Ideje elpakolni a nyári ruhákat, de nem mindegy, hogyan és hova

Kell a hely a kötött pulóvereknek, a szövetszoknyáknak és a harisnyáknak.

A napokban ugyan még az indián nyarat élvezhetjük, az időjárás-előrejelzések szerint ez nem tart sokáig, napról napra egyre hűvösebb lesz, az őszi szél is elkezd fújdogálni, úgyhogy nem lesz már szükségünk ujjatlan felsőkre, kánikularuhákra és papucsokra.

Ha csak nincs szobaméretű gardróbunk, a nyári ruháink át kell, hogy adják a helyet az őszi holmijainknak – és nemcsak azért, hogy elférjünk a ruhásszekrényben, hanem azért is, hogy átláthatóbbak legyenek a polcok. Meg egyébként is: miért nézegetnénk azokat a ruharadabokat, amelyeket az elkövetkezendő hat hónapban garantáltan nem fogunk felvenni?

Ha mindez még nem lenne elég indok arra, hogy erőt gyűjtsünk a nyári ruháink elpakolásához, akkor hozzátesszük azt is, hogy a ruhadarabok épségének érdekében is tanácsos elpakolni őket: a fürdőruhákat, a rövidnadrágokat és a lenge ruhákat szépen összehajtva, bedobozolva nem fogja lepni a por. Na de hogyan is kezdjünk neki?

Az első és legfontosabb kritérium, hogy szánjunk időt a dologra, mert a nyári ruhák elpakolása nem egy olyan teendő, amit egy hétköznap reggelbe bele tudunk zsúfolni. Jelöljük ki rá, mondjuk, a szombat délelőttöt, így nem fogunk idegeskedni amiatt, hogy még sehol sem tartunk, pedig már más programunk lenne.

Szanálás

Mielőtt minden egyes nyári ruharadarabunkat elcsomagolnánk jövő évre, nézzük át, hogy egyáltalán mit akarunk még hordani a következő nyáron is. (Szelektáláshoz további hasznos tippeket adunk ebben a cikkünkben – a szerk.) Lehet, hogy a nyári gardróbunkban akadnak olyan holmik, amelyek idén elhasználódtak, színűket vagy formájukat vesztették, esetleg menthetetlenül elszakadtak – ezeket teljesen felesleges elpakolnunk. Azokat a darabokat, amelyeket egyéb okból (például mert kifogytuk vagy kihíztuk, esetleg mert szimplán már nem tükrözik az ízlésünket) nem kívánunk többet felvenni, de egyébként jó állapotúak, ajándékozzuk el vagy vigyük el egy adományponthoz. Ha a szanálás nem a fő erősségünk, és nehezen válunk meg bármitől, az alábbi kérdéseket tegyük fel magunknak minden egyes ruhadarabnál:

  • Látom magam előtt, hogy jövőre felveszem ezt a ruhát?
  • Passzol rám ez a ruha?
  • Jól áll?

Amennyiben a válaszok kristálytiszta nemek, akkor nyugodtan megválhatunk ezektől a holmiktól, nem kell attól félnünk, hogy hiányozni fognak.

Mosás és előkészítés

Azokat a ruhákat, amelyeket szeretnénk átmenteni a következő nyári szezonra, elpakolás előtt érdemes kimosni, a kényesebb anyagú vagy makacs szennyeződéssel tarkított darabokat pedig tisztítóba vinni. A tárolódobozokba így csak friss illatú és tiszta holmik kerülnek, és nem ér majd meglepetés minket fél év múlva, amikor újra elővesszük őket. Most van itt az ideje annak is, hogy a meglazult gombokat visszavarjuk, az elromlott cipzárat kicseréljük vagy kicseréltessük – jövő nyár elején hálásak leszünk magunknak ezekért az extra erőfeszítésekért.

Mibe pakoljunk?

Kézenfekvőnek tűnhet, hogy tiszta, jó állapotú kartondobozokba tegyük a nyári ruháinkat, ám ha az a tervünk, hogy a padláson vagy a pincében tároljuk majd őket, akkor nem ez a legjobb megoldás – a különböző kártevők könnyen utat találhatnak ide maguknak, és bejuthatnak a doboz belsejébe. Inkább pakoljunk átlátszó műanyag dobozokba, így még átláthatóbbá válik a rendszerezés. A műanyag dobozok esetében csupán csak arra kell ügyelnünk, hogy olyan helyen tároljuk őket, ahol nincs közvetlen napfény, az ugyanis a ruhák színének fakulásához vezethet. Egy másik népszerű módszer a vákuumzsákok használata: a nagy tasakokat a megtöltés után egyszerűen csak porszívóra kell csatlakoztatni, majd kiszívni belőlük a levegőt.

Fotó: Getty Images

Ezzel a technikával rengeteg hely megtakarítható, ám fontos megjegyezni, hogy olyan finom anyagok, mint a kasmír, a selyem vagy a bőr esetében nem alkalmazható, hiszen ezeknek „lélegezniük” kell.

Hogyan hajtogassunk?

Annak érdekében, hogy jövőre tökéletes állapotban vehessük elő a nyári ruháinkat, nemcsak tisztán, de szépen is kell eltenni őket. A precíz hajtogatással helyet spórolhatunk és a gyűrődéseket is minimalizáljuk, de bevethetjük a bőröndbe pakolásnál preferált göngyölést is. Ügyeljünk arra is, hogy a tárolódoboz aljára a nehezebb holmik kerüljenek, a tetejére pedig a könnyebbek, ezzel is csökkenthetjük a gyűrődés esélyét.

Ha megvagyunk, ne felejtsük el felcímkézni a dobozokat, hogy ha esetleg a tél kellős közepén mégis szükségünk lenne egy fürdőruhára vagy egy rövidnadrágra, tudjuk, melyik tárolóban kell keresgélnünk.

Kiemelt kép: Getty Images