módon kifundált gyilkosságok elkövetőit, másrészt pedig azért, mert a nyomozós sorozatok szokásos fogatókönyvével szemben Columbo történeteiben a néző az első pillanattól fogva tudja, ki a gyilkos, és azt is, hogy a nyomozó nyakon fogja csípni. A kérdés csak az, hogy mikor.

A sorozatnak, melynek epizódjait 1968. és 2003. között vették fel, nemcsak tévéfilmes csemegeként, de fontos kordokumentumként is ott a helye filmrajongók és az amerikai mindennapok iránt érdeklődők archívumában. 

A zseniális, bár kissé topis nyomozót alakító Peter Falkra ma egy rövid Columbo-kvízzel emlékezünk. 

Kiemelt kép: Getty Images

Kvíz: Mindent tudsz Columbo nyomozóról?

95 éves lenne ma Peter Falk, akire az egyik legismertebb karakteréről szóló kvízzel emlékezünk.