Plácido Domingo is érintett a lebukott bűnszervezetben

A „jógaiskola” kuncsaftjai között olyan, gazdag és befolyásos férfiak voltak, mint például a néhány éve zaklatási botrányba keveredett Plácido Domingo. Az operaénekes több mint két évtizede áll kapcsolatban a szervezet vezetőivel, ám az argentin hatóságok őt nem hallgatják ki a bűnösök között – mondván, Argentínában a prostitúció nem számít illegálisnak.

Egy Buenos Aires-ben, több mint harminc éven át, szektaszerűen működő jógaiskola ellen indított nyomozás emberkereskedelemmel, pénzmosással, rabszolgatartással, illegális orvosi tevékenységgel és más bűncselekményekkel foglalkozó bűnszervezetet leplezett le. A szervezet tizenkilenc tagját tartóztatták le, az Egyesült Államokban pedig további hat gyanúsítottat keresnek.

A „jógaiskola” egyáltalán nem tartott jógaórákat: vezetőit egészen pontosan azzal vádolják, hogy az „örök boldogság” ígéretével csábították szervezetükbe azokat a későbbi tagokat, akiket aztán szexuálisan és anyagilag is kizsákmányoltak. Az iskola egykori tagjai és az ügyet vizsgáló tisztviselők az Associated Press-nek elmondták, hogy a csoport női tagjait arra kényszerítették, hogy „gésaként” dolgozzanak: az volt a feladatuk, hogy garantálják a vendégek jó hangulatát – és ebbe a szex is beletartozott. A hatóságok szerint a nők egy részét alkalmanként akár az Egyesült Államokba vagy Uruguayba is elküldték dolgozni (azaz, hogy pénzért szexeljenek), ez pedig kimeríti a rabszolgaság fogalmát. A bűnszervezet tagjai ezen kívül orvosi kezeléseket is árultak számos betegségre, köztük például AIDS-re és kábítószer-függőségre – a kezelések között pedig, „alváskúra” címszó alatt a vásárlóknak olyan gyógyszereket is adtak, amelyek segítségével napokon át tartó, mély álomba merülhettek.

A szervezet egy korábbi tagja, bizonyos Pablo Salum elmondta: édesanyja és nővére is a szexuálisan kizsákmányolt nők közé tartozott. „Amikor tizenegy vagy tizenkét éves lettél, a vezető megmondta, hogy kivel kell szexuális kapcsolatot létesítened” – számolt be a szervezet működéséről, hozzátéve: a fiatalabbaknak „csak” nézniük kellett az aktusokat. Édesanyja Salumot először nyolcéves korában vitte el a szektához, majd később teljesen a tagokra is bízta akkor tizennégy éves gyermekét.

Plácido Domingo akkor keveredett a botrányba, amikor a bűnüldöző szervek augusztusban több tucat razziát tartottak a „jógaiskolában”. Az operasztár a szervezet kuncsaftjai közé tartozott, de nem vádolják bűncselekménnyel, mivel a prostitúció legális Argentínában – számolt be egy argentin rendvédelmi forrás az Associated Pressnek. A hatóságok nyilvánosságra hoztak olyan, ez évből származó, lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amelyekben az általuk Domingóként azonosított férfi egy szexuális természetű találkozót egyeztetett Susana Mendelievich koncertzongoristával – aki a nyomozók szerint a szekta egyik vezetője volt. A 75 éves Mendelievichet augusztusban vették őrizetbe. 

A lehallgatási felvételek egyikén az is hallható, hogy Mendelievich egy másik vezetővel arról beszélget, hogy jóllehet a csoport már évek óta sikertelenül próbálja beszervezni Domingót, most érdemes volna újra bepróbálkozni nála. Egy másik lehallgatási felvételen Mendelievich a Juan Percowicz nevű szektavezetőt kérdezte meg arról, hogy elviheti-e Domingót a „múzeumba” – ez a tízemeletes épületük legfelső szintjére utal, ahol a VIP kuncsaftok szexelhettek a csoport tagjaival. A 84 éves Percowiczot szintén őrizetbe vették azóta. 

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra más olyan, ismert ember nevét, akit a csoport tagjai feltehetően célba vettek, az azonban tudható, hogy ügyvédek és könyvelők is segítették a szekta működését: ők hasznos tanácsokat adtak a vezetőknek a pénzmosás hogyanjaival kapcsolatban. 

Domingo nyilvánosan elhatárolódott a csoporttól: „Természetesen semmi közöm az egészhez” – mondta a 81 éves szupersztár a múlt héten, jóllehet egy mexikói televíziónak adott interjúban nem tagadta, hogy ő volt a lehallgatott felvételeken szereplő férfi. Sőt, úgy fogalmazott, hogy „elárulva érzi magát a barátainak tekintett zenészek által”. „Szomorú dolog, amikor az ember rájön arra, hogy kihasználták azok, akiket hosszú évekig a barátainak tartott” – fogalmazott. 

Domingo nem most először került szexuális természetű botrányba. 2019-ben számos nő számolt be arról (szintén az Associated Press-nek), hogy szexuálisan zaklatta őket az operaénekes. Domingót húsznál is többen vádolták meg akkor helytelen, szexuális közeledéssel – ez magában foglalta a fogdosást, éjszakai telefonhívásokat, öltözői zaklatásokat és zsarolást. Többen azt állították, hogy Domingo az operavilágban való előmenetel lehetőségét ajánlotta fel nekik, amiért cserébe szexet várt tőlük – ha viszont ezt a „lehetőséget” visszautasították, Domingo szakmailag ellehetetlenítette őket. (Hasonlókról számolt be Alfred Hitchcockkal kapcsolatban Tippi Hedren is – arról az esetről itt írtunk bővebben; míg a zenei színtér saját metoo-mozgalmát indokló további esetekről nemrég itt számoltunk be.)

Domingo anno tagadta, hogy bűnös lenne, ugyanakkor úgy fogalmazott, „fáj neki, hogy kellemetlen helyzetbe hozta ezeket a nőket”. Miután azonban a Los Angeles Opera (ahol Domingo akkoriban főigazgatóként dolgozott) vizsgálatai hitelesnek találták az ellene felhozott szexuális zaklatási vádakat, Domingo karrierje az Egyesült Államokban megszakadt – a világ más pontjain azonban még mindig vannak fellépései. 

Ő vajon belebukik?

Az ügy kísértetiesen emlékeztet András yorki herceg ügyére: a 62 éves hercegre – aki a kilencedik helyen áll a brit trónutódlási sorrendben – polgári per várt volna ősszel az Egyesült Államokban, miután az illetékes New York-i bíróság a múlt hónapban a herceg ügyvédeinek kifogásait elvetve szabad utat adott a bírósági eljárásnak. András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt.

Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el börtöncellájában. Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 38 éves floridai Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Roberts – azon a címen terjesztette be keresetét, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. A felek végül idén februárban peren kívül megegyeztek egymással, így András fellégezhet. Egyelőre. 

Kiemelt kép: Getty Images